MojWindows

Steve Ballmer, ktorý patrí medzi najväčších majoritných vlastníkov akcií Microsoftu bol počas tohtoročného stretnutia akcionárov poriadne nespokojný. Najviac sa mu nepáčil spôsob, akým Microsoft momentálne prezentuje svoje finančné výsledky. Podľa jeho vyjadrení by spoločnost mala presne prezentovať svoje zisky z odvetvia hardvéru a cloudu. Microsoft totiž momentálne neinformuje o presných ziskoch, ktoré získal, ale o predpokladaných budúcich ziskoch, pre dosiahnutie ktorých by sa musela zachovať aktuálna profitovosť firmy.

Na základe toho Microsoft akcionárov informoval, že cloudový biznis dosiahne v roku 2018 výnosy na úrovni 20 miliárd dolárov. Bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Microsot, označil takéto prezentovanie ziskov za nezmysel. Namiesto prezentovania predpokladu o budúcich ziskoch, ktorý je postavený na základne krátkeho časového obdobia by mala prezentovať reálny dosiahnutý zisk. So spoločnosťou o tejto skutočnosti mal už viac krát diskutovať, no ani po takmer dvoch rokoch od kedy odišiel z predstavenstva nemá najmenšiu predstavu o tom, aké zisky spoločnosť reálne dosahuje.

Ballmer kritizoval aj odpoveď súčasného riaditeľa spoločnosti Satay Nadellu na otázku o nedostatku aplikácii na platforme Windows Phone. Ten na ňu odpovedal citovaním momentálneho plánu prilákať viac vývojárov na tvorbu univerzálnych aplikácií. Tie fungujú ako na počítačoch, tak tabletoch, ale aj smartfónoch. Ballmer toto vyjadrenie komentoval slovami: „To nebude fungovať. Namiesto toho je potrebné umožniť spúšťanie Android aplikácií.“ Tento krok Microsoft pôvodne aj plánoval, no v novembri sa vynorili informácie, že projekt s označením Astoria bol do odvolania pozastavený.

Zdroj: Bloomberg

03.12.2015

+