MojWindows

Microsoft aktualizoval licenčné podmienky (EULA) k operačnému systému Windows 10. Tie teraz obsahujú sekciu v ktorej sa píše, že výrobca má možnosť zablokovať ľubovolný nelegálny softvér alebo neautorizovaný hardvér bežiaci na danom systéme. Detailné informácie sa nachádzajúcu v sekcii 7b nazvanej Updates to the Services or Software, and Changes to These Terms. Okrem iného sa tam píše, že systém môže automaticky kontrolovať verzie softvéru a sťahovať aktualizácie alebo konfiguračné zmeny, vrátane takých, ktoré zabraňujú prístupu k službe, znemožňujú hranie pirátskych hier alebo zabraňujú používaniu neautorizovaného hardvérového príslušenstva.

Hoci postoj Microsoftu k pirátskym verziám hier je pochopiteľný vzhľadom na urputný boj videoherného priemyslu, definícia neautorizovaného hardvéru je nejasná. Zjavné nie je ani to, či možnosť zablokovať nelegálny softvér bude limitovaná len na hry alebo aj ostatný softvér ako aplikácie od Microsoftu, či úplne všetok softvér nachádzajúci sa v systéme. Vyhľadávanie  a blokovanie nelegálneho softvéru a hier je rozhodne vábivá vidina práve pre vývojárov, ktorí kvôli pirátskemu softvéru prichádzajú o časť ziskov. No používatelia rozhodne nebudú nadšení a budú to považovať (a to právom) za poriadny zásah do súkromia. Microsoft je okrem toho pod značnou vlnou kritiky už za množstvo údajov o užívateľoch, ktoré zbiera(aj keby nemal) pri používaní operačného systému Windowsu 10.  Toto nové odhalenie rozhodne prilieva olej do ohňa.

Dodatok – aktualizované informácie:

Podľa najnovších informácii to vyzerá tak, že tieto zmeny sa tykajú aplikácii, ktoré sú dostupné výhradne cez Windows Store a aplikácii v rámci účtov Xbox Live. A rozhodne teda nepôjde o monitorovanie a prípadné blokovanie ľubovoľného softvéru nachádzajúceho sa v prostredí operačného systému Windows 10. No aj tak tieto zmeny vyvolali obavy. Ako to bude s hardvérom však naďalej ostáva nejasné, aj keď pravdepodobne sa to bude týkať len herných konzol Xbox. Microsoft k tejto téme zatiaľ neposkytol oficiálne stanovisko, a ostáva len čakať ako sa situácia vyvŕbi.(rozhodne netreba prepadať panike)

Zdroj: pcauthority , alphr

18.08.2015

+