MojWindows

Keď Sharp predstavil svoj smartfón Aquos Crystal, ktorý nemal z troch strán displeja takmer žiadny rámik, väčšina užívateľov tento krok ohodnotila ako zaujímavý spôsob, ako nalákať zákazníkov. Samotný smartfón nebol takmer ničím iným výnimočný a nepredpokladalo sa, že by sa zariadenie predávalo vo veľkých objemoch. Skôr išlo iba o názornú prezentáciu toho, čo dnes inžinieri dokážu vytvoriť. Keď Dell predstavil svoj tablet Venue 8 7000, očakávania verejnosti boli už trochu iné. Hoci tiež nejde o najlepší tablet na trhu, využitie si už nájde. Problémom bola skôr vysoká cenovka, ktorá predurčovala, že si zákazníci radšej kúpia iné zariadenie a nebudú platiť prehnane veľa iba za extravaganciu. Keď ale Dell predstavil notebook Dell XPS 13, veľa sa zmenilo. Tento laptop má totiž potenciál v mnohých smeroch predbehnúť konkurenciu, spojiť portabilitu a výkon do jedného zariadenia a konečne priniesť perfektný užívateľský zážitok pre každého, kto nechce so sebou nosiť zbytočne drahé zariadenie.

Konštrukcia, porty

Dell riskoval veľmi veľa, keď si za vlajkovú loď pre ďalší rok vybral notebook XPS 13. Preto sa potrebovala spoločnosť uistiť, že užívateľom ponúknu naozaj kvalitný užívateľský zážitok a nepôjde iba o ďalšie prehnane drahé extravagantné zariadenie. Aj preto ponúka XPS 13 skvelú kovovú konštrukciu, ktorou konkuruje ja tým najkvalitnejšie spracovaným zariadeniam na trhu.

Rozmery notebooku sú 304 x 200 x 15 mm. Ak aj nepatríte medzi odborníkov na rozmery notebooku, Dell XPS 13 vám musí udrieť do očí. Teda možno nie na prvý pohľad – vtedy sa vám môže zdať, že ide o obyčajný 11-palcový notebook, čomu by zodpovedala aj veľkosť. Akonáhle ale otvoríte veko a zapnete ho, extrémne tenký rámik displeja vám musí udrieť do očí. Ide naozaj o jedinečné zariadenie, ktoré zatiaľ nemá žiadnu konkurenciu. Vďaka tomuto tenkému rámiku sa podarilo zmenšiť rozmery notebooku na minimum, pričom nízka je aj jeho hmotnosť 1,27 kg vo verzii s dotykovou obrazovkou, pričom vo verzii s Full HD obrazovkou bez dotykovej plochy je to ešte o 100 gramov menej. Tu sa už dostávame na úroveň MacBooku Air, no stále máme dočinenia s počítačom, ktorý ponúka oveľa krajší displej.

Dell XPS 13 recenzia-5

Z troch strán displeja je teda rámik naozaj minimálny, no pod ním je pomerne široká čierna oblasť s logom spoločnosti v strede a s web kamerou na ľavej strane. To je pri skype-ovaní trochu nepríjemné a nepraktické a hoci chápeme, že kamera nemôže byť na svojom mieste v strede nad displejom, uvítali by sme, keby ju bolo možné umiestniť aspoň do stredu pod displej. Takto ste totiž pri telefonovaní snímaný zo zvláštneho uhla aj v prípade, že sedíte pred notebookom tradične priamo.

Dell XPS 13 recenzia-6

Zadný kryt a spodná časť notebooku sú vyrobené z kovu, vďaka čomu je zabezpečená dostatočná odolnosť a aj prémiový pocit pri práci s notebookom. Okolo klávesnice je zasa zaujímavá pogumovaná vrstva, ktorá je pri dotyku príjemná, nezbiera odtlačky prstov a mastnotu a iné nečistoty je možné z nej zotrieť handričkou. Po konštrukčnej stránke ide naozaj o veľmi dobre spracované zariadenie. Dell XPS 13 je ultrabookom v pravom zmysle slova, a tak výbava portov nie je na najvyššej úrovni. Na druhej strane, ide o plne prenosné zariadenie, ktoré ani veľa portov nepotrebuje. Na ľavej strane nájdeme kruhový port pre nabíjanie, mini Display port pre pripojenie k monitoru, USB 3.0 port a 3,5-milimetrový kombinovaný jack pre slúchadlá a mikrofón.

