MojWindows

Je to takmer až neuveriteľné, no operačný systém Windows sa dnes – 20. novembra dožíva svojho 30-ročného jubilea. Od pôvodne jednoduchého grafického rozhrania postaveného na MS DOS-e, sa Windows v priebehu rokov vyvinul na bohatý vizuálny a programový zážitok, ktorým je dnes. Počas svojej cesty prekonal niekoľko úskalí, ale navzdory tomu, či pretrvávajúcej konkurencii, je Windows systémom na ktorý je Microsoft rozhodne hrdý. Nemožno sa tomu čudovať, ide o najviac používaný operačný systém na svete. V tomto krátkom prehľade si pozrieme ako sa Windows vyvíjal za ostatných 30 rokov.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Windows 1.0

windows1-0-1Microsoft vydal 20. novembra 1985 prvú verziu svojho operačného systému Windows. Hoci bol Windows 1.0 len akýmsi 16-bitovým interpretom príkazov, ktorý bežal nad MS-DOSom, išlo o prvý pokus spoločnosti Microsoft vytvoriť viacúčelové grafické rozhranie. Systém podporoval ovládanie pomocou klávesnice a myšky, zmenu farby prostredia a dokonca obsahoval hru Reversi. Zvláštnosťou tejto verzie systému bolo, že okná sa nemohli prekrývať. Pozrite si virálne video v ktorom sa bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Steve Ballmer ujal úlohy predajcu, ktorý predstavuje funkcie Windowsu 1.0.

Windows 2.0

Systém Windows 2.0 bol vydaný v roku 1987, no od svojho predchodcu Windowsu 1.0 sa príliš neodlišoval. Do systému boli pridané ďalšie klávesové skratky a tlačidlá umožňujúce minimalizovať a maximalizovať okná. Od tejto verzie sa taktiež mohli prekrývať okná a bolo možné meniť ich veľkosť. Veľkou zmenou bolo pridanie podpory VGA grafiky a prvýkrát sa objavil ovládací panel. Prvá verzia kancelárskych aplikácií Microsoft World a Excel bola určená práve pre Windows 2.0.

windows-2-0-1

Windows 3.0 a 3.1

Operačný systém Windows 3.0 vydala spoločnosť Microsoft 22. mája 1990, pričom jej nasledovník, verzia 3.1 vyšla necelé dva roky na to. Išlo o prvú skutočne úspešnú verziu operačného systému Windows. Systém oproti svojim predchodcom prišiel s vylepšeným užívateľským rozhraním a podporou viacerých nových procesorov. V systéme taktiež pribudol koncept programových a súborových manažérov ako aj hry Solitér a Míny, ktoré nahradili  Reversi.

programmanager-1

Windows 10 za najlepšiu cenu

Windows 95

Windows 95 bol na trh uvedený 24.augusta 1995, išlo o zmiešaný 16/32bitový systém. S jeho príchodom sa objavili prvky ako tlačidlo Štart, správca úloh alebo Internet Explorer 1.0. Okrem iného sprevádzala jeho uvedenie na trh aj masívna reklamná kampaň, ktorá mu nepochybne pomohla k tomu, aby sa stal najpopulárnejším operačným systémom svojej doby. Microsoft dokonca najal hviezdy obľúbeného sitcomu Priatelia, Jennifer Aniston a Matthew Perryho. Tí sa objavili v takmer hodinovom videonávode k Windowsu 95.

Windows_95_Desktop_screenshot

Windows 98

98-čka bola vydaná 25.júna 1998 a od svojho predchodcu Windows 95 sa líšila len trochu. Medzi  hlavné prínosy systému patrí panel Rýchle spustenie, lepšia podpora hardvérových súčastní, kde pribudla hlavne podpora UBS a AGP zberníc. Navyše verzia Windows 98 Second Edition obsahovala podporu pre zdieľanie internetového pripojenia (ICS). Išlo zároveň o poslednú verziu systému Windows, ktorá vychádzala zo systému MS-DOS.

Windows ME (Millenium Edition)

Windows ME, alebo Milenium Edition, je často označovaný ako prvý veľký prešľap spoločnosti Microsoft. Navrhnutý ako nasledovník Windowsu 98, bol však sfúknutý širokou verejnosťou za to, že bol príliš pomalý, nestabilný a preplnený chybami. Užívatelia navyše nemohli plne pristupovať do MS-DOSu, čo malo za následok, že nemohli spúšťať množstvo programov a diskových nástrojov, ktoré vyžadovali „reálny mód“ MS-DOSu. Systém bol na trh uvedený 14.septembra 2000, a priniesol vylepšenia ako Universal Plug-and-play, automatické systémové aktualizácie a vylepšenú ochranu systémových súborov. Vo Windowse ME bola navyše po prvýkrát predstavená funkcia Obnovenie systému.

