MojWindows

Novo vzniknutá hackerská skupina Phantom Squad informovala, že počas vianočných sviatkov plánuje vyradiť z prevádzky neustálymi DDOS útokmi služby Xbox Live a Playstation Network. Skupina Phantom Squad už stihla demonštrovať svoju silu, keď spôsobila problémy s konektivitou obidvoch spomínaných služieb. Mali by tak nasledovať minuloročnú sériu útokov, kedy menované služby vyradila po dobu viacerých dní rivalská skupina Lizard Squad.

Hackeri tvrdia, že ich hlavným motívom je poukázať na nedostatočné zabezpečenie online služieb a svojimi útokmi sa snažia tento problém priniesť do hľadáčika verejnosti. Kim Dotcom, ktorý pomáhal pri zastavení minuloročnej série útokov sa nechal počuť, že Sony a Microsoft budú plne zodpovedné v prípade, ak ďalšie podobné útoky uspejú, pretože to bude znamenať, že neboli schopné vylepšiť zabezpečenie svojej sieťovej infraštruktúry. Oficiálny účet skupiny Anonymous na sieti Twitter sa priklonil na stranu útočníkov, tvrdiac, že menované spoločnosti nesú zodpovednosť za svoju neschopnosť vysporiadať sa s podobnými útokmi.

Celá táto situácia má však aj druhé dejstvo, počas včerajšieho dňa totiž došlo k masívnym problémom so službou Xbox Live. Išlo o problémy s prihlásením do služby, spúšťaním hier, nákupom obsahu, vyhľadávaním obsahu, ale aj sťahovaním hier a aplikácií. Spoločnosť Microsoft zverejnila krátke vyjadrenie, pomocou ktorého informovala, že na odstránení problémov aktívne pracuje.  Situácia bola vyriešená počas skorých ranných hodín a služba Xbox Live tak funguje už bez obmedzení. K vyradeniu služby z bežnej prevádzky sa prihlásila skupina Phantom Squad, ktorá tak chcela demonštrovať svoju silu po tom, ako ich tvrdenia vyvolali vlnu skeptických reakcií.

phantom-xbox_story

phantom-confirmed_story

Zdroj: neowin, Xbox

18.12.2015

+