MojWindows

Už dlhšiu dobu sa pošuškáva, že Microsoft sa rozhodol ukončiť vývoj ďalších smartfónov značky Lumia. Rovnaké informácie aktuálne prichádzajú aj z Ruska. Okrem toho, že dni smartfónov Lumia majú byť neodvratne spočítané, podobný osud vraj čaká aj procesory ARM. Aspoň čo sa týka Microsoftu. Podľa tvrdení, s ktorými vyrukoval ruský žurnalista Eldan Murtazin, jednoducho už nespadajú do budúcej stratégie Microsoftu.

Namiesto ďalších smartfónov Lumia sa zameria výhradne na projekt Surface Phone. Samotný Microsoft sa však k tejto téme vyjadruje veľmi vágne. Murtazin, ktorý pravidelne analyzuje trh tvrdí, že oslovil viacero hardvérových partnerov Microsoftu, ktorí sa zúčastnili nedávneho stretnutia. Píše, že ruské zastúpenie Microsoftu sa vyjadrilo otvorene k svojim partnerom tak, že systém Windows 10 Mobile využívajúci procesory ARM bude čoskoro minulosťou. Namiesto toho bude mobilný operačný systém využívať procesory architektúry x86. Tento krok sa na prvý pohľad nezdá byť príliš logickým, nakoľko čoskoro má dôjsť k sprístupneniu systému práve pre Lumie s procesormi architektúry ARM.

V septembri tohto roku má podľa Murtazina dôjsť k predstaveniu častokrát skloňovaného Surface Phone, ktorý má využívať procesor Intel a umožňovať spúšťanie klasických aplikácií ako počítače. Hoci v súčasnosti Microsoft nič nepotvrdil, najnovšie Lumie 950 a 950XL boli prezentované ako “počítače vo vrecku” a preto ďalšie razenie v tomto smere dáva do istej miery predsa len zmysel. Dokiaľ tieto zmeny neoznámi alebo aspoň nepotvrdí priamo Microsoft, treba ich brať s nadhľadom.

Zdroj: neowin

 

28.01.2016

+