MojWindows

Keď sa povie Windows Phone, väčšina užívateľov si automaticky predstaví zariadenia Nokia Lumia, resp. Microsoft Lumia. Je pravda, že medzi Windows Phone smartfónmi sú tieto najpopulárnejšie, no na trhu sa nachádzajú aj zariadenia s týmto systémom od ďalších výrobcov. Jedným z nich je aj spoločnosť Acer, ktorá ponúka celý rad zariadení so systémom Android, ale aj smartfóny s Windows Phone. My sme mali možnosť otestovať model Acer Liquid M220, ktorý zaujme najmä extrémne nízkou cenovkou.

Balenie – štandard, ktorý poteší

Keď sa nám do rúk dostane zariadenie s cenovkou pod 75 EUR, ani veľmi neočakávame, že v balení nájdeme niečo iné, ako samotný smartfón. V tomto prípade je už aj priložené príslušenstvo prakticky príjemným prekvapením. Na mysli máme USB kábel s nabíjačkou s výstupom 0,5 A a aj jednoduché slúchadlá. Ide síce iba o základné slúchadlá, no potešia aj tie. Aj nabíjačka ponúka iba veľmi nízky výstup, no pre použitú batériu s malou kapacitou to stačí.

Konštrukcia a dizajn – kompaktný a jednoduchý

Už pri prvom pohľade na Acer Liquid M220 je zrejmé, že nejde o zariadenie určené pre milovníkov veľkých telefónov. 4-palcový displej je v dnešnej dobe skôr raritou, a tak si tento smartfón vychutnajú skôr užívatelia túžiaci po menších zariadeniach, ktorí nechcú vo svojich vreckách nosiť väčšie smartfóny. Ich požiadavky splní dokonale – s rozmermi 124,9 x 64 x 9,6 mm ide o skutočného drobca, ktorý sa zmestí aj do menších ženských rúk. Prijateľná je aj hmotnosť 119 gramov, ktorá je síce podpriemerná, no pri takýchto rozmeroch je to normálne.

Acer_Liquid_M220-10

Prednej strane telefónu dominuje displej, no pri týchto rozmeroch neprekáža ani výrazný rámik prakticky na každej strane. Hore nájdeme logo výrobcu a nad ním aj mriežku pre reproduktor, zatiaľ, čo na pravej strane sa nachádza predná kamera. Okolo displeja je ešte čierny rámik, ktorý je ukrytý pod sklom a okolo toho sa ešte nachádza samotný plastový rámik telefónu.

Acer_Liquid_M220-9

Ľavá strana zariadenia je prázdna. Hore nájdeme microUSB vstup pre nabíjanie a prepojenie s počítačom a aj 3,5-milimetrový vstup pre slúchadlá. Dole sa nachádza iba mikrofón a na pravej strane nájdeme štandardné tlačidlo napájania a dvojtlačidlo hlasitosti. Rámik po bokoch je drsný a vrúbkovaný a tlačidlá sú hladké. Ich odozva je prijateľná, no sú zapustené dosť hlboko do konštrukcie a nestláčajú sa práve najjednoduchšie.

Acer_Liquid_M220-2

Vzadu nájdeme nápadnú šošovku fotoaparátu s prisvetlovacou LED diódou a ešte aj logo spoločnosti v strede. V našom prípade mal odnímateľný kryt sivú farbu a aj ten bol vyrobený z vrúbkovaného plastu, vďaka čomu nezachytával absolútne žiadne odtlačky. Po odobratí krytu sa naskytne pohľad na batériu, slot na microSD kartu, slot na hlavnú SIM kartu štandardnej veľkosti a slot na druhú kartu s veľkosťou micro SIM.

Acer_Liquid_M220-8

Celkovo sme s konštrukciou telefónu nemali absolútne žiadne problémy. Všetko držalo tak, ako malo a vďaka menším rozmerom sme si zaspomínali na to, aké bolo kedysi ovládanie telefónu jednoduché. Samozrejme, v tejto cenovej kategórii sme nič iné ako plastovú konštrukciu nečakali, no výrobca sa aspoň posnažil a pripravil kvalitný produkt, s ktorým by ste po konštrukčnej stránke nemali mať žiadne problémy.

Displej – tu sa šetrilo najviac

Acer Liquid M220 ponúka 4-palcový TFT displej s rozlíšením 480 x 800 pixelov a hustotou 233 ppi. Je zrejmé, že na tomto prvku zariadenia sa šetrilo najviac. Hoci rozlíšenie displeja je na takto malé zariadenie dostatočné, ostatné kvality sú na pomerne nízkej úrovni. Maximálny jas displeja nie je tak vysoký, aby umožnil bezproblémovú prácu na priamom slnku. Tomu bráni tiež pomerne lesklé sklo, ktoré je navyše magnetom na odtlačky prstov. Pozorovacie uhly tiež nie sú práve najlepšie a skreslenie je viditeľné z každej strany.

