MojWindows

Ak patríte medzi ľudí, ktorí netrpezlivo čakajú na zverejnenie aktualizácie na systém Windows 10 Mobile pre staršie Windows smartfóny, určite viete, aká je celá situácia okolo termínu vydania neistá. Microsoft mal systém zverejniť už v decembri 2015, no nakoniec sa rozhodol vydanie posunúť na začiatok tohto roka. Neposkytol však žiadne konkrétne informácie o možnom termíne. Naopak sa slova chytili operátori z rôznych krajín, ktorí začali zverejňovať informácie o testovaní a prípravách na vydanie aktualizácie pre smartfóny vo svojej réžii.

Od desiatich k piatim

Z tých, ktorí začali aktualizáciu priamo distribuovať, mal byť prvou lastovičkou poľský operátor T-Mobile. Ten na svojej oficiálnej stránke zverejnil konkrétne modely smartfónov Lumia, ktorým mal aktualizáciu sprístupniť. V tomto prípade šlo o Lumiu 640, Lumiu 535 a Lumiu 930. K situácii sa vyjadril aj pomocou svojho účtu na jednej zo sociálnych sietí, kde potvrdil, že s distribúciou aktualizácie skutočne začal.

Medzi ďalšími operátormi, u ktorých bolo vydanie aktualizácie na spadnutie, sa nachádzal nemecký T-Mobile, austrálsky Vodafone a francúzsky Bouygues Telecom. Objavili sa aj informácie, že priamo Microsoft aktualizáciu zverejnil v Latinskej Amerike pre Lumiu 535, tie však neboli dostatočne vierohodné.

Situácia tak vyzerala po dlhej dobe konečne priaznivo, a tak sme boli zvedaví, ako to vyzerá u nás. Namiesto podobných informácií o prípravách na distribúciu, nás však čakala len poriadne studená sprcha. Slovenskí operátori k aktualizácii nemali vôbec prístup a informovali nás, že ju má pod taktovkou primárne Microsoft. Ten opäť poskytol iba všeobecné vyjadrenie, že ju v spolupráci s operátormi a výrobcami smartfónov pripravuje. Neostávalo tak nič iné len ďalej čakať.

Mystifikácia zo strany operátorov alebo stopka od Microsoftu?

Ďalší nepríjemný zlom nastal, keď poľský T-Mobile, ktorý sa dovtedy aktualizáciou chválil na svojich stránkach, zrazu stíchol a všetky informácie stiahol z obehu. Tam, kde bola dovtedy potešujúca výzva na stiahnutie aktualizácie, nás po novom víta len smutná správa o odopretí prístupu. Odmlčali sa aj operátori, ktorí tvrdili, že s aktualizáciou začnú už tento týždeň. Stopol aktualizáciu z nejakého dôvodu priamo Microsoft alebo svojimi informáciami zavádzali operátori? Otázok okolo aktualizácie je veľa, odpovedí žalostne málo, a tak sa presné podrobnosti dozvieme len ťažko.

Aké sú posledné informácie?

Najaktuálnejšia informácia pochádza od francúzskeho operátora Bouygues Telecom, patriaceho medzi tých, ktorí najskôr informovali, že s aktualizáciu začnú už tento týždeň. Situácia sa podľa jeho najnovších vyjadrení na sociálnej sieti Twitter mení. Na otázky o termíne odpovedal, že aktualizácia pre súčasné smartfóny so systémom Windows Phone 8.1 nemá prísť skôr ako koncom februára. Vo svetle predošlých udalostí je však otázne, do akej miery je toto vyjadrenie skutočne správne a preto ho treba brať s nadhľadom.

Austrálske zastúpenie operátora Vodafone na svojom oficiálnom blogu napríklad informuje, že k včerajšiemu dňu úspešne ukončili testy systému na smartfónoch Lumia 640, 640 XL, Lumia 735 a Lumia 930 a očakáva už len potvrdenie rovrhu ako bude aktualizácia uvoľňovaná.

vodafone-australia

Zdroj: WMPU, neowin

22.01.2016

+