MojWindows

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné na portáli Microsoft Virtual Academy, je zameraný na automatizáciou cloudu pomocou Azure Automation. Celým kurzom sprevádza David Moravec, ktorý pracuje ako Infrastructure Consultant pre firmu Mainstream Technologies. Kurz, ktorý je rozdelený do piatich modulov poskytne základy Azure Automation potrebné pre vytváranie a spúšťanie vlastných runbookov a celkovo zoznámi s portálom Azure.

Prvý modul –  Začínáme s Azure Automation

V prvom module kurzu je pripravené základne zoznámenie s portálom Azure a ukážka prístupu.  Moravec sa venuje procesu zjednodušenia automatizácie cloudu, ako aj výhodám, ktoré prináša použitie Azure Automation. Dozvieme sa niečo o vytváraní runbookov a ich celkovom význame. Predstaví jednotlivé časti Azure portálu a rôzne možnosti Azure Automation. Na záver teoretickej časti sú pripravené informácie o cene služby, ale aj o možnosti využiť bezplatnú verziu a o obmedzeniach s ňou spojených. Nasleduje praktická časť, ktorá ukazuje ako sa dostať do prostredia Azure Automation.

 

MVA 1

Druhý modul –  Napojení na Microsoft Azure

Modul zahŕňa informácie o pripojení do služby Azure Automation, vytváraní potrebných zdrojov, ako aj o vytvorení účtu Azure Automation. Dozvieme sa z neho aj niečo málo o nahrávaní certifikátov potrebných pre prihlasovanie a definícií zdrojov. Teoretická časť poskytuje informácie o správe zdrojov, Automation Dashboard a účtoch. Praktická ukážka zase krok za krokom znázorňuje vytváranie účtu priamo v portáli Azure, nahranie certifikátu, vytváranie assetov a definovanie prvých zdrojov.

MVA 2

Tretí modul – Import a publikace Runbooku Connect-Azure

Moravec prednesie teóriu o authoringu runbookov, vytváraní rozdielnych typov prístupu, správe, prehliadaní a vkladaní zdrojov do runbookov, ich následnom testovaní a publikovaní. V praktickej demonštrácii najskôr predvedie ako implementoval skript Connect to an Azure Subscription using Certificates, potom sa zameria na vytvorenie nového automation runbooku a celé to zakončuje ukážkou ako runbook editovať, testovať a publikovať.

MVA 3

Štvrtý modul –  Tvorba a publikace prvního Runbooku

Predposledný modul kurzu je zameraný na tvorbu a publikáciu vlastného Runbooku. Dozvieme sa niečo o práci s authoring konzolou, o tom, ako vyzerá Azure účet, a ako v ňom pridávať Runbooky. Samozrejmosťou je praktická ukážka vytvárania a editácie Runbooku, ako aj pohľad na vytváranie ďalších typov zdrojov.

MVA 4

Piaty modul – Spouštění Runbooků v Azure Automation

Celý posledný modul kurzu je praktická demonštrácia spúšťania vytvorených Runbookov. Poskytne tak pohľad na viacero možností ich spustenia, detailné informácie o stave, nastavovanie rôznych časových rozvrhov spúšťania a podobne.

MVA 5

Kurz Automatizace cloudu s Azure Automation nájdete na webovej stránke Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály a odkazy na ďalšie zdroje.

27.09.2015

+