Acer_Liquid_M220-11

Pri takto dostupných zariadeniach ale nejde o žiadne prekvapenie. Dôležitá je v takýchto prípadoch najmä cena, ktorá je výborná. Telefón nie je primárne určený na prácu s množstvom multimédií a pre nenáročného užívateľa, resp. začiatočníka so smartfónmi, by takýto displej nemal byť problémom.

Systém, výkon a multimédiá – slušný pomer výkonu k cene

Acer Liquid M220 funguje s operačným systémom Windows Phone 8.1 vo verzii 8.10.14219.341. Vďaka tomu je možné čerpať všetky výhody systému Windows 8.1, ako sú napríklad možnosti lepšieho prispôsobenia domovskej obrazovky. Ako to už v prípade väčšiny smartfónov so systémom Windows Phone býva, ani v tomto prípade tu nenájdete príliš veľa zmien oproti tomu, čo poznáte z iných zariadení. Prostredie vyzerá presne rovnako a rovnaké je aj ovládanie.

wp_ss_20150907_0001 wp_ss_20150907_0002 wp_ss_20150907_0004

Nenájdete tu ani veľké množstvo predinštalovaných aplikácií. Tie, ktoré sa tu nachádzajú, prevzal výrobca priamo z pôvodného systému. To je ale v mnohých prípadoch takto lepšie. Jednoducho si z obchodu s aplikáciami môžete stiahnuť vaše obľúbené tituly a nemusíte sa obávať, že predinštalované aplikácie vám v zariadení zaberajú veľa miesta.

wp_ss_20150907_0010 wp_ss_20150907_0009 wp_ss_20150907_0008

Nájdete tu klasické tituly, ako napríklad Dátový senzor, Financie, FM Rádio, Internet Explorer, Kalendár a Kalkulačku, Mapy, ale aj balík Office od Microsoftu spolu s OneDrive a OneNote. Vďaka tomu máte aspoň istotu, že otvoríte väčšinu dokumentov a môžete ich tiež vytvárať či upravovať. Rodičov zase poteší titul Detský kútik, ktorý umožní deťom prístup iba k tým prvkom telefónu, ktoré vy sami zvolíte. Nemusíte sa tak obávať o to, že by deti narušili citlivý obsah vo vašom zariadení a zároveň nemusíte na ne dávať neustále pozor vždy, keď si váš telefón požičajú.

wp_ss_20150907_0008 wp_ss_20150907_0011 wp_ss_20150907_0012

Oproti klasickému systému Windows Phone by ste tu teda zmeny hľadali iba márne. Z hľadiska multimédií tu nájdete základný balíček aplikácií, ako napríklad Hudba či Galéria, ktoré vám prinesú tie najzákladnejšie funkcie. Ak ale máte obľúbenú alternatívu, znovu ju musíte pohľadať vo Windows Phone Store. Poteší aspoň reproduktor, ktorý je v tomto prípade umiestnený na prednej strane zariadenia a slúži tiež pre telefonovanie. Tento prvok nie je typický ani pre všetky drahšie zariadenia a hoci nejde o najkvalitnejší a ani najhlasnejší reproduktor na trhu, poteší aspoň jeho logické umiestnenie na prednej strane.

wp_ss_20150907_0013

Po výkonnostnej stránke toho od telefónu veľa očakávať nemôžeme. Predsa len je v tejto cenovej kategórii obmedzené množstvo dostupného hardvéru. Nájdeme tu procesor Qualcomm Snapdragon 200 s 512 MB RAM a 4 GB vnútornej pamäte, ktorú je možné rozšíriť pamäťovými kartami o ďalších 32 GB. Existuje aj verzia s 1 GB RAM a 8 GB vnútornej pamäte, no my sme na testovanie mali k dispozícii práve slabšiu verziu zariadenia.

Systém Windows Phone 8.1 ale nikdy nebol veľmi náročný a potvrdilo sa to aj pri našom teste. Odozvy pri používaní boli veľmi rýchle. Zaváhaní v systéme bolo minimum, no načítavanie aplikácií bolo značne dlhšie ako pri iných modeloch. To isté sa týka aj prezerania internetových stránok. Nejde ale o drastický rozdiel oproti oveľa drahším smartfónom, a tak sme z celkového výkonu zariadenia príjemne prekvapení. Samozrejme, ak ste zvyknutí na okamžité reakcie a rýchle načítavanie aplikácií na vlajkových lodiach, zrejme tu nepochodíte, no ak vezmeme do úvahy cenu zariadenia, ide o veľmi slušný pomer cena/výkon.

Konektivita – dual SIM s bežnými možnosťami pripojenia

Po stránke pripojenia spĺňa Acer Liquid M220 základné štandardy dostupných zariadení. Pripojíte sa ním k Wi-Fi štandardu 802.11 b/g/n a bez problémov pomocou telefónu vytvoríte hotspot. Zariadenie podporuje pripojenie k mobilným sietiam typu HSPA s rýchlosťou do 21,1 Mbps. Samozrejmosťou je aj pripojenie Bluetooth v4.0, no žiadne ďalšie možnosti pripojenia tu nehľadajte. Pre bežného užívateľa ale ide o bezproblémovú výbavu, vďaka ktorej sa pripojí k mobilným aj Wi-Fi sietiam.

