MojWindows

Multimediálny prehrávač, ktorý si poradí takmer s každým audio a video formátom, a to vrátane FLAC, MKV, MOV, TS a Ogg. Dizajnom je síce ladený skôr do prostredia Windows 10, no úplne zapadne aj v „osmičke“. Oproti klasickej verzii VLC, ktorá je dostupná na webe, tu síce chýbajú niektoré pokročilé funkcie, no na bežné prehrávanie hudby a videa bohato postačuje. Navyše je navrhnutý s dôrazom na dotykové ovládanie a tak sa s ním výborne pracuje na tablete, či dokonca smartfóne. Navyše ani ovládanie na počítačoch a notebookoch nebolo odsunuté do úzadia, k dispozícii je totiž široká škála klávesových skratiek.

VLC klavesy

 V aplikácií nájdeme oddelenú video a hudobnú galériu podporujúcu náhľady, obrázky albumov a ostatné metadáta. Video galéria obsahuje aj podsekciu pre televízne seriály, kde sú jednotlivé časti zoradené prehľadne pod názvom seriálu, a pokiaľ sú tieto informácie k dispozícii, zobrazené sú aj čísla jednotlivých epizód. Hudobná galéria skladby triedi podľa interpreta, albumu alebo začiatočného písmena. Nechýba tu ani funkcia vytvárania vlastných zoznamov skladieb, takzvaných playlistov.

VLC 2

Prehrávač obsahuje funkcie shuffle a repeat, úpravu oneskorenia zvuku a zobrazenia titulkov, výber medzi viacerými zvukovými stopami, zmenu rýchlosti prehrávania, či vyhľadávanie v súboroch.  Vhod príde podpora prehrávania priamo z externých médií ako USB kľúče a disky. Na výber sú aj dve farebné schémy prostredia – svetlá a tmavá.

VLC 6

Pri prehrávaní je k dispozícií možnosť „uzamknúť“  ovládanie, aby nedošlo k nechcenému prerušeniu alebo posunutiu prehrávania a podobne. Táto funkcia príde vhod práve pri prehrávaní na dotykových zariadeniach. Troška však zamrzelo, že pri minimalizácií prehrávanie nepokračuje na pozadí, ale namiesto toho dochádza k jeho prerušeniu. Pri práci s vyhľadávačom a správe playlistov navyše dochádzalo k občasným pádom celej aplikácie. Mobilná verzia VLC for Windows Phone (1.8.4.0), má taktiež svoje muchy, napríklad problém s titulkami. S novými verziami budú tieto nedostatky snáď odstránené a pribudnúť by mohli aj nové funkcie.

VLC 10

Celkovo ide o výbornú a bezplatnú náhradu multimediálneho prehrávača, ktorý sa v systéme štandardne nachádza. Verzia pre smartfóny, ktorá nesie názov VLC for Windows Phone, je takmer totožná s tou pre počítače, jediným rozdielom, sa zdá byť pridané nastavenie farby ikon a textu. Prehrávač je k dispozícii na stiahnutie v obchode Windows Store.

11.11.2015

+