MojWindows

Počas dnešného dňa bolo na Berlínskej konferencii IFA predstavených viacero nových zariadení. Medzi tie najzaujímavejšie, ktoré nadchli množstvo návštevníkov, ako aj našu redakciu, rozhodne patrí modulárny mini počítač Acer Revo Build. Jeho princíp spočíva v tom, že zákazník si kúpi malý blok s rozmermi približne 13 x 13 x 5,4 centimetrov, ktorý predstavuje základný počítač. Ten následne vylepšuje pomocou externých modulov takzvaných blokov, ktoré prikladá na jeho vrch. Tie sú jednoducho pripájané pomocou pinov, ktoré fungujú na magnetickom princípe. Postupne tak vzniká akási veža s novými funkciami a čoraz väčším výkonom. Medzi predstavenými blokmi boli napríklad disky s kapacitou 500 GB a 1TB, blok bezdrôtovej napájacej banky, blok s mikrofónom, reproduktormi, grafickým adaptérom alebo trošku bizardne aj s projektorom. acer-revo

Časom by sa počet blokov s rôznymi funkciami mal značne rozrastať, Acer však neupresnil ako často, ani aké konkrétne moduly budú vydávané. Hoci ľudia boli vždy schopní vylepšovať svoje počítače, to však vyžadovalo istú zručnosť a znalosti. Navyše pri každom takomto zásahu existovalo riziko, že dôjde k nejakému poškodeniu komponentov. Acer Revo Build však poskytuje možnosť značného vylepšovania počítača bez náročných zásahov. Jeho nevýhodou je akurát to, že majitelia sú značne limitovaní ponukou hardvéru. Základný modul obsahuje podľa výberu procesor Intel Celeron N3050, N3150 alebo Intel Pentium 3700, 32 GB eMMC vnútorné úložisko a maximálne 8 GB operačnej pamäte.

Revo_Build_02.0

Výrobca zatiaľ neuviedol, aký výkonný bude blok s grafickým adaptérom na ktorom momentálne pracuje. Acer Revo Build má byť dodávaný s predinštalovaným operačným systémom Windows 10. Súčasťou základného bloku budú tri USB 3.0 porty, jeden HDMI port, DisplayPort, číťačka SD kariet a jack pre mikrofón a slúchadlá. Acer Revo Build má byť v Európe dostupný od októbra za cenu začínajúcu na úrovni 199 eur.

revo-build-06-1

Zdroj: theverge

02.09.2015

+