MojWindows

Hybridný cloud umožňuje spoločnostiam optimalizovať využitie výpočtového výkonu a ďalších zdrojov v IT tak, že kritické aplikácie sú prevádzkované on-premise, pričom zvyšok serverov môže využívať škálovateľnosť a neobmedzené zdroje v Microsoft Azure. V tomto kurze, ktorý je dostupný na portáli MVA, sú predstavené techniky pre plánovanie, nasadenie a prevádzkovanie Microsoft hybridného cloudu. Prvé dva moduly poskytujú základný pohľad na koncept hybridného cloudu a dôležité otázky, ktorým sa treba venovať pri jeho príprave.

Microsoft hybridný cloud – prehľad

Prvý modul kurzu poskytuje základný pohľad na hybridný cloud, vysvetľuje prístup spoločnosti Microsoft a definuje komponenty potrebné pre fungovanie hybridného cloudu. Prakticky vysvetľuje, akým spôsobom môže byť vytvorené prepojenie on-premise prostredia s hybridným cloudom. Dozvieme sa tu, ako prebieha základný postup zálohovania a jeho možné nastavenia. Po teoretickom úvode nasleduje praktická prehliadka portálu Microsoft Azure vrátane postupu ako vytvoriť virtuálnu siet a nastaviť si zálohovanie.

MVA

Plánovanie hybridného cloudu

Druhý modul kurzu sa venuje dôležitým otázkam, ktoré je treba zvážiť pri príprave hybridného prostredia. Obsahuje teda doporučené postupy pre plánovanie a riešenie virtuálneho cloudu, ale aj informácie o nástroji MAP, vrátane jeho praktickej ukážky. Nechýba popis správ vygenerovaných spomínaným nástrojom a detaily o možnostiach kalkulácie nákladov pre prechod na hybridné clody a celkové náklady spojené s ich vlasntíctvom.

MVA 2

Záver druhého modulu je venovaný nástroju System Center, monitoringu virtuálnych strojov a funkcii App Controller. Dozvieme sa aj to, ako vytvoriť privátny cloud a v praktickej ukážke je priblížená práca s App Controllerom.

MVA 3

Kurz Hybridní cloud – Best Practices nájdete na webovej stránke portálu Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

15.11.2015

+