Windows XP

Windows XP, ktorý bol prvýkrát vydaný 25.októbra 2001 bol značne inšpirovaný systémom Windows NT, no mnohý ho vychvaľovali ako bezpečnejšiu a stabilnejšiu verziu. Počas svojho nasadenia sa dočkal vydania troch rozsiahlych aktualizačných balíkov známych ako Service Pack. Systém priniesol zásadne vylepšený vzhľad, prepracovanú ponuku štart ale hlavne užívateľsky priateľskejšie prostredie. Do apríla 2014, kedy bola ukončená jeho rozšírená podpora, sa predala až neuveriteľná jedna miliarda licencií. Systém Windows XP patril k zbožňovaným a populárnym a práve preto bol stále široko používaný aj po príchode nástupcov ako Windows Vista a Windows 7. Vydanie systému Windows XP opäť sprevádzala reklama, v ktorej sa Steve Ballmer chopil svojej role predajcu.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Windows_XP_SP3

Windows Vista

Uplynulo viac ako päť rokov od vydania Windowsu XP, čo predstavuje celkom dlhú dobu na vylepšenie operačného systému, preto sa plní očakávaní dostávame k systému Windows Vista. No čaká nás nemilé prekvapenie, tento operačný systém je totiž označovaný ako najväčšia chyba, ktorú kedy Microsoft spravil. Samotný Steve Ballmer povedal, že Windows Vista je jeho najväčším sklamaním. Hoci nový systém očaril grafickým rozhraním nazvaným Aero a sľubovaným zlepšením zabezpečenia a prepracovanou sieťovou komunikáciou, bol kritizovaný kvôli použitiu obmedzujúcich DRM technológií, vysokým systémovým požiadavkám, slabej kompatibilite s hardvérovými komponentami, dlhému bootovaciemu času a ďalším nedostatkom. Systém Windows Vista nedokázala zachrániť ani reklama, v ktorej po boku Billa Gatesa účinkoval Jerry Seinfeld.

Windows Vista

Windows 10 za najlepšiu cenu

Windows 7

Operačný systém Windows 7, vydaný 22. októbra 2009, bol pre mnohých ľudí práve tým, čím mala byť Vista. Stabilnejší, spoľahlivejší a výkonnejší systém s množstvom vylepšení užívateľského a programového rozhrania. Microsoft sa rozhodne poučil neúspechom predchodcu a vo Windowse 7 poskytuje rozsiahlu kompatibilitu, čii už po hardvérovej alebo softvérovej stránke. Tento systém sa ukázal ako krok opäť správnym smerom, stal sa totiž obrovským úspechom pre Microsoft. Nasvedčuje tomu aj fakt, ze je široko používaný aj v dnešnej dobe.

Windows_7_RC

Windows 8

Píše sa rok 2012 a nachádzame sa v období, kedy predajnosť počítačov začína pomaly ale isto klesať a na výslnie sa dostávajú tablety. Microsoft samozrejme chcel novým operačným systémom odzrkadliť tento trend a preto bol Windows 8 orientovaný na dotykovú podporu viac ako ktorýkoľvek Windows predtým. V pôvodnej verzii systému chýbalo klasické tlačidlo Štart, ponuka bola nahradená prostredím Metro, ktoré zobrazovalo aplikácie a obsah v dlaždiciach. Nakoľko sa systém dočkal zmiešaných reakcií, keďže mnoho ľudí sa prikláňalo k názoru, že systém pracuje omnoho lepšie na dotykových zariadenia a na tradičné systémy klávesnica + myš sa akosi pozabudlo, vydal Microsoft aktualizáciu systému na verziu 8.1. V tej popracoval na náprave viacerých vecí, ktoré boli systému vyčítané vrátane navrátenia chýbajúceho tlačidla štart a pridania možnosti systém nabootovať priamo na plochu miesto rozhrania Metro. S Windows 8 sa prvýkrát objavuje aj dnes známe miesto na získavanie aplikácií – Windows Store.

windows8-start

Windows 10

Na záver sa dostávame k najnovšiemu systému Windows 10, ten má v sebe kombinovať tie najlepšie veci zo „sedmičky“ a „osmičky“. Obsahuje množstvo nových funkcií, medzi inými aj hlasovú asistentku Cortanu, nový internetový prehliadač Microsoft Edge, dlho očakávanú podporu virtuálnych plôch, streamovanie hier z konzoly Xbox One a množstvo ďalších. Microsoft ho počas prvého roka dokonca distribuuje bezplatne pre ľudí, ktorí máju legálnu verziu Windows 7 a Windows 8, pričom sa o ňom hovorí ako o nutnosti pre všetkých ktorí používajú systémy Windows. Opäť sa vracia stará známa, ale zároveň vylepšená ponuka Štart, no pre užívateľom na dotykových zariadeniach nechýba možnosť prepnutia na tabletový mód, ktorý pripomína rozhranie Metro systému Windows 8. Zo strany užívateľov sú odozvy v prevažnej miere pozitívne, čo vidno aj na rastúcom počte používateľov. Windows 10 pred pár dňami oslávil prvých sto dní svojho pôsobenia na trhu, a za ten čas stihol osloviť už viac ako 110 miliónov používateľov.

Windows 10 za najlepšiu cenu

S Windowsom 10 sa mení aj celkový prístup Microsoftu k operačným systémom, ide totiž o Windows poskytovaný ako službu. To znamená, pravidelné aktualizácie s novými funkciami, a teda neustále sa vyvíjajúci systém. Do testovania nových nových verzií je pomocou programu Windows Insider zapojených viac ako 13 miliónov bežných užívateľov. Aj s ich pomocou sa Windows 10 dočkal svojej prvej veľkej aktualizácie, ktorá priniesla 200 nových funkcií a vylepšení. Okrem iného pribudlo obrovské množstvo ovládačov a došlo k celkovej optimalizácii. Microsoft má pre Windows 10 veľké plány a z jeho prístupu vidno, že ich rozhodne neberie na ľahkú váhu.

win 10

Zdroj: engadget

19.11.2015

+