MojWindows

Úroveň obáv ohľadom operačného systému Windowsu 10 dosiahla nové maximum, keď počas minulého týždňa niektoré správy naznačovali, že Microsoft bude vymazávať torrenty a pirátsky softvér z pevných diskov. Ide o nezmysel, no v kombinácii so všetkými nedávnymi obavami o súkromie to stačilo na to, aby sa Windows 10 ocitol na čiernej listine viacerých torrent trackerov. Už od svojho vydania sa Windows 10 stal terčom útokov, práve pre množstvo informácií, ktoré zbiera a odosiela na serveri spoločnosti Microsoft, ako aj kvôli ďalším záležitostiam týkajúcim sa práve súkromia užívateľov.

Počas minulého týždňa sa celá situácia ešte zhoršila, keď došlo k zmene licenčných podmienok, ktoré Microsoftu teoreticky dávajú právo blokovať a prípadne odstraňovať pirátsky softvér. Ako sa však ukázalo nejde o zmenu limitovanú na operačný systém Windows 10. Tá sa týka viacerých služieb spoločnosti a nič nenaznačuje tomu, že by malo ísť o vyhľadávanie a blokovanie aplikácií tretích strán. No napriek tomu vyvolaná hystéria spôsobila, že viacero súkromných torrent serverov začalo blokovať užívateľov s operačným systémom Windows 10. Hlavnou obavou má byť obrovské množstvo údajov, ktoré Windows 10 o užívateľoch zbiera. K nim má mať údajne prístup aj spoločnosť MarkMonitor, ktorá bojuje proti online pirátstvu a chráni autorské práva.

Okrem iných vecí Windows 10 odosiela obsah vášho disku priamo jednej z ich(MarkMonitor) služieb. Je jasné, že toto predstavuje vážnu hrozbu pre stránky s torrentami ako je tá naša a práve preto sme museli podniknúť náležité kroky. Píše sa na stránke jedného z menších serverov s torrentami.

Neexistuje však žiaden dôkaz o tom, že by skutočne dochádzalo k zdieľaniu akýchkoľvek informácií týkajúcich sa pirátskeho softvéru. No stále, práve takáto možnosť vyvoláva obavy a zoznam serverov blokujúcich prístup užívateľov s operačným systémom Windows 10 sa rozrastá.

Hoci zvýšená ostražitosť u ľudí pohybujúcich sa v okruhu torrentov rozhodne nie je zlá vec, blokovať operačný systém kvôli podobným obávam rozhodne nie je najšťastnejším krokom. Najmä keď množstvo odosielaných informácii sa dá pomerne efektívne eliminovať pomocou správneho nastavenia systému. Namiesto blokovania by bolo omnoho lepšie užívateľov poučiť o tom, ako si nastaviť úroveň zabezpečenia svojho súkromia.

Zdroj: torrentfreak

24.08.2015

+