MojWindows

V tomto kurze od Microsoftu poskytne prednášajúci Ondrej Výšek úvod a teoretický základ do nasadzovania operačných systémov a hromadnej migrácie primárne vo firemnom prostredí. Celý kurz je rozdelený na štyri hlavné kapitoly, pričom každá z nich sa následne delí na ďalšie podkapitoly. My si spravíme prierez prvou kapitolou: Úvod a prípravné kroky. V tejto prednáške sa Ondrej Výšek venuje princípom nasadenia operačných systémov, rôznym problémom, ktoré môžu nastať, testovaniu riešení, či získavaniu informácii o počítačoch. Spraví aj krátky prierez rôznymi nástrojmi potrebnými pri migrácii, problematikou Shims, ale aj otázkami kompatibility aplikácii.

Časť prvá – Principy nasazení

V prvej časti kapitoly Úvod a prípravné kroky nás prednášajúci oboznámi s princípmi nasadenia operačných systémov Windows. Postupne preberie všetky podstatné kroky, ktorých by sa ľudia pri nasadzovaní Windowsu mali pridŕžať. Rozoberá aj dôležitosť a dopad rozhodnutí pri výbere aplikácii, to, aké podstatné je používať nové technológie a v neposlednom rade vytvorenie vhodného návrhu nasadenia systému. Časť prednášky sa venuje životnosti riešenia pri hromadnej migrácií.

Venuje sa aj otázke automatizácie inštalácií aplikácii, ďalej tomu, ako minimalizovať možnosť vzniku ľudskej chyby. Medzi ďalšie témy, ktoré preberie, patria analýza prostredia, pre ktoré sa bude migrácia vykonávať,  ako ovplyvňuje pracovný štýl užívateľa možnosť migrácie na nový systém, výber vhodného systému a ďalším faktorom. V závere sa venuje aj testovacím procedúram, podmienkam, ktoré by malo riešenie spĺňať, ako aj štyrom primárnym stratégiám pri nasadzovaní operačných systémov. Poskytne tak celkový teoretický základ potrebný pre správne nasadzovanie operačných systémov vo firemnom prostredí.

MVA Windows Deployment

Časť druhá – Jak získat informace

V tejto časti prednášajúci predstaví niekoľko nástrojov, pomocou ktorých je možné získať informácie o počítačoch. Nástroje sú vybrané tak, aby ich použitie bolo možné aj v súkromnom, ale aj vo firemnom prostredí. Ukážka správ vygenerovaných pomocou vybraných nástrojov. Na záver predstaví krátky prehľad vlastností rôznych nástrojov tak, aby bolo možné vybrať si ten správny.

MVA nastroje ziskanie informacii

Časť tretia – Kompatibilita aplikací

V poslednej časti kapitoly Úvod a prípravné kroky sa prednášajúci venuje kompatibilite aplikácií. Načrtne niekoľko problémov, na ktoré je možné naraziť pri migrácii na novšie verzie operačných systémov. Podstatnú čast prednášky venuje systémovej aplikácii User Account Control, virtuálizácii súborového systému, ale hlavne problematike Shims. Vysvetlí princíp ich fungovania, systémovú databázu a načrtne, ako zistiť, že aplikácia má problém s kompatibilitou. V závere tejto časti vysvetlí jednoduché užívateľské riešenie problémov s kompatibilitou aplikácií.

 MVA kompatibilita

Prednášku Nasazujeme Windows 8.1 si môžete pozrieť na stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupná na stiahnutie vrátane sprievodnej prezentácie.

 

24.08.2015

+