MojWindows

Ešte pred tým ako Microsoft oficiálne uviedol Windows 10 na trh, informoval o svojich ambíciách dostať ho v horizonte troch rokov na celú miliardu zariadení. K dosiahnutiu tohto cieľa mu mal pomôcť systém rezervácií, univerzálne aplikácie a fakt, že systém je počas prvého roka bezplatne dostupný vo forme inovácie pre ľudí, ktorí používajú legálnu verziu operačného systému Windows 7 alebo 8.1.

Počiatočná stratégia zahŕňala systém rezervácii, kedy sa užívateľom v rámci aktualizácií nainštaloval aj nástroj Stiahnuť si Windows 10. Ten umožňoval rezervovať si inováciu na Windows 10, aby sa k nemu po vydaní užívatelia dostali čo najrýchlejšie. Zároveň však overoval kompatibilitu nainštalovaných aplikácií a hardvéru, aby bol prechod na „desiatku“ pre užívateľov bezbolestný. Od 29. júla potom Microsoft začal inováciu ľudom, ktorí si ju rezervovali postupne sprístupňovať. Práve pomocou nástroja Stiahnuť si Windows 10 mal položiť základný kameň pre dosiahnutie svojho plánu, ako systém dostať na miliardu zariadení.

win 10

Zo začiatku užívatelia nástroj nevnímali negatívne, no pre tých, ktorí sa rozhodli ostať pri svojom súčasnom systéme sa postupne stal až vtieravým. Opakujúce sa výzvy na zmenu systému dohnali jedného z užívateľom k tomu, aby vytvoril aplikáciu, ktorá ich aktívne blokuje. Ide o aplikáciu GWX Control Panel, za ktorou stojí Josh Mayfield. Vo svojej rannej verzii dokázala to, že odstránila ikonu Stiahnuť Windows 10 z panela úloh. Ako sa však menila inovačná stratégia Microsoftu, tak aj Mayfield vylepšoval svoj program.

12087979_1114789835217010_839566393156926437_n

V súčasnej verzii môžu užívatelia pomocou blokovacej aplikácie natrvalo odstrániť ikonu z panelu úloh, blokovať automatické aktualizácie systému, vymazať stiahnuté súbory týkajúce sa inovácie a podobne. Mayfield sa však vyjadril, že okolo dňa Vďakyvzdania ho kontaktovalo viacero užívateľov aplikácie s tvrdením, že Microsoft vydal aktualizáciu, ktorá pravidelne kontroluje nastavenie aktualizácií a v prípade, že automatické získavanie je vypnuté, tak ho aktivuje.

Na základe toho mal aktualizovať svoju aplikáciu, aby podobné zmeny v nastaveniach monitorovala. Podľa jeho tvrdení sa Microsoft takýmto spôsobom pomaly pripravuje na krok, kedy pomocou nastroja Windows Update donúti systém aktualizovať sa na Windows 10 bez užívateľovho vedomia. Dosiahnuť to má tak, že zapne automatické sťahovanie aktualizácií a následne zmení kategóriu aktualizácie na Windows 10 z voliteľnej na odporúčanú. Tá sa teda automaticky stiahne a nainštaluje vraj bez užívateľovho vedomia. Týmto nečestným spôsobom má podľa Mayfielda Microsoft rozšíriť počet počítačov s operačným systémom Windows 10. Užívateľ si bude myslieť, že systém ide inštalovať bežné bezpečnostné aktualizácie, no namiesto toho sa mu nainštaluje priamo „desiatka“.

gwx 3

Mayfield zároveň tvrdí, že aplikácia GWX (Stiahnuť Windows 10) robí omnoho viac, ako len to, že zobrazuje ikonu v paneli úloh a umožňuje „rezervovať a vykonať“ inováciu na Windows 10. Blokujúci nástroj GWX Control Panel má monitorovať celkovo až 10 rôznych nastavení, ktoré môžu systém nechať nechránený pred nechcenou aktualizáciou na Windows 10. Microsoft tieto mení a dokonca pridáva nové, pričom to všetko sa deje bez užívateľovho vedomia, tvrdí Mayfield.

Microsoft pritom ešte v októbri upozornil, že k zmene kategórie spomínanej aktualizácie časom skutočne dôjde. K podobnému vynucovaniu inštalácie ale rozhodne nebude dochádzať. V závislosti na užívateľových nastaveniach nástroja Windows Update, po zmene kategórie aktualizácie môže dôjsť k automatickému začatiu procesu inovácie na Windows 10. Avšak predtým, ako aktualizácia zmení operačný systém na počítači užívateľa, jasne sa ho spýta, či chce v inštalácii pokračovať alebo nie. Navyše, pokiaľ sa rozhodne v inštalácii pokračovať a na Windows 10 predsa len prejsť, stále má 31 dní na návrat k svojmu predošlému systému.

Niektorí odporcovia „desiatky“ argumentujú, že ani tento spôsob nie je príliš priamy. Microsoft sa podľa nich má spoliehať na to, že veľká časť menej skúsených užívateľov inštaláciu jednoducho odklikne.

Práve vzhľadom na avizované plány s miliardou zariadení sa objavujú podobné obavy, že Microsoft môže skĺznuť k príliš agresívnemu prístupu, čo napríklad podľa Mayfielda znamená, že si inováciu doslova vynúti. Podobný krok by ale vyvolal obrovskú vlnu nevôle, čo si Microsoft rozhodne nemôže dovoliť a obavy sú tak zbytočne nafukované.

Zdroj: PcWorld, neowin

11.12.2015

+