MojWindows

Pre ľudí, ktorí skúšajú Windows 10 Insider Preview a sú zaradení v takzvanom „fast ringu“ bol včera uvoľnený nový build s číslom 10158, ktorý prináša mnoho vylepšení systému. Spoločnosť Microsoft vo svojej sprievodnej správe informuje, že tento build prináša významné zmeny celkovej funkčnosti a stability operačného systému a tiež mnohé úpravy užívateľského rozhrania.

update

Užívateľské rozhranie Continuum sa podľa slov Microsoftu dočkalo odstránenia množstva neduhov, vylepšených animácii pri používaní režimu Tablet, vylepšenej podpory Windows 8/8.1 a klasických win 32 aplikácii pri použití v režime Tablet. Aplikácie vyžadujúce užívateľovu pozornosť budú odteraz v spodnej lište blikať na oranžovo, animácia stavu sťahovania a presúvania súborov sa vrátila k zelenej farbe s horizontálnym napĺňaním.

animacie win10

Vylepšení sa dočkala aj hlasová asistentka Cortana, ktorá dostala tmavú farebnú tému aby ladila so zvyškom prostredia operačného systému. Microsoft sa pri Cortane zameral na podporu sledovania letov, ak dostanete email obsahujúci informácie o vašom lete alebo stave vašej zásielky od podporovaných poskytovateľov, Cortana vás naň upozorní. Zaujímavou funkciou, ktorá bola pridaná, no zatiaľ je dostupná len pre Spojené štáty je posielanie emailov pomocou Cortany. Jednoducho jej nadiktujete komu chcete email adresovať, aký je jeho predmet a samozrejme obsah emailu.

Internetový prehliadač, ktorý bol v doterajších verziách nazvaný kódovým označením Project Spartan, sa konečne objavuje so svojim finálnym názvom Microsoft Edge. Okrem zmeny názvu sa prehliadač dočkal aj nových funkcií a vylepšení. Medzi najvýznamnejšie zmeny patrí možnosť importovania záložiek z iných prehliadačov, podpora prehrávania hudby na pozadí, na žiadosť testerov dokonca pribudlo tlačidlo „Home“, ktoré je ale potrebné manuálne aktivovať v položke „Settings > Advanced Settings“, kde je možné nastaviť aj to na ktorú stránku tlačidlo po kliknutí vedie. Pribudla aj nová, tmavá téma prehliadača a taktiež podpora vypĺňania hesiel a formulárov s možnosťou ukladania a spravovania vašich prihlasovacích údajov. Microsoft upozornil na to, že so zmenou označenia prehliadača na Microsoft Edge sa mení aj ID aplikácie, čo má za následok, že položky ako cookies, história prehliadania či záložky sa automaticky neprenášajú, preto je pred aktualizáciou na nový build vhodné zálohovať si ich.

edge

Aktualizovaná bola aj aplikácia Photos, ktorá je teraz stabilnejšia a výkonnejšia, no má aj nové funkcie. Jednou z top požiadaviek testerov bola podpora animovaných GIF súborov, pridané bolo aj tlačidlo „Open with“, ktoré umožňuje vybraný súbor otvoriť v inej grafickej aplikácii.

open with

Zdroj: windowscentral

01.07.2015

+