Dell XPS 13 recenzia-7

Na pravej strane je výbava chudobnejšia a okrem druhého USB 3.0 portu sa tu nachádza iba slot na pamäťové karty. Tlačidlo napájania sa nachádza vedľa klávesnice a objaví sa až po otvorení veka. Na ľavej strane vedľa jacku pre slúchadlá ale nájdeme ďalšie tlačidlo. To svojimi rozmermi pripomína tlačidlo tvrdého resetu, ktoré sme kedysi vídali na elektronických zariadeniach a ktoré vrátilo zariadenie do pôvodnej podoby. Nemusíte sa báť, toto tlačidlo na XPS 13 nemá podobnú funkciu. Vedľa neho sa totiž nachádza päť svetelných diód, z ktorých niektoré sa po stlačení tohto tlačidla rozsvietia aj v prípade, že máte notebook vypnutý. Áno, hádate správne – diódy signalizujú, koľko vám ešte zostáva batérie. V teórii je to užitočná pomôcka, no v praxi sme ju až tak nevyužili. Dôvod? Jednoducho sme vždy vedeli, že ak sme notebook už určitý čas používali, určite nám extrémne veľa batérie nezostáva.

Dell XPS 13 recenzia-1

Zvyšok konštrukcie už nie je ničím výnimočný, ak teda nerátame kovové prevedenie, ktoré rozhodne stojí za to. Kvalitné kovové šasi je naozaj známkou luxusu, aj keď nie je vždy známkou odolnosti. Naša jednotka nám prišla s pomerne výraznou ryhou na zadnej strane, ktorá je bez problémov viditeľná voľným okom. Nevieme, čím bola spôsobená a počas nášho testovania nevznikla žiadna ďalšia, no tá súčasná ryha nám dávala najavo, aby sme s notebookom narábali mimoriadne opatrne.

Ak by ste na tele zariadenia hľadali nejakú diódu indikujúcu nabíjanie, možno by vám to chvíľu trvalo. Pri nabíjaní, resp. zapojení do elektrickej siete, svieti samotný napájací kábel. To vám môže pomôcť nájsť ho v tme, no po odpojení notebooku to tiež môže pôsobiť rušivo. Dióda indikujúca nabíjanie sa nachádza na prednej hrane pod touchpadom. Svieti ale iba vtedy, keď sa batéria nabíja. To znamená, že ak máte notebook plne nabitý, táto dióda zhasne bez ohľadu na to, či notebook používate, je uspatý alebo vypnutý.

Trackpad a klávesnica

Kvôli zachovaniu extrémne nízkeho profilu notebooku bolo nutné vytvoriť aj klávesnicu s plochými klávesami, čo možno nebude imponovať každému užívateľovi. Najmä ak píšete naozaj veľa a nevyužívate notebook iba na internet a programy, kde používate myš, tieto klávesy vám nemusia vyhovovať. My sme si na ne zvykli veľmi rýchlo a pri práci nám ich konštrukcia vôbec neprekážala. Pri dlhšej práci s klávesnicou to už ale nebolo také pohodlné a často sme sa prichytili pri tom, že nám ploché klávesy prekážajú. Pri dlhšej práci totiž nie sú také komfortné a niekedy sme mali pocit, ako by sme prstom stláčali plochu, ktorá sa nám nechce poddať. To sa stávalo ale až na konci dňa po dlhodobom písaní a tieto situácie neboli nijako extrémne.

Dell XPS 13 recenzia-4

Čo sa týka samotného rozloženia kláves, nájdete tu takmer všetko, na čo si pomyslíte. Klávesy sú od seba oddelené veľmi slušným priestorom a nikdy sa nám nestalo, že by sme stlačili dve klávesy jedným prstom. Dell už tradične umiestnil klávesy PgUp, PgDn, Home a End na smerové tlačidlá šípok, čím ušetril viac miesta pre ostatné tlačidlá. Trochu zamrzí malý Enter a ešte menší Backspace, no klávesnica si to vynahrádza dvomi tlačidlami Shift v plnej veľkosti. Ak ale patríte do skupiny ľudí, ktorí takmer nikdy nestláčajú pravý Shift (ako aj my), zrejme by ste radšej uprednostnili väčší Enter. Chýba tiež klávesa, ktorá je v slovenskom jazyku kombináciou pre znak ‚&‘ a hviezdičku.

