MojWindows

Sme zvyknutí, že zabudované antivírusové programy neposkytujú ochranu, ktorú by sme pre svoje zariadenie potrebovali. Doteraz to vyzeralo blede aj s programom od spoločnosti Microsoft s názvom Windows Defender. Pred pár rokmi totiž bol vykonaný test na operačnom systéme Windows 8.1 medzi antivírusovým softvérom a Defender skončil jednoznačne posledný.

V decembri 2015 však Microsoft so svojím vstavaným Defenderom skončil na 11. mieste z 19 zúčastnených. A pozor! Nechal za sebou také mená ako F-Secure, ESET, Panda Software a Comodo.  Prečo to vôbec rozoberáme? Ide o to, že väčšina antivírusových programov figuruje na trhu zadarmo. No napr taký ESET alebo F-Secure si účtujú poplatky za licencovanú verziu svojích produktov.

windows-8-antivirus-dec.-2015

Windows Defender však stále podáva podpriemerné výkony, čo sa týka zachytávania hrozieb. V spomínanom teste za mesiac December zachytil len 90 percent tzv. 0-day malvéru, pri čom napr. F-Secure zachytil 100 percent. Najlepšie programy ako Avira, Kaspersky, či Bitdefender si počínali veľmi podobne. Tak prečo test posunul Microsoft dokonca nad F-Secure?

Odpoveď je jednoduchá. Defender používateľa neobťažuje kým hrozba nie je relevantná. Takže pokiaľ Defender vyhodí hlášku o potencionálnej hrozbe, môžete si byť istí, že ide o existujúce riziko. Comodo a F-Secure na druhej strane chybne identifikujú aj legitímny softvér ako malvér.

windows-10-antivirus-dec-2015

Čo sa týka ochrany pre Windows 10, Microsoft program nie je dobrou voľbou, pretože sa umiestnil až medzi poslednými. Windows Defender teda stále nie je ideálnou voľbou antivírusového programu. Je lepšie nainštalovať si bezplatný program od vybraného výrobcu, ktorý nie je perfektný, ale ochráni zariadenie pred drvivou väčšinou hrozieb, ktoré von číhajú. Čo je však povzbudzujúce je fakt, že Windows Defender sa pomaly ale isto zlepšuje.

Zdroj: pcworld

29.01.2016

+