MojWindows

Monitory so zahnutou obrazovkou sa stávajú čoraz populárnejšími a nájdeme ich tak v ponuke každého väčšieho výrobcu televízorov a monitorov. Spoločnosť Samsung ich má v ponuke hneď niekoľko, my sme vyskúšali 27-palcový model Samsung S27E591C.

Po rozbalení je monitor potrebné upevniť na dodávaný stojan. Ten sa skladá z dvoch častí, ktoré je potrebné zložiť dokopy a upevniť pomocou strutiek, aby sa zabezpečila stabilita. Zložený stojan sa následne zatlačí do príslušného miesta na tele monitoru. Hoci stojan nie je v monitore upevnený pomocou žiadnych skrutiek, napriek tomu drží veľmi pevne a poskytuje potrebnú stabilitu. Montáž je priamočiara a prebieha úplne bezproblémovo. Následne stačí len zapojiť napájací kábel a do niektorého zo vstupov pre video pripojiť kábel z požadovaného zariadenia.

Čo sa týka naklonenia a výškovej úpravy, v tejto oblasti je monitor značne limitovaný. Naklonený dozadu môže byť skutočne iba minimálne a hoci v smere dopredu je pohyb značne rozsiahlejší (20°), neuškodilo by plynulejšie nastavovanie. Výškové nastavenie monitoru sa nedá bohužiaľ vôbec meniť. Po dizajnovej stránke zvolil Samsung minimalistický prístup, čím rozhodne nepochybil a monitor vyzerá veľmi príjemne ba priam až štýlovo. Váha aj so stojanom predstavuje necelých 6 kilogramov a rozmery sú v tomto prípade 62,3 x 46,3 x 18 cm.

Samsung S27E591C

Monitor má lesklé biele plastové telo s jemným zakrivením a centimeter hrubým rámom okolo obrazovky. Na jeho prednej časti sa nenachádzajú žiadne konektory ani tlačidlá, iba modrá dióda, ktorá signalizuje stav monitoru – vypnutý/zapnutý. Po prvom spustení je nastavená tak, že periodicky bliká aj v prípade, ak je monitor vypnutý. Pôsobí to rušivým dojmom, hlavne v noci, no našťastie je tento režim možné zmeniť v nastaveniach monitoru.

Na zadnej strane sa nachádzajú všetky konektory, ktorými je monitor vybavený. Nájdeme tu jeden HDMI port, jeden DisplayPort a jeden port VGA. Taktiež je tu prítomná dvojica 3,5mm konektorov pre audio vstup a výstup, ako aj vstup pre napájací adaptér. V balení sú pritom spolu s napájacím káblom dodávané aj HDMI a audio káble. Na zadnej strane v hornej polovici, rozmiestnená okolo loga Samsung, sa navyše nachádza štvorica otvorov pre upevnenie do držiaka v prípade montáže na stenu.

Samsung S27E591C

Monitor obsahuje dvojicu zabudovaných stereo reproduktorov s výkonom po 5W. Umiestnené sú v spodnej hrane, pričom dosahujú dostačujúcu hlasitosť pre bežné sledovanie filmov, hranie hier a počúvanie hudby. Celé ovládanie monitoru zabezpečuje jediný joystick umiestnený na zadnej strane monitoru, ktorý výrobca označuje ako JOG. Pokiaľ je monitor vypnutý,  stlačením tohto joysticku dochádza k zapnutiu. Pohybom doľava a doprava sa upravuje úroveň hlasitosti a pohybom hore a dole jas a kontrast. V prevádzke sa potom po stlačením joysticku zobrazí rýchle ovládacie menu, ktoré ponúka možnosti: vypnutie monitoru, režim šetrenia očí, návrat, zdroj signálu a prechod do hlavného menu so všetkými nastaveniami monitoru. Menu však nie je v slovenčine ani češtine češtine a tak väčšina používateľov preto zvolí angličtinu.

Pohyb v menu prebieha štandardne pohybom joysticku v horizontálnom smere, zvyšovanie a znižovanie úrovne nastavení pohybom vo vertikálnom smere. Potvrdzovanie jednotlivých nastavení jeho stláčaním. Tento spôsob ovládania vyžaduje chvíľku, kým si naň používateľ zvykne. Samotné menu pôsobí jednoducho a pomerne intuitívne. Nájdeme tu všetky obvyklé nastavenia ako jas, kontrast, ostrosť obrazu, saturácia farieb, ale aj herný mód, či ďalšie režimy a podobne.

Samsung S27E591C

Samsung do svojho monitoru pridal aj niekoľko špeciálnych funkcií. Magic Bright ponúka štyri režimy nastavenia optimálnej kvality obrazu pre rôzne využitie: Custom, CinemaStandard a Dynamic Contrast. Herný mód optimalizuje nastavenia pre hranie hier, no v prípade niektorých počítačových hier nepôsobil príliš vhodne. Kde však našiel svoje uplatnenie, bolo rozhodne hranie hier na konzole Xbox. Ďalším je režim na zníženie únavy očí, ktorý znižuje vyžarovanie modrého svetla. Tento režim však nevieme posúdiť, nakoľko sme zvyknutí na dennú niekoľkohodinovú prácu na počítači a žiaden badateľný rozdiel sme nepocítili. Posledná je funkcia Samsung Magic Upscale, ktorá môže zlepšiť kvalitu obrazu napríklad pri prezeraní videa v nízkom rozlíšení. Monitor je navyše vybavený technológiou Flicker Free, ktorá redukuje blikanie obrazovky.

Samsung S27E591C

Maximálne rozlíšenie, ktoré Samsung S27E591C ponúka, je 1920 x 1080 pixelov a hoci to väčšinou postačuje, niektorým používateľom môže značne vadiť, že jednotlivé pixely sú viditeľné. Pri 27-palcovej obrazovke by určite potešilo o niečo väčšie rozlíšenie. Stranový pomer je 16:9 a monitor používa technológiu Vertical Alignment podobnú IPS, vďaka čomu ponúka pozorovacie uhly horizontálne aj vertikálne 178 stupňov. Na viditeľné farebné zmeny pri zmene pozorovacieho uhlu tak narazíme len sťažka. Monitor ponúka výborný obraz a to aj bez nutnosti manuálneho nastavovania. Samozrejme, že pokiaľ strávime trochu času jeho nastavovaním dosiahneme ešte o niečo lepšie výsledky. Pri používaní nenarážame na žiadne rušivé odlesky, odozva je minimálna (4ms) a kontrastný pomer, ktorým disponuje 3.000 : 1. Čo sa týka jemného zahnutia obrazovky, žiaden rapídny rozdiel oproti tej klasickej – rovnej, sme žiaľ nezaznamenali.

Samsung S27E591C

V praxi sa tento monitor javí ako výborná voľba na multimédia a hranie hier, pre pracovné nasadenie však o niečo menej. Na slovenskom trhu je monitor Samsung S27E591C dostupný za cenu od 321 €.

18.01.2016

+