MojWindows

August sa nezadržateľne blíži ku koncu a pre študentov to znamená viac menej jedno – blíži sa im obdobie školských povinností. Základná školská výbava sa za posledné roky nepochybne rozrástla o nové položky akými sú telefóny, tablety či notebooky. Spoločnosť Asus sa preto rozhodla pomôcť pri výbere zariadení, ktoré študentom uľahčia život. Samozrejme prváčikovia nepotrebujú spomínané zariadenia, no pre stredoškolákov sú určite vhodné a pre vysokoškolákov priam nutné. Pozrite si teda niektoré informácie od spoločnosti Asus, ktoré by vám mohli pomôcť pri výbere zariadení.

Chcete plnohodnotný pracovný nástroj? Kúpte si notebook

Najčastejšia otázka znie: „Kúpiť notebook alebo si vybrať mobilnejší tablet?“. Tablet je bezpochyby šikovné mobilné zariadenie. Má však svoje obmedzenia a funguje skôr ako doplnok k počítaču, než jeho plnohodnotná náhrada. Náročnú prácu s ním nespravíte a vtedy treba zvoliť notebook. Prenosné počítače odporúčame každému, kto potrebuje mať k dispozícii pracovný nástroj. Najmä ak študujete mimo trvalého bydliska. Ak budete bývať na internáte, bez notebooku sa nezaobídete.

Každá veľkosť má svoje pre a proti. Menší notebook je vhodný na cesty, väčší na pracovný stôl

Rozdiel medzi 13,3 a 15,6-palcovým notebookom obvykle pocítite počas zábavných aktivít, ako je hranie hier alebo sledovanie videa. Pre potreby písania dokumentov a tvorbu školských či pracovných projektov poskytnú obe kategórie dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu. Častá kombinácia je aj využitie notebooku a externého displeja. Vtedy je menší model výhodou, pretože rozdiel sa po pripojení k druhému monitoru zmaže.  Samozrejme, do veľkej tašky sa zmestí aj väčší notebook. Prekážkou však nie je iba masívnejšia konštrukcia, ale aj väčšia hmotnosť zariadenia. 15,6-palcový notebook je vhodný na víkendové nosenie domov, avšak nosiť 2,5 kg zariadenie každý deň na chrbte spoločne s ďalšími školskými materiálmi nie je príliš pohodlné.

ASUS_ZenPad_Z370+380 Scenario Photo

Tablet nielen na zábavu. Funguje ako moderný poznámkový blok

Výhoda tabletov spočíva v ich kompaktných rozmeroch a nízkej hmotnosti. Tablet je ideálny na nosenie a konzumáciu obsahu. Ide o výborný doplnok, ktorý nájde využitie aj v učebnom procese. Tablet je moderný poznámkový blok, do ktorého si môžete značiť poznámky (aj rukou) a pripomienky na domáce úlohy a školské projekty. Tablet uľahčuje komunikáciu a výmenu informácií. Výborne slúži aj ako studnica vyučovacích materiálov. Tie sú v digitálnej podobe výrazne ľahšie ako tony papiera, pričom papier stačí odfotiť telefónom alebo priamo tabletom. V prospech tohto zariadenia hovorí aj množstvo mobilných a výukových aplikácií, pomocou ktorých sa môžete zdokonaliť v učive a následne otestovať svoje znalosti. Tablet sa v kombinácii s externou klávesnicou dá efektívne využívať ako písací stroj. Notebook v úlohe pracovného nástroja plnohodnotne nenahradí, avšak písanie je rýchle a pohodlné.

Malý alebo veľký? Do úvahy berte aj pomer strán

Tablety sú dostupné vo veľkostiach 7, 8 a 10 palcov. Ak zvažujete kúpu, odporúčame minimálne 8-palcové zariadenie. Optimálny je pomer strán 4:3. Tablet v tomto prípade pripomína malú knihu, čo je ideálny formát učebnej pomôcky. Klasické širokouhlé tablety neponúkajú až taký pohodlný používateľský zážitok pri čítaní. Ich výhoda spočíva najmä pri sledovaní videa a hraní hier. Výber veľkosti displeja necháme na vás. 8-palcové tablety sú lacnejšie a z hľadiska pomeru hmotnosti a pohodlného držania v jednej ruke môžu lepšie vyhovovať. Jeden z najnovších tabletov na trhu, ktorý spĺňa všetky predpoklady, aby sa stal užitočným pomocníkom, je zariadenie ASUS ZenPad 8.0.

Nepodceňujte smartfón. Možno si vystačíte iba s ním

Pri výbere vhodného mobilného pomocníka nezabúdajte ani na smartfóny. Možnože zistíte, že mobilný telefón s vhodne veľkým displejom bude vašim potrebám postačovať. Ak nepotrebujete mobilné zariadenie na tvorbu obsahu, ale primárne na jeho konzumáciu a emailovú komunikáciu, ASUS ZenFone 2 s 5,5-palcovým displejom poskytuje dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu pre pohodlný prístup k informáciám.

ASUS_ZenFone_ZE550ML_4

Niečo málo navyše

Tieto tipy však poskytujú pohľad na rôzne typy zariadení a pri výbere konkrétnych modelov vám nepomôžu. Vtedy totiž treba uvažovať o množstve ďalších faktorov. Jedným z najpodstatnejších parametrov je rozhodne cena zariadenia, „vyhodiť“ 1200 euro za notebook, ktorý by sme používali len na prehliadanie webového obsahu, písanie dokumentov a sledovanie prednášok rozhodne nepripadá ako najlepšia investícia. Stará dobrá klasika je zvolenie si určitého cenového stropu a za ten nájsť samozrejme to najvýkonnejšie zariadenie. Pri vyhľadávaní sa však netreba obmedzovať na jeden, či dva obchody. Na internete sa nachádza množstvo porovnávačov cien do ktorých jednoducho zadáme názov zariadenia, ktoré nám padlo do oka.  Následne sa zobrazí prehľad obchodov v ktorých ponuke sa nachádza. Samozrejmosťou sú informácie ako cena, hodnotenie obchodu a podobne.

Ak vyberáme notebook rozhodne by sme sa mali venovať aj klávesnici, študenti totiž budú písať množstvo rôznych prác. Ďalším dôležitým faktorom by mala byť aj výdrž batérie, tá je dôležitá hlavne vtedy ak bude chcieť pracovať napríklad počas cesty vlakom. Pri vyberaní zariadenia netreba zabúdať ani na výkon. Hlavne pokiaľ vyberáme notebook, ten totiž bude pravdepodobne jediným počítačom počas celej doby štúdia, preto na to treba myslieť. No pri výbere výkonu zariadenia je vhodné mať, akú takú predstavu s akými programami na ňom bude pracovať. Čo sa týka konektivity, tu by „študentský“ notebook mal byť určite vybavený niekoľkými portami typu USB. Väčšine by mali vystačiť tri (myš, externý disk, rôzne USB kľúče prípadne tlačiarne), no toto je individuálne. Pre pripojenia externých monitorov je v súčastnosti štandardom HDMI port, navyše na trhu je dostupná celá škála redukcií na VGA alebo DVI.

Ak si však vôbec neviete rady pri výbere toho správneho modelu, na internete existuje množstvo rôznych diskusných fór, kde vám ľudia ochotne poradia.

Zdroj: tlačová správa

20.08.2015

+