MojWindows

Spoločnosť Microsoft pred nedávnom predstavila novú bezpečnostnú funkciu, ktorá bude súčasťou operačného systému Windows 10. Má názov Windows Hello a bude poskytovať 3 biometrické formy overenia identity na vašom zariadení, a to odtlačok prstu, iris a nasnímanie tváre. Na Build konferencií Microsoft priblížil funkcionalitu tohto nástroja pomocou jednoduchého prihlásenia sa do systému vďaka rozpoznaniu tváre a následnému nákupu filmového titulu v obchode taktiež za pomococi rozpoznania tváre.

Ako môžeme vidieť vo videu, overiť nákup je možné aj pomocou nasnímania odtlačku prstu používateľa, no biometrické rozpoznanie tváre je podľa môjho názoru oveľa efektívnejšie, ako môžete aj sami vidieť. Stačí sekunda a softvér zistí, či ide o pravého používateľa alebo sa len niekto snaží vykonať transakciu a nemá na to oprávnenie. Tento nástroj bude určite veľkým prínosom najmä z bezpečnostného hľadiska, pretože používateľ už nebude potrebovať na overenie svojej identity heslo, ktoré mu môže útočník ľahko odcudziť. To isté platí aj o nákupoch na internete. Vieme, že táto oblasť je špeciálne náchylná na podobné útoky zahŕňajúce odcudzenie hesla, či čísla kreditnej karty.

Funkcia Windows Hello prichádza na Windows 10 ako voliteľná, takže každý používateľ sa môže rozhodnúť, či si ju na svojom zariadení aktivuje alebo nie. Podľa môjho subjektívneho názoru však tento nástroj určite ušetrí množstvo času pri prihlasovaní a vykonávaní transakcií a navyše zvyšuje bezpečnosť a ochranu údajov.

Zdroj: windowscentral

30.04.2015

+