MojWindows

Ostáva už len niekoľko hodín, kým Microsoft spustí dlhopripravovanú akciu známu pod názvom #Windows10Devices, ktorá prebehne v New Yorku. Netrpezlivo vyčkávame predstavenie nových zariadení, veď Microsoft nám ich sľubuje už nejaký ten čas. Očakávame, že zajtra uvidíme pestrú škálu zariadení, medzi ktorými budú nové vlajkové lode mobilnej divízie Lumia 950 a 950XL, nová generácia elektronického náramku Microsoft Band, Surface Pro 4 a množstvo ďalších noviniek. Akcia začína zajtra, 6. októbra o 16:00 a Microsoft sľubuje, že pôjde o jednu z jej najväčších udalostí, akú sme doteraz mohli vidieť.

Lumia 950 a 950 XL

Najočakávanejšími zariadeniami, na ktoré sa akcia bude nepochybne sústreďovať sú nové vlajkové lode s operačným systémom Windows 10 Mobile. O samotných zariadeniach vieme vďaka uniknutým informáciám už takmer všetky podrobnosti, jediné, čo ostáva zahalené rúškom tajomstva sú detaily o cene a dostupnosti. Uniknuté slajdy z internej prezentácie nám potvrdili už dlhšie známe špecifikácie, render a rôzne fotografie prototypov nám zase dodali predstavu o vzhľade zariadení, ktoré upevnili nedávno uniknuté fotografie, ktoré zachytávajú Lumiu 950 v celej jej kráse. Dokonca aj samotný Microsoft nechcene potvrdil, že zariadenia budú čoskoro uvedené na trh, keď ich omylom zverejnil na webovej stránke svojho obchodu.

Špecifikácie Lumia 950 :

Biele alebo čierne polykarbonátové telo, 5.2 palcový WQHD (1440 x 2560 pixelov) OLED displej, šesťjadrový 64 bitový procesor Snapdragon 808, skener dúhovky pre funkciu Windows Hello, 3 GB RAM, 32 GB vnútornej pamäte, micro SD slot, 20 Mpx PureView zadný fotoaparát s trojitým LED bleskom, 5 Mpx širokouhlý predný fotoaparát,  odoberateľný akumulátor s kapacitou 3000 mAh, Qi štandard bezdrôtového nabíjania a konektor USB typu C.

Špecifikácie Lumia 950 XL:

Biele alebo čierne polykarbonátové telo, 5.7 palcový WQHD (1440 x 2560 pixelov) OLED displej, osemjadrový 64 bitový procesor Snapdragon 810, skener dúhovky pre funkciu Windows Hello, 3GB RAM, 32 GB vnútornej pamäte, micro SD slot, 20 Mpx PureView zadný fotoaparát s trojitým LED bleskom, 5 Mpx širokouhlý predný fotoaparát, 3300 mAh odoberateľný akumulátor, Qi štandard bezdrôtového napájania, konektor USB typu C.

950-wl-large

K obidvom zariadeniam by Microsoft mal predstaviť aj doplnky vo forme špeciálneho ochranného krytu s okrúhlym oknom, ktoré necháva priestor pre interakciu s telefónom ako možnosť vidieť prichádzajúce hovory alebo správy, a dotykového pera. O niečo zaujímavejším doplnkom, ktorý by sme mali vidieť je dokovacia stanica pre funkciu Continuum. Ide o nástroj, pomocou ktorého si používateľ môže pripojiť svoj Windows 10 smartfón k monitoru, klávesnici a myške a razom sa z telefónu stane plnohodnotný počítač. Malé zariadenie štvorcového tvaru známe pod kódovým názvom Munchkin disponuje konektormi USB typu C, display port a viacerými portami USB. Očakávaná cena sa má pohybovať na úrovni 99 dolárov.

windows10-phone-continuum

Surface Pro 4

Na rozdiel od vyššie spomenutých Lumii, o hybridnom zariadení Surface Pro 4 podrobné technické špecifikácie chýbajú. Napriek tomu môžeme nepochybne očakávať, že bude poháňané procesorom Intel najnovšej generácie Skylake. Medzi ďalšie detaily, ktoré o zariadení unikli už pred nejakou dobou patrí vybavenosť 12 palcovým displejom s rozlíšením 4K a podstatne vylepšená výdrž batérie. Niektoré správy s odvolaním na interné zdroje priamo v Microsofte naznačujú, že Surface Pro 4 nebude disponovať aktívnym chladením. To či sú tieto informácie správe sa dozvieme veľmi skoro.

microsoft-surface-pro-4

14-palcový „Surface XL“

Objavilo sa aj viacero informácii o tom, že Microsoft pripravuje akúsi XL verziu nového zariadenia Microsoft Surface. Zariadenie má byť tenšie ako súčasný Surface Pro 3, disponovať má 1 TB SSD diskom a vďaka aktívnemu chladeniu aj výkonným procesorom Intel najnovšej architektúry Skylake. Ďalej má byť vybavené kamerou Intel F200 s funkciou Windows Hello pre prihlasovanie pomocou systému na rozpoznávanie tváre. Napriek nedostatku podrobností existuje vysoká pravdepodobnosť, ze zajtra uvidíme aj 14-palcový Surface.

