MojWindows

Koniec roka je už skutočne za dverami a práve to je obdobím, kedy človek rekapituluje, čo počas ostatných 12 mesiacov všetko prežil a čo všetko sa udialo. Preto sme sa rozhodli priniesť krátku rekapituláciu tých najčítanejších článkov, ktoré náš portál počas roka priniesol.

Ako sme nedočkavo čakali na príchod nového operačného systému Windows 10, vo vzduchu stále viselo niekoľko nezodpovedaných otázok. Najčastejšie skloňovaná otázka sa týkala toho, ako to bude s možnosťou vykonať čistú inštaláciu systému po tom, ako človek už raz využije možnosť inovácie.

S príchodom dňa D, kedy Microsoft začal s distribúciou inovácie na Windows 10 sa množstvo ľudí sťažovalo, že sa nedostali do okruhu ľudí, ktorým bola sprístupnená. Našiel sa však spôsob, vďaka ktorému bolo inováciu možné doslova vynútiť a človek tak nemusel čakať na to, kým sa dostane na rad.

Koncom januára prišla pre všetkých majiteľov smartfónov so systémom Windows Phone potešujúca správa. Populárna GPS navigácia Sygic, ktorá zožala veľký úspech na Android a iOS platforme sa stala konečne dostupnou zdarma aj na Windows Phone.

Microsoft si bol plne vedomí možnej nespokojnosti, ktorú vyvolá systém postupného sprístupňovania inovácie na Windows 10 a preto na svojej stránke zverejnil oficiálny nástroj pomocou ktorého je možné stiahnuť ISO súbor so systémom Windows 10, vytvoriť inštalačné média USB a DVD alebo priamo vykonať inováciu.

V druhej polovici roka sa už pravidelne objavovali informácie o nových vlajkových lodiach mobilnej divízie – Lumiách 950 a 950XL. No počas apríla ešte nebola celá situácia presne jasná, Microsoft napríklad stále zvažoval, že zariadenia ponesú označenie Lumia 940 a 940XL. Povrávalo sa aj o Lumiách 740 a 840, z ktorých sa podobne vykľuli zariadenia s označením o „desiatku“ vyššie, ktoré Microsoft skutočne plánoval pripraviť, no nakoniec od toho upustil.

Začiatkom októbra sa Microsoft predviedol vo veľkej paráde a na svojej akcii Windows 10 devices predstavil hneď niekoľko skutočne vynikajúcich produktov. Najväčší úspech však zožali najnovšie smartfóny Lumia 950 a 950XL, ktoré sme síce vďaka fotkám a uniknutým informáciám už poznali takmer dôverne, Microsoft však stále dokázal prekvapiť drobnosťami.

Podstatná časť roka sa prirodzene točila okolo nového operačného systému Windows 10. Nakoľko ide o obrovskú novinku sprevádzalo jej uvedenie množstvo otázok. Tie najčastejšie opakujúce sa sme preto zhrnuli.

Ako sa postupne blížil termín vydania Windows 10, bolo treba pomaly vyjasniť, ktorá verzia je pre užívateľov tým pravým orechovým. Microsoft preto zverejnil prehľadný zoznam funkcií obsiahnutých v jednotlivých edíciách Windows 10, ktorý mal s rozhodovaním pomôcť.

Napriek tomu, že Windows 10 je skutočne vynikajúcim systémom, niektorí z užívateľov po chvíľke používania zistili, že nie je tým pravým orechovým a chceli sa vrátiť k svojmu predošlému systému. Microsoft preto do systému zabudoval funkciu, ktorá do 30 dní od inovácie umožňuje návrat k predošlému systému.

Desiatku najčítanejších článkov, ktoré sme počas roka priniesli uzatvára návod ako si zarezervovať inováciu Windows 10. Bezpečne tak môžeme povedať, že Windows „desiatka“ v tomto roku jednoducho kraľovala.

30.12.2015

+