Dell XPS 13 recenzia-10

To nás pri práci trochu obmedzovalo, a tak keď budete chcieť vašej polovičke poslať správu so smajlíkom v tvare bozku, budete musieť používať anglické rozloženie kláves. Nájdeme tu aj rad zmenšených funkčných kláves, ktoré majú rôzne klasické schopnosti – spustiť/pozastaviť hudbu/film, ovládanie hlasitosti, ovládanie jasu displeja, ovládanie podsvietenia klávesnice, atď. Keď už sme pri tom – notebook ponúka dve úrovne podsvietenia klávesnice. Toto nastavenie chválime, pretože prvá úroveň vydáva naozaj silné svetlo a v úplnej tme to môže byť rušivé. Častejšie sme používali druhú úroveň podsvietenia, ktorá v úplnej tme stačila a bez problémov sme si s ňou poradili aj v šere.

Konkrétny model notebooku, ktorý sme mali k dispozícii, bol určený výhradne na testovanie, a tak nevieme s určitosťou potvrdiť, či jednotky na slovenskom trhu budú mať všetky prvky rovnaké. Týka sa to najmä klávesnice, ktorá neobsahovala absolútne žiadne popisy slovenských znakov. Ak nepatríte medzi zručných užívateľov s klávesnicou, môže sa stať, že budete niektoré klávesy dlhšie hľadať. Je to ale iba kozmetický nedostatok a je možné, že oficiálne predajné jednotky budú mať klávesnicu lokalizovanú do slovenčiny.

Čo sa týka použitého trackpadu, vzhľadom na rozmery celého zariadenia je trackpad pomerne veľký. Je pretiahnutý do strán a nie je príliš vysoký, čo ale pri používaní veľmi neprekáža. Počas používania nám fungoval pomerne dobre, aj keď spočiatku sme s ním mali dosť veľké problémy. Rýchle googlenie ale odhalilo, že stačí nainštalovať najnovšie ovládače a problémy zmizli. Trackpad si môžete do istej miery nastaviť v systéme Windows a prispôsobiť jeho správanie svojim vlastným predstavám. Klikanie bolo veľmi responzívne rovnako, ako pohyb kurzora. Niekedy ale trackpad nerozoznal dotyk dvoch prstov pri pokuse scrollovať, čo nám dosť prekážalo. Je tiež ale možné, že aj tento problém je spojený s tým, že sme k dispozícii mali nepredajnú testovaciu jednotku. Odhliadnuc od tohto ale fungoval trackpad spoľahlivo a pracoval sa nám s ním veľmi dobre.

Displej

Okrem toho, že okolo displeja na XPS 13 je naozaj tenký rámik, sa samotný panel môže pýšiť naozaj niektorými skvelými vlastnosťami. Samotný displej je tiež hlavným rozlišovacím prostriedkom medzi jednotlivými modelmi tohto zariadenia. My sme mali možnosť otestovať zariadenie s dotykovým IPS panelom s rozlíšením QHD+ (3200 x 1800 pixelov). Toto rozlíšenie sa čoraz častejšie vyskytuje na ultrabookoch vyššej triedy, a tak je už veľmi dobre známy. Môžeme potvrdiť, že panel na XPS 13 je jedným z najkrajších panelov na notebookoch všeobecne. Text, obrázky, grafika, videá či optimalizované ikony vyzerajú naozaj veľmi pekne. Rozdiel oproti Full HD panelom je pri tejto veľkosti očividný iba v niektorých situáciách. Treba brať do úvahy, že umelo zmenšované ikony či text nemusia byť vždy optimálnym riešením, no aj pri väčších rozmeroch ovládacích a grafických prvkov oceníte vyššiu úroveň detailov.

Dell XPS 13 recenzia-3

Chvíľu nám trvalo, kým sme si zvykli na zobrazované farby displeja. Odtiene farieb sú v niektorých prípadoch pomerne chladnejšie, ako na podobných paneloch, ale to nie je výlučne zlá vlastnosť. Displej ale ponúka skvelé pozorovacie uhly a naozaj extrémne vysoký jas. Ten dokáže eliminovať aj odrazy pri priamom slnku prechádzajúcom cez okno, čo bol v našom prípade častý úkaz pri cestovaní vlakom. Treba ale dávať pozor na to, že vysoký jas sa výrazne podpíše aj pod celkovú výdrž batérie. Pri bežných podmienkach sme si ale vystačili s jasom nastaveným na 50 % a pri používaní v tme či šere sme použili ešte nižšie hodnoty. Celkovo patrí displej naozaj medzi prednosti tohto zariadenia a v mnohých prípadoch môže byť práve zobrazovací panel dôležitým prvkom pri rozhodovaní, ktoré zariadenie si kúpite. Naozaj nenájdete veľa zariadení s takto kvalitným displejom v zariadení tejto veľkosti a hmotnosti. Konkurovať mu môže napríklad nový MacBook, ktorý ale ponúka iba 12-palcový panel. Klasický MacBook Air sa síce nachádza v rovnakej hmotnostnej kategórii, ale displejom výrazne zaostáva. No a ostatné zariadenia robia tiež rôzne kompromisy, napríklad ponúkajú energeticky úspornejší procesor Intel Core M. V skratke povedané, výbavou, displejom a hmotnosťou je Dell XPS 13 naozaj veľmi jedinečný.

