MojWindows

Výskumníci v spoločnosti Microsoft odhalili myšlienku, podľa ktorej by vedeli rapídnym spôsobom predĺžiť životnosť batérie na Windows notebookoch a tabletoch. Dúfajú, že budú môcť túto myšlienku v blízkej budúcnosti implementovať aj do reálnej praxe.

V dnešnej dobe majú batérie v notebookoch v sebe zabudovaný prístup na báze hardvéru, ktorý spravuje ich výdrž. Nový Microsoft projekt nazývaný Software Defined Batteries však má iný prístup:

Kombinuje niekoľko rôznych druhov batérií a všetky sú optimalizované na vykonávanie iných úloh v tom istom počítači. Potom spolupracuje s operačným systémom a zisťuje, či používateľ práve prezerá Word dokumenty alebo upravuje video a následne aplikuje najefektívnejšiu batériu pre tú konkrétnu úlohu. Systém taktiež používa techniku nazývanú „strojové učenie“, ktorá sa učí z používateľských zvyklostí, a tak môže nájsť spôsob ako predĺžiť životnosť batérie na základe toho ako tá konkrétna osoba využíva zariadenie.

Tím, ktorý za týmto všetkým stojí už vyrobil pár funkčných prototypov týchto batérií a chystá sa predviesť svoje nápady na budúcotýždňovom sympóziu ACM. (ACM Symposium on Operating Systems Principles).

Zdroj: windowscentral

05.10.2015

+