MojWindows

Dnešný deň je dňom, kedy Microsoft robí čiaru za viacerými svojimi staršími produktmi. Neukončuje totiž len podporu starších verzií svojho prehliadača Internet Explorer, ale aj operačného systému Windows 8.

Každý operačný systém Windows má svoj životný cyklus. Ten sa začína vydaním produktu a končí sa ukončením poskytovania podpory. Ukončenie poskytovania podpory označuje dátum, ku ktorému Microsoft prestane poskytovať automatické opravy a aktualizácie. Štandardne ju poskytuje počas obdobia minimálne desiatich rokov. V prípade Windows 8 však robí výnimku a ukončuje ju už približne po troch rokoch.

V priebehu dnešného dňa by mal vydať poslednú sériu bezpečnostných aktualizácií určenú pre túto verziu systému. Následne ostanú užívatelia nechránení proti zneužitiu existujúcich bezpečnostných dier, novým vírusom a podobne. Podotýkame, že ide o pôvodný systém Windows 8 a Windows 8 Pro, ktorý momentálne používa celosvetovo približne 3% používateľov.

Jeho novšia verzia 8.1 bude plne podporovaná aj naďalej. Drvivá väčšina používateľov Windows 8 si môže aktualizáciu na verziu 8.1 stiahnuť úplne zadarmo. Na rozdiel od bežných aktualizácií, ktoré sú sťahované pomocou nástroja Windows Update, však musia zamieriť do Windows Obchodu, nakoľko aktualizácia na Windows 8.1 sa sťahuje práve tam. Hlavná podpora v prípade Windows 8.1 končí 9. januára 2018 a tá rozšírená, až 10. januára 2023.

podporaZdroj: zdnet

12.01.2016

+