MojWindows

Čoskoro uplynie mesiac od kedy bol na trh uvedený operačný systém Windows 10. Milióny ľudí tak mali dostatočný čas systém vyskúšať a vytvoriť si naň názor. Objavujú sa rôzne štatistiky týkajúce sa počtu inštalácií a podobne. Analytická spoločnosť BrandWatch však vykonala prieskum tykajúci sa celkovej odozvy na nový operačný systém. Podľa výsledkov to vyzerá tak, že systém ma rado podstatne väčšie množstvo užívateľov, ako je tých, ktorí sú nespokojní. Celkový pohlaď z dňa, kedy bol systém uvedený na trh ukázal, že 92 % respondentov k nemu malo pozitívny vzťah. BrandWatch však poukázal na skutočnosť, že momentálne na každých 500 pozitívnych ohlasov vychádza 100 tých negatívnych, nespokojnosť so systémom časom teda mierne narástla.

windows-10-study1

Analytická spoločnosť BrandWatch, ktorá monitoruje sociálne média, sa taktiež pozrela na to, ako sú na tom jednotlivé funkcie systému podľa pozitívnych a negatívnych zmienok. Digitálna asistentka Cortana vedie s niečo málom cez 80% ľudí vyjadrujúcich pozitívnu skúsenosť. Za Cortanou nasledujú webový prehliadač Edge, integrácia aplikácie Xbox, Štart menu, Virtuálne plochy, Centrum Akcií a Panel úloh. Úplne na spodku zoznamu sa nachádzajú aplikácie Office Suite len so 40% respondentov vyjadrujúcich pozitívnu skúsenosť.

windows-10-study-2

Rozhodne treba myslieť na to, že prieskum bol vykonaný na relatívne malej vzorke iba 7000 respondentov. Nakoľko v súčasnosti operačný systém Windows 10 používajú desiatky miliónov užívateľov, reálne čísla by mohli byť rozhodne iné. Prieskum však poskytuje zaujímavý pohľad na to, ako si Windows 10 počína  celkovo ako operačný systém vrátane jeho jednotlivých funkcií.

24.08.2015

+