Výkon, konektivita a zahrievanie

Dell XPS 13 je plnohodnotný ultrabook so všetkým, čo k tomu patrí. To znamená, že je prispôsobený na prácu bez pripojenia k akémukoľvek zdroju energie či inému zariadeniu, no môže slúžiť aj ako plnohodnotná pracovná stanica. Náš testovací model ponúkol procesor Intel Core i5-5200 s dvomi jadrami s  taktom 2,2 GHz a TurboBoost do 2,7 GHz. Tomu sekundovala pamäť RAM s kapacitou 8 GB a SSD disk s kapacitou 256 GB. To je slušná zostava, ktorá si poradí s každodennými úlohami. Nie je určená na hranie, no ak budete trošku mierni v detailoch a rozlíšení, zahrať si môžete aj niektoré novšie hry. Ani pri maximálnom zaťažení sa ale počítač neprehrial tak, že by to bolo neznesiteľné. Pri vysokom nasadení je počuť vetrák, no pri bežných operáciach je úplne tichý. Môže sa stať, že z času na čas sa odvetrá nazbierané teplo, ale inak ani nebudete vedieť, že ho máte zapnutý.

V benchmarkových testoch si viedol XPS 13 pomerne dobre. V teste PC Mark 8 – Home získal 2700 bodov a v populárnom multiplatformovom teste GeekBench 3 získal 2800 bodov pri teste jedného jadra a 5500 bodov pri teste viacerých jadier. Ide tak o naozaj schopný stroj, ktorý si poradí aj s editovaním fotografií a videa, takže v otázke výkonu sme nemali žiadne výhrady. Čo sa týka bezdrôtového pripojenia, tu tiež nemáme žiadne zásadné výhrady. Wi-Fi pripojenie bolo bezproblémové, no pre pripojenie plnohodnotného ethernetového kábla budete potrebovať redukciu.

Systém

Podľa očakávania nájdete v zariadení Dell XPS 13 predinštalovaný systém Windows 8.1 64-bit vo svojej najprirodzenejšej podobe. Dell je známy tým, že do svojich počítačov nasilu netlačí zbytočne veľké množstvo predinštalovaného software-u a tak je to aj tentokrát. K dispozícii tak budete mať klasický Windows vo svojej najčistejšej podobe.

Čo sa týka extra softvéru, nájdete tu predinštalovaný jednoduchý kancelársky balík, ako aj niekoľko nástrojov určených na zálohovanie a údržbu systému na počítači. Tie sú však súčasťou zariadení aj iných značiek a v zaberajú iba minimum miesta. Čo je ale oveľa dôležitejšie, v kritických chvíľach vám môžu ušetriť množstvo starostí. Bez ohľadu na to, od ktorého výrobcu máte počítač, zálohovacie a obnovovacie nástroje si nájdu miesto v každom počítači.

Vďaka tomu, že XPS 13 je dostupný aj vo verzii s dotykovou obrazovkou, môžete využívať všetky výhody Metro obrazovky systému Windows so všetkými aplikáciami, ktoré sú optimalizované pre dotykovú obrazovku. Hoci táto časť systému si nezískala medzi užívateľmi toľko popularity, ako vývojári v Microsofte dúfali, aj tu sa nájdu niektoré aplikácie a nástroje, ktoré je jednoduchšie ovládať gestami a dotykmi. Stále však ide o plnohodnotný notebook a nie konvertibilné zariadenie, na čo musíte tiež myslieť. To vám ale nebráni využívať všetky prvky prostredia systému Windows tak, ako to vývojári zamýšľali.

Batéria

Výrobca udáva, že Dell XPS 13 by mal na jedno nabitie vydržať až 15 hodín kombinovaného používania. Tento údaj sa vzťahuje na slabšie vybavený model s Full HD displejom bez dotykovej plochy, ktorý sme nemali k dispozícii. Pre náš model uvádza Dell odhadovanú výdrž na úrovni takmer 12 hodín, čo by bola naozaj skvelá hodnota. Ako to už ale pri týchto hodnotách býva, reálne čísla sú zväčša rozdielne a iba zriedka je možné skutočne dosiahnuť takú výdrž, akú udáva výrobca.

