MojWindows

V poslednej dobe je v súvislosti so systémom Windows 10 Mobile čoraz častejšie spomínaný výraz Continuum. Ide o funkciu, ktorá umožňuje používať smartfón vďaka univerzálnym aplikáciám ako takmer plnohodnotný počítač. Na pripojenie monitoru, klávesnice a myšky slúži dokovacia stanica s názvom Microsoft Display Dock. Práve tú sme počas konferencie #Windows10Devices mohli vidieť priamo v akcii.

dokovacia stanica

Poskytuje trojicu USB vstupov, jeden DisplayPort a HDMI. Tie podporujú prenos audia a obrazu s rozlíšením až 1080p priamo do pripojeného monitoru, čo sme mohli vidieť pri prehrávaní ukážky na Jurský svet.

contiuuuum

Pri používaní funkcie Continuum môžeme na ovládanie systému používať aj staré známe klávesové skratky ako Alt+Tab alebo Ctrl+C, či Ctrl+V. Práca v prostredí tak skutočne pôsobí, ako keby sme pracovali na plnohodnotnom počítači. Funkciu Continuum prezentoval sympatický pán v klobúku – Bryan Roper, ktorý podľa odozvy na sociálnej sieti Twitter zaujal práve tak, ako samotná funkcia a dočkal sa aj upraveného videa zo svojho vystúpenia.

dock

Okrem klasického, káblového pripojenia periférií je možné využiť aj možnosť bezdrôtového pripojenia Bluetooth. Pomocou portov USB je dokonca možné pripojiť externý disk alebo rôzne USB kľúče a prenášať tak rôzne dáta priamo do mobilu. Celá funkcia Continuum môže fungovať práve vďaka takzvaným univerzálnym Windows aplikáciám. Tie sa správajú rovnako naprieč všetkými zariadeniami a dokážu sa prispôsobovať rôznym rozlíšeniam a uhlopriečkam. Dnešná demonštrácia sa týkala primárne aplikácie PowerPoint a mailového klienta.

3efc35f4-c39a-497c-b14e-c1acf83b99e1_800

Dostupnosť, ani cenu dokovacej stanice, či presný zoznam zariadení s podporou funkcie zatiaľ nepoznáme. Najnovšie vlajkové lode rodiny Lumia však funkciu podporujú určite, veď práve na nich demonštrácia prebehla.

 

06.10.2015

+