MojWindows

Predstavte si telefón, ktorý môžete používať ako počítač. Klávesnica, myš, veľká obrazovka a známe aplikácie. Funkcia Continuum mení túto predstavu na skutočnosť a používateľom smartfónov  umožňuje pracovať tak, ako nikdy predtým.

Otvára rôzne nové možnosti. Môžete napríklad cestovať a nechať svoj notebook doma, pričom viete, že vo svojom vrecku máte všetko potrebné pre svoje dennodenné pracovné úlohy. Vkráčate na pracovné stretnutie len so smartfónom v ruke a máte tam všetko pre bezproblémové premietanie PowerPointovej prezentácie na veľkej obrazovke.

Ako to všetko začalo

Cesta za funkciou Continuum začala pred tromi rokmi s jednoduchým pozorovaním: svoj smartfón si so sebou berieme všade, prakticky na ňom závisíme, a ak si ho nebodaj zabudneme, cítime sa stratení. Napriek tomu, vždy, keď potrebujeme skutočne pracovať, siahneme po notebooku alebo stolovom počítači. V konečnom dôsledku skončíme tak, že so sebou nosíme notebook alebo čakáme, kým sa dostaneme k počítaču, aby sme mohli pracovať. Faktom však je, že dnešné smartfóny máju viac než dostatočný výkon na to, aby si poradili s našimi bežnými pracovnými úlohami a aktivitami. A práve touto myšlienkou odštartovala misia Microsoftu s cieľom umožniť ľuďom plnohodnotne pracovať len s použitím smartfónu.

Continuum

Čo vlastne ľudia chcú

Myšlienka to bola skutočne jednoduchá a krásna vo svojej podstate. Bolo však potrebné zistiť, aký majú pohľad na danú problematiku samotní zákazníci. Microsoft s nimi preto začal aktívne komunikovať, aby plne pochopil, aké sú ich jednotlivé potreby. Oslovil ľudí z celého sveta, od Chicaga až po Shanghai a zistil, že prevažná väčšina chce jednu vec – smartfón, ktorý dokáže viac.

Vo väčšine prípadov ľudia opisovali smartfón ako centrum svojho pracovného života. Na notebooky a stolové počítače sa spoliehajú preto, lebo ich smartfónu chýba veľká obrazovka, klávesnica a myš. Navyše chcú mať možnosť ľahko sa pripojiť k väčšej obrazovke, rovnako za účelom zábavy, ako aj prácou. Ako narastal výkon smartfónov, narastali postupne aj očakávania používateľov. Posledným poznatkom, ktorý Microsoft získal na základe rozsiahlej komunikácie bolo, že množstvo ľudí po svete nevlastní počítač, pretože si ho nemôže dovoliť. Majú televízor a smartfón a tým to pre nich končí. A tak sa všetka ich výpočtová práca odohráva výhradne na smartfóne.

Na základe týchto poznatkov si Microsoft uvedomil, že ľudí myšlienka na smartfón, ktorý pracuje aj ako počítač, nadchne.

Continuum

Od nápadu k produktu

A tak sa začalo s vývojom funkcie Continuum. Vývojári si ale čoskoro uvedomili, že čelia množstvu náročných výziev.

Potrebovali napríklad nový prístup v prípade pripojenia smartfónu k veľkej obrazovke. Taký, ktorý by poskytoval dve nezávislé skúsenosti – jednu pre obrazovku smartfónu a druhú práve pre pripojenú veľkú obrazovku. Vyriešiť tento zádrhel bolo nesmierne dôležité nakoľko zákazníci chceli mať možnosť pracovať so smartfónom aj počas toho, ako ho používali v režime počítača na druhej obrazovke. Trvalo mesiace neustáleho skúšania a navrhovania softvérových prototypov, kým dospeli k riešeniu, ktoré je jednoduché na pochopenie a použitie.

Rovnako náročné boli aj technické prekážky. Napríklad bolo potrebné do mobilného systému zabudovať podporu pre klávesnicu a myš. Navyše bolo nutné vykonať značné zmeny architektúry systému, aby funkcia Continuum mohla vôbec fungovať.

Predstavenie funkcie Continuum

Jej prvá prezentácia prebehla v apríli 2015 počas konferencie Build. Druhá ukážka prebehla pri uvedení operačného systému Windows 10. Vtedy už Microsoft demonštroval plný potenciál svojej novinky, nakoľko v režime počítača smartfón pracoval s viacerými aplikáciami balíka Office. Práve odozva od fanúšikov, ktorá po týchto prezentáciách presiahla všetky očakávania, priniesla vývojárom potrebnú motiváciu pre ďalšiu prácu na vytvorení riešenia akým je Continuum dnes.

Continuum-image-4-1024x458

Continuum dnes

S debutom funkcie Continuum máte vo vrecku skutočne niečo unikátne – smartfón s výkonom a schopnosťou pracovať ako počítač. Momentálne to znamená, že so sebou môžete nosiť smarttfón ako je nová Lumia 950 alebo 950XL a s použitím malého doku alebo bezdrôtového adaptéru ho pripojiť ku klávesnici, myši a monitoru čím získate dôverne známy počítačový zážitok. Môžete tak používať stolové aplikácie Office, pohodlne prehliadať web, upravovať fotky, písať maily a omnoho viac.

Zatiaľ čo pracujete na veľkej obrazovke, nestratíte unikátne schopnosti svojho smartfónu. Continuum totiž funguje paralelne, a tak môžete zároveň telefonovať, písať správy alebo hrať Candy Crush. Prípadne ak nemáte myš, obrazovku smartfónu použijete ako touchpad pre aplikácie v režime Continuum.

Zdroj: Microsoft

15.01.2016

+