Windows Hello

Microsoft Band 2

Uplynul už takmer rok odkedy Microsoft uviedol elektronický fitness náramok Microsoft Band, ktorý si aj napriek niektorým nedostatkom získal priaznivcov. Podľa uniknutých informácií si Microsoft pri návrhu novej generácie náramku kritiku zobral k srdcu. Nedávno dostupný render zariadenia totiž ukazuje zahnutý displej, po ktorom užívatelia tak veľmi volali. Celkovo sa zariadenie vzhľadom ponáša na svojho predchodcu, no vďaka príjemnému kovovému nádychu  získalo prémiový vzhľad. Náramok mal už dlhšiu dobu prechádzať interným testovaním, aby bol na svoje predstavenie skutočne pripravený. Technické špecifikácie sú zatiaľ záhadou, no môžeme predpokladať, že tak ako jeho predchodca aj Band 2 bude fungovať s iOS, Android a Windows Phone zariadeniami.

 Microsoft-Band-2a.0.0

Novinky ohľadom systémov Windows 10 a Windows 10 Mobile

Napriek tomu, že akcia má byť primárne zameraná na predstavovanie nových zariadení, očakávame, že sa dozvieme aj novinky ohľadom operačných systémov Windows 10 a Windows 10 Mobile. Pri systéme Windows 10 by sme sa mohli dozvedieť informácie týkajúce sa pripravovanej veľkej aktualizácie známej pod názvom Threshold 2, neskôr označovanej ako Windows 10 Update for November. Medzi jej hlavné prínosy majú okrem typických opráv, patriť nové funkcie webového prehliadača Microsoft Edge, univerzálna aplikácia Messaging, či úpravy vedúce k zvýšeniu celkového výkonu systému. Podľa prvotných informácií bol dátum vydania plánovaný už na október, no kvôli dodatočnému testovaniu a úpravám bolo vydanie posunuté na november.

Update Win 10Microsoft by sa okrem iného mal vyjadriť aj k pripravovanému Windows 10 rozhraniu pre hernú konzolu Xbox One. Testovacia verzia tohto nového používateľského rozhrania momentálne prechádza aktívnym testovaním pomocou programu Xbox One Preview. Očakávame teda dodatočné informácie o vylepšeniach, ktoré rozhranie prinesie, ako aj oznámenie konkrétneho dátumu vydania. Prednedávnom sme sa totiž dozvedeli, že k nemu dôjde niekedy počas novembra.

Xbox One

Nakoľko by sa podľa vyjadrení Microsoftu mali prvé zariadenia s operačným systémom Windows 10 Mobile na trhu objaviť začiatkom novembra, očakávame, že k vydaniu finálnej verzie systému dôjde najneskôr koncom októbra. Vývojárom tak neostáva už veľa času, a preto je logické, že by sme sa mali dozvedieť konkrétny termín a podrobnosti o systéme.  Pre Windows Insiderov je momentálne dostupný Windows 10 Mobile build 10536, ktorý však stále pôsobí nedokončene a obsahuje niekoľko chýb. Ak Microsoft plánuje zariadenia predávať v uvedenom termíne, musia inžinieri pracovať skutočne na plné obrátky. Od vydania posledného buildu však ubehli už tri týždne, a to nepôsobí príliš dobrým dojmom, no nechajme sa prekvapiť.

10158-windows-10-mobile

Podľa niektorých zdrojov má Microsoft pripravené aj akési prekvapenie, ktoré sa má týkať okuliarí pre zobrazovanie rozšírenej reality Microsoft HoloLens. Ide však o nepotvrdené informácie.

hololens-microsoft-headset

Doplnky k zariadeniam

Okrem hore uvedených zariadení môžeme očakávať aj predstavenie rôznych doplnkov, čo naznačuje interný dokument, ktorý unikol už pred nejakým časom. Ktoré z uvedených doplnkov budu skutočne predstavené nie je jasné, no podľa našich informácií by malo ísť o zariadenie označené názvom Ivanna/Livana, ktoré je reproduktormi certifikovanými pre aplikáciu Skype a nesie oficiálny názov Microsoft ProClear Speaker, ako aj o nástupcu Treasure Tagu, ktorý nesie kódové označenie Valora.

Nuevos-Accesorios-de-Microsoft

Celú akciu budeme pozorne sledovať a prinášať Vám tak horúce novinky, no pokiaľ ste nedočkaví, a informácie chcete mať z prvej ruky môžete predstavenie nových zariadení sledovať online pomocou tohto odkazu.

12138533_1035448643162218_2990403550630797999_o

05.10.2015

+