V našom prípade sa výdrž batérie dramaticky líšila v závislosti od toho, čo sme s notebookom robili, no líšila sa aj z rôznych ďalších, nami nepochopených dôvodov. Tieto záhadné rozdiely vo výdrži batérie pripisujeme tomu, že náš testovací model nie je určený na predaj a je možné, že nejde o finálny produkt. V každom prípade Dell XPS 13 nie je zariadenie, ktoré by vás v otázke výdrže nejak veľmi sklamalo, teda aspoň v prípade, že informácie od výrobcu beriete s rezervou. U nás sa výdrž zariadenia pohybovala v priemere na úrovni 8 hodín aktívneho používania. Pod týmto pojmom máme na mysli aktívne prehliadanie internetových stránok, sledovanie videí, prácu v grafickom programe, prácu s textom, počúvanie streamovanej hudby a ďalšie bežné aktivity. Počas používania sme jas displeja mali nastavený zväčša na 50%, čo bola ideálna hodnota pri bežnom dennom svetle.

V niektorých prípadoch nás ale výdrž batérie šokovala, aj pozitívne, aj negatívne. Keď sme vykonávali aktivity náročnejšie na grafickú kartu, ako napríklad pozeranie full hd videa, notebook bol vybitý niekedy aj v priebehu doby kratšej, ako päť hodín. Na druhej strane, ak sme pracovali prevažne so statickými aplikáciami, ako napríklad Word, kde sme mohli ešte trochu znížiť jas displeja, výdrž sa vyšplhala aj na 10 hodín. Ani raz sa nám síce nepodarilo dostať sa na hodnoty udávané výrobcom, ale napriek tomu Dell XPS 13 nepatrí medzi notebooky s najslabšou výdržou batérie. Trochu nás pri používaní obmedzovala nevyspytateľnosť výdrže, ktorá je ale zrejme naozaj spôsobená tým, že nejde o finálnu verziu zariadenia.

Záver

Zhodnotiť Dell XPS 13 je naozaj veľmi ťažká úloha, a tak sa pre lepšie znázornenie myšlienok budeme odvolávať na iné, konkurenčné zariadenia na trhu. Niet pochýb o tom, že Dell XPS 13 je špičkové zariadenie. Prémiová konštrukcia, vysoký výkon, nádherný displej a perfektná portabilita. To je v podstate všetko, čo by mohol niekto od notebooku chcieť. Problém je v tom, že v prípade tohto notebooku sa zdá, že Dell sa sústredil práve dizajn a fakt, aby sa do takého malého tela dostal taký kvalitný displej.

Dell XPS 13 recenzia-11

Inžinieri v Dell túto úlohu splnili na jednotku a s výnimkou nového MacBooku na trhu nenájdete zariadenie, ktoré by v takom malom tele ponúkalo taký pekný displej. Sťažovať sa nemôžeme ani na výkon, ktorý bol pre väčšinu úloh dostatočný. Mrzia nás ale nedotiahnuté detaily, ako napríklad kolísavá výdrž batérie. No a najväčším problémom je cena. Keď si všetky prednosti notebooku zosumarizujeme, zistíme, že platíme v podstate najmä za kombináciu prémiových prvkov – kvalitná konštrukcia, pekný displej, nízke rozmery a hmotnosť a dobrý výkon. Problém ale je, že ak ktorúkoľvek z týchto vlastností znížime o pár kvalitatívnych bodov, môžeme dostať oveľa dostupnejšie zariadenie, resp. zariadenie, ktoré v ostatných smeroch vyniká. Skrátka, Dell XPS 13 je prémiové zariadenie s naozaj skvelými funkciami a možnosťami. Nadpriemerne vysoká cenovka však môže znamenať, že na trhu bude mať problém. Náš testovací model s QHD+ displejom, procesorom Intel Core i5, 8 GB pamäte RAM a 256 GB SSD diskom stojí v oficiálnom obchode Dellu 1 499 EUR. Je teda iba na vás, či by ste za toto zariadenie zaplatili. My môžeme povedať iba toľko, že určite nebudete sklamaní.

Plusy

+ Konštrukcia, nízka hmotnosť/rozmery

+ Displej

+ Dostatočný výkon a konektivita

Mínusy

– Cena

– Kolísavá výdrž batérie

– Pre niekoho možno príliš ploché klávesy

09.04.2015

+