Microsoft predsa len pracuje na smartfóne Surface Phone, mal by prísť budúci rok

Za ostatné roky sa občas vynorila správa o tom, že Microsoft pracuje na smartfone označenom Surface Phone, ktorý má obsahovať procesor firmy Intel a ten by umožňoval spúšťanie Win 32 aplikácií. Nové informácie o tomto zariadení priniesol portál WindowsCentral s odvolaním na svoje zdroje oboznámené s plánmi spoločnosti Microsoft. Od pôvodného konceptu Surface Phone, ktorý bol plánovaný na marec budúceho roka však bolo upustené.

Namiesto toho šéf divízie zariadení, Panos Panay a tím stojaci za sériou produktov Surface začali pracovať na najnovšej prémiovej vlajkovej lodi mobilnej divízie. Horúca novinka má byť na trh uvedená v druhej polovici budúceho roka, pričom najčastejšie skloňované termíny sú august, október a november.

Podrobnosti o pripravovanej novinke však zatiaľ ostávajú zahalené rúškom tajomstva, no podľa dostupných informácií Microsoft húževnato experimentuje s rôznymi technológiami. Na projekte, ktorý zamestnanci interne označujú ako „Pano´s Phone“ sa má podieľať aj spoločnosť Intel, čo naznačuje, že Microsoft sa aj naďalej pohráva s myšlienkou sprístupniť spúštanie Win 32 aplikácií. S týmto konceptom však súvisí obrovské množstvo technických problémov, ktoré je pre úspešné dokončenie nutné vyriešiť.

Súvisiacie články

Predostrené boli aj možné časové plány uvedenia, pričom portál ich dáva do celkového kontextu s momentálnou situáciou v Microsofte. Augustové uvedenie nového smartfónu sa javí ako najvhodnejšie z dôvodu predpokladaného vydania rozsiahlej aktualizácie pre Windows 10, ktorá nesie kódové označenie Redstone. Tá ma okrem iného priniesť aj nové možnosti pre funkciu Continuum, ktoré by mohli súvisieť so snahou sprístupniť spomínané Win 32 aplikácie.

Portál prináša aj pohľad na skutočnosť, prečo sa na tvorbe „Surface Phone“ doteraz nemuselo pracovať tak aktívne. Zdôrazňuje, že Microsoft na svojich zariadeniach rady Surface bol ešte v októbri 2014 stratový a výraznejšie zisky dosiahol až začiatkom roku 2015. Ďalším problémom bola situácia v divízii  výroby zariadení (Devices Group), na čele ktorej po akvizícii Nokie stál Stephen Elop. Situácia však nebola veľmi optimálna. Došlo k zrušeniu viacerých produktov a vývoj dlhoočakávaných vlajkových lodí Lumia 950 a 950XL bol v časovom sklze. Myšlienka začať pracovať na podobnom produkte v daných podmienkach preto nedávala zmysel. S príchodom nového šéfa divízie, ziskov, nových technológií a operačného systému Windows 10 sa však situácia mala rapídne zmeniť. Ako to všetko vystrelí, a či sa koncom budúceho roka dočkáme prevratného smartfónu spoločnosti Microsoft ukáže až čas.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.