MojWindows

Prechodom na model „Windows ako služba“ si mal Microsoft ukrojiť viac, ako dokážu jeho vývojári zvládnuť. Francúzsky portál FraWin priniesol článok, ktorý bližšie osvetlil situáciu za štrukturálnymi vylepšeniami jadra systému OneCore, o ktorých písal Gabriel Aul pri vydaní najnovšieho Insider buildu z vývojárskej vetvy Redstone. Práve tým totiž odôvodnil, že v nových verziách systému Windows 10 nevidíme žiadne zmeny ani nové funkcie. Zároveň upozornil, že kým sa situácia zlepší, potrvá to ešte nejaký ten čas. OneCore pritom predstavuje samotnú podstatu – srdce, operačného systému Windows 10, čo by zdržanie vysvetlilo. Jeho časti sú zdieľané naprieč rôznymi zariadeniami, čo napríklad umožňuje vznik univerzálnych aplikácií.  Zmeny sú však omnoho väčšie ako len „prekopanie“ jeho štruktúry a týkajú sa aj vývojárskych prístupov, personálnych zmien, spôsobu, akým budú kompilované nové verzie systému a podobne. Všetko to malo začať práve prechodom na spomínaný model „Windows ako služba“.

Kde to celé malo začať

Program Windows Insider vznikol takpovediac ako pomôcka pri hodnotení aktuálneho stavu nových zmien v systéme, jednotlivých funkcií, celkovej stability systému a odhaľovaní prítomných chýb. Práve niečo takéto Microsoft potreboval, nakoľko sa s Windowsom 10 snaží zamerať na častejšie pridávanie nových funkcií, ako to robil kedykoľvek predtým. Avšak už samotný program Windows Insider v takomto rozsahu je pre Microsoft premiérou. Aj tu sa skrýva obrovské množstvo práce napríklad pri vyhodnocovaní spätnej väzby a údajov od Insiderov. Rovnako tak cesta novej verzie systému od vývojárov k jednotlivým Insiderom je tiež niekedy poriadne tŕnistá.  Navyše zmeniť operačný systém a vývojársky cyklus od dovtedy zažitého režimu na omnoho rýchlejšiu kadenciu vydávaných verzií nie je niečo, čo by sa dalo spraviť za jedinú noc. Skrýva sa za tým množstvo zmien pre samotnú štruktúru operačného systému, vývojárske tímy a jednotlivé nástroje, ktoré sú pre vývoj potrebné. Všetky tieto zmeny tak predstavujú nepretržitý proces rozťahaný na mesiace a nie jednorázovú zmenu.

So zmenami prišli aj problémy

Príkladom prekážok, na ktoré Microsoft naráža, je aj samotný spôsob vývoja systému Windows 10. Pracujú na ňom malé tímy vývojárov, ktoré potom musia svoje čiastkové zmeny v kóde spoločne zakomponovať do novej verzie, označenej taktiež ako build. Tento proces mal v začiatkoch predstavovať nočnú moru, nakoľko išlo o obrovský odklon od dovtedy zaužívaných praktík. Práve tieto problémy sa mali prejaviť počas minulého roka vo forme zdanlivo náhodných aktualizácií pre program Windows Insider, namiesto noviniek zverejňovaných v pravidelnom rytme. Všetky spomínané, na prvý pohľad možno nie až také vážne problémy, si aktuálne vyžiadali svoju daň.

Prečo teda nepribúdajú nové funkcie a viditeľné zmeny?

Dôvod, prečo zatiaľ nevidíme nové funkcie a viditeľné zmeny v systéme, je ten, že samotný Microsoft prechádza mnohými zmenami, aby sa model „Windows ako služba“ stal efektívnejším pre samotných vývojárov, ktorí stoja za úpravami v systéme. Okrem interných zmien v systéme prechádza zmenami aj spôsob, akým sú kompilované nové verzie systému, menia sa prístupy a metódy testovania, vyhodnocovania chýb, dochádza k personálnym zmenám a ďalším záležitostiam okolo. Práve toto všetko sa skrýva za  “štrukturálnymi vylepšeniami jadra systému a ďalšou programátorskou prácou”, o ktorej hovoril Gabriel Aul. Akonáhle bude všetko doriešené mali by sme sa konečne dočkať nových funkcií a vylepšení, ktoré budú konzistentnejšie a častejšie. Zmeny “za oponou” nie sú pre bežných používateľov a Insiderov až tak zaujímavé, osvetľujú však momentálnu situáciu, s ktorou sa Microsoft potýka pri vývoji systému Windows 10.

Zdroj: FraWin

20.01.2016

+