MojWindows

Webový prehliadač Chrome od spoločnosti Google patrí v súčasnosti medzi tie najpoužívanejšie, no zároveň je neslávne známy kvôli vysokým nárokom na operačnú pamäť. Internetový gigant Google sa rozhodol tejto skutočnosti čeliť a vydal novú verziu populárneho webového prehliadača Chrome, ktorá prináša podstatne vylepšenú správu operačnej pamäte. Prehliadač teraz detekuje, kedy na otvorených stránkach nedochádza k žiadnej činnosti a využije to na agresívnejšie uvoľnenie pamäte, ktorú využívajú. Podľa vývojárov v praxi dochádza k zníženiu spotreby pamäte potrebnej pre zobrazovanie jednotlivých stránok v priemere o 10%. V prípade komplexnejších stránok by malo byť zníženie ešte dramatickejšie. Napríklad na videu, ktoré demonštruje novú schopnosť prehliadača dochádza pri použití služby Gmail až takmer k štvrtinovému zlepšeniu.

Okrem zníženia pamäťových nárokov prináša nová verzia aj vylepšenia na poli obnovenia naposledy otvorených stránok. Od tejto verzie bude dochádzať k akémusi prioritizovaniu stránok pri štarte prehliadača. Po jeho spustení bude totiž ako prvá obnovená stránka, ktorú si užívateľ prezeral ako poslednú a postupne sa budu obnovovať stránky s čoraz starším prístupom. Vďaka tomu sa po páde alebo nechcenom vypnutí prehliadača dostane užívateľ presne tam, kde skončil. Ak pri tomto obnovovaní náhodou dôjde k situácii, že systém nebude mať dostatok voľnej operačnej pamäte, prehliadač ju automaticky zarazí. Neobnovené karty budú načítané až po následnom kliknutí na ne.

K vylepšeniam malo dôjsť aj v oblasti spotreby energie. Nové nastavenia, ktoré boli predstavene ešte počas júna budú automaticky pozastavovať obsah postavený na doplnku Flash, ktorý nie je podstatný pre stránku. Podľa informácii, ktoré vývojári zverejnili dochádza v závislosti na operačnom systéme až k 15% zlepšeniu výdrže batérie. Nová verzia webového prehliadača je v súčastnosti už dostupná na stiahnutie.

Zdroj: Chrome

04.09.2015

+