Poteší tiež dual SIM kompatibilita. Trochu zvláštne je usporiadanie slotov – zatiaľ, čo hlavná SIM karta musí byť v štandardnej veľkosti, druhá karta musí byť veľkosti micro SIM. Je teda takmer isté, že budete potrebovať nejaký adaptér, aby ste mali vždy k dispozícii správnu veľkosť karty. V našom prípade fungovalo dual SIM pripojenie veľmi dobre a hoci v systéme Android je ovládanie dvoch kariet SIM podľa nášho názoru trochu intuitívnejšie, ani tu sme nemali žiaden problém. Pripojenie k sieťam bolo veľmi dobré a bez problémov prebiehali aj hlasové telefonáty. Tomu pomáha aj celoplastová konštrukcia, ktorá je pre bezproblémové pripojenie lepšia, ako zariadenia s kovovým dizajnom.

Fotoaparát – váš kompakt ním nenahradíte

Acer Liquid M220 ponúka 5 MP hlavný fotoaparát s LED diódou a 2 MP prednú kameru. Ako to už pri takto cenovo dostupných zariadeniach býva, nejde o veľmi kvalitný fotoaparát a použijete ho skôr príležitostne. Určite nenahradí váš kompaktný fotoaparát. Zhotovené fotografie sú síce pomerne farebné, no výrazne im chýba detail. Poteší aspoň autofocus, ktorý ale nefunguje pri zhotovovaní videa v najvyššom možnom rozlíšení. Fotografie tak v drvivej väčšine prípadov určite nie sú vhodné na použitie na tlač či ako pozadie na väčšej obrazovke počítača. Pre príležitostné zdieľanie na sociálnych sieťach vám ale postačia.

V horšom osvetlení klesá kvalita fotografií ešte výraznejšie, no tu aspoň trochu pomôže dióda blesku. Ak môžete, zle osvetleným prostrediam sa pri fotografovaní s týmto telefónom vyhnite. Na druhej strane, pri takto nízkej cenovke zrejme užívateľ nehľadá fotografické zariadenie a poteší aj fotoaparát s takýmito kvalitami. Ani zaznamenané videá nepatria kvalitou medzi najlepšie, a tak ich budete vytvárať skôr výnimočne. Maximálne rozlíšenie je totiž iba 864 x 480 pixelov a okrem nízkeho rozlíšenia video neohúri ani farbami či detailmi.

Batéria – zvládne maximálne jeden deň

Hoci telefón ponúka nenáročný hardvér a malý displej, batéria s kapacitou 1300 mAh skutočne nepôsobí nejako extrémne výkonne. Pri našom testovaní sa potvrdilo, že batériu je bez problémov možné vybiť v priebehu dňa. Postrehli sme ale veľmi dobrú výdrž v pohotovostnom režime, čo znamená, že ak nenáročný užívateľ, pre ktorého je tento smartfón primárne určený, nebude s telefónom počas dňa veľa narábať, na jedno nabitie by mu mohol vydržať aj 2 – 3 dni. Na druhej strane, ako náhle začne viac pracovať s aplikáciami, výdrž sa rapídne zníži.

Pri našom používaní sme sa nikdy nedostali nad hranicu jedného dňa. V závislosti od intenzity používania sme na konci dňa mali k dispozícii 10 – 30 % batérie, no v každom prípade sme telefón museli pred ďalším dňom znovu nabíjať. Počas dňa sme telefón používali na najrôznejšie úlohy od telefonovania, fotografovania až po prehliadanie sociálnych sietí. Displej bol pritom zapnutý podľa nášho odhadu vždy maximálne 2 hodiny. Batéria na zariadení Acer Liquid M220 tak nepatrí medzi najlepšie, no nenáročnému užívateľovi by mala stačiť.

Záver

Acer Liquid M220 je telefón plný kompromisov. Všetky ich ale vynahrádza svojou cenou, ktorá v slovenských e-shopoch začína už na úrovni pod 70 EUR. To je naozaj extrémne nízka cena, ktorou konkuruje tým najdostupnejším smartfónom na trhu. Zariadenie je tak veľmi vhodné pre niekoho, kto ešte nemá so smartfónmi žiadne skúsenosti. Takýto užívateľ sa poteší množstvu možností a prekvapivo dobrej odozve systému. Sklamaný bude určite z fotoaparátu a výdrže batérie, ako aj z podpriemerného displeja. Pre skúsenejšieho užívateľa môže byť Acer Liquid M220 zaujímavá voľba pre záložný smartfón. Bez problémov totiž zvládne základné aktivity a pripojí sa aj na internet a k sociálnym sietiam. Vo svojej cenovej kategórii tak ide o veľmi zaujímavé zariadenie, ktoré si určite nájde svojich fanúšikov.

Plusy

+ Dobrý výkon

+ Minimálny bloatware

+ Reproduktor na prednej strane

Mínusy

– Displej

– Fotoaparát

– Výdrž batérie

16.09.2015

+