MojWindows

V predošlej časti Microsoft Virtual Academy kurzu Nasazujeme Windows 8.1 sa prednášajúci Ondrej Výšek zameral na predstavenie a popis použitia užitočných nástrojov, ktoré je možné využiť pri príprave inštalačných obrazov či formátovaní disku, automatizácií a správe inštalačného procesu, ale aj tomu, aké inštalačné logy sú vytvárané a kde ich hľadať, či príprave prostredia Windows Preinstallation Environment. V tretej a zároveň poslednej časti jeho kurzu sa dozvieme, ako používať pokročilý nástroj Microsoft Deployment toolkit pre nasadenie operačných systémov Windows, viac o rôznych migračných scenároch, ako aj o ďalších nástrojoch pre migráciu dát a nastavení.

MVA 1

Časť prvá – Microsoft Deployment toolkit

V prvej časti kurzu sa prednášajúci podrobne venuje nástroju Microsoft Deployment toolkit. Poskytne pohľad na manuálne a automatizované migrácie a inštalácie operačných systémov. Predstaví nástroj pre prácu s inštalačnými obrazmi Windows Deployment Services. Ďalej sa zameria na rôzne zmeny a pridané funkcie, ktoré obsahujú nové verzie tohto nástroja a to, ako s nimi pracovať. Podrobne nás prevedie procesom inštalácie systémov pomocou Microsoft Deployment toolkit, vrátane toho, čo zahŕňajú jeho jednotlivé fázy. Vysvetlí, ako na použitie rôznych PowerShellových skriptov pomocou nástroja MDT.

Nasleduje podrobná názorná ukážka práce s nástrojom Microsoft Deployment toolkit verzie 2013. Tá zahŕňa základy ako:  vytvorenie distribučného zdieľania, vrátane jeho konfigurácie, či detailný popis jeho obsahu. Ako importovať a upravovať vybraný operačný systém a potrebné ovládače a aktualizácie. Ukáže aj ako do referenčného obrazu jednoducho pridať zvolené jazykové balíčky a pripravené aplikácie, ale aj to akým spôsobom automatizovať inštalácie pridaných aplikácií.

Následne predvedie a vysvetlí, ako vytvoriť a modifikovať potrebnú sekvenciu úloh. K záveru tejto časti ešte ukáže možnosť monitorovania vzdialenej inštalácie z konzole nástroja  MDT. Dokončí proces vytvárania Microsoft Deployment toolkit bootovacích obrazov a predvedie, kde sú vytvorené súbory dostupné a to, ako ich použiť.

MVA 2

Časť druhá – Nástroje pro migraci

Druhá časť kurzu Pokročilé nástroje pro nasazení a migraci  sa venuje migrácii užívateľských dát a nastavení. Prednášajúci predstaví viacero programov  pre migráciu buď jednotiek, alebo až stoviek kusov počítačov. Prvým z nich je Windows Easy Transfer, ktorý je dostupný už od operačného systému Windows XP a je vhodný práve pre migráciu malého počtu počítačov.

Druhým predstaveným je program User State Migration Tool, ktorý je naopak vhodný pre migráciu väčšieho počtu. Práve tomuto programu sa venuje skutočne podrobne, predstaví aj rôzne možnosti XML konfigurácii a nástroj pre vyhľadávanie súborov Document finder. Počas prednášky načrtne príklad, ako je možné nástroj User State Migration Tool automatizovať. V závere tejto časti prednášky sa venuje  aj problematike takzvanej hard linkovej migrácie a tomu, aké kroky je potrebné vykonať pri migrácii dát za použitia nástroja User State Migration Tool na rôznych systémoch.

MVA 3

Časť tretia – Migrační scénáře

V poslednej časti tohto kurzu sa zameral na rôzne migračné scenáre. Pokúsil sa poskytnúť pohľad na to, ktorý zo scenárov vybrať pre konkrétne firemné prostredie. Dôkladne zhrnul jednotlivé body, ktoré ovplyvňujú výber migračných scenárov. Postupne sa venoval scenáru pre viaceré počítače, pre počítače bez vytvorenej infraštruktúry, pre počítače s malou infraštruktúrou a scenáru pre mnoho počítačov so sieťovou infraštruktúrou.

Poskytol technické pohľady na jednotlivé scenáre, ktoré predstavil a vysvetlil, aké kroky je potrebné podniknúť a aj to, ako postupovať v prípade, že nie všetky počítače sú pripojené na sieťovú infraštruktúru. Na záver prebral scenár migrácie veľkého množstva počítačov s kvalitnou sieťovou infraštruktúrou a aké sú kroky k úspešnému nasadeniu operačných systémov.

MVA 4

Poslednú časť prednášky MVP špecialistu Ondřeja Výška z kurzu Nasazujeme Windows 8.1 nazvanú Pokročilé nástroje pro nasazení a migraci si môžete pozrieť na stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupná na stiahnutie vrátane sprievodnej prezentácie.

06.09.2015

+