MojWindows

V tomto krátkom seriály Vám priatelia rozpovieme ako sa darilo redakčnej Nokii na naších outdoor tripoch. Moje meno je Tyger som tester a blogger outdoor výbavy na serveri tyger.sk a ja Vás týmito príbehmi prevediem. Dnes sme zobrali so sebou Lumia 1020, aby nám pomohla dokumentovať náš výlet vo Vysokých Tatrách, ktorý sme absolvovali na skiaplinistických lyžiach. Zároveň sme ju testovali ako bežní uživatelia v týchto podmienkach.

Výhľady po ceste na Zamkovského chatu

Ako už zrejme všetci viete Lumia sa vyznačuje mimoriadne silným fotoaparátom (link na váš článok o Lumii), zároveň je pocitovo niečo medzi malým tabletom a veľkým smartfónom. Udržať ju v bezpečí na takomto výlete je obtiažne v zmysle, aby sa nepoškriabal a nepraskol displej. Ja som Lumiu vyťahoval často z „bezpečia“, takže som musel aktivitu „šlapania“ vždy prerušiť. Fotky robí nádherné, ale je problém s ňou pohotovo, rýchle a bepečne pracovať.

WP_20150414_013[1]

Odolnosť na zimu a mráz
Počas výletu bolo teplo hlavne z odrazených slnečných lúčov zo snehu. Batéria telefónu však očividne trpela chladom. V momentoch keď fúkalo, tak do dvoch minút od vytiahnutia z bundy, hlásila kritický stav batérie. Ak som telefón neschoval dostatočne rýchlo do najteplejšieho miesta pod bundou, tak nasledovalo vypnutie. Novinka to síce nie je, ale boli momenty kedy by som si prial, aby sa to nedialo.

Makro záber a zábery z blízka
Mojím osobným a milým prekvapením bolo zistenie, ako dokáže optika telefónu „focusovať“ na konkrétne miesto na bunde a pritom „rozostriť  zvyšok“.

WP_20150414_033[1]
WP_20150414_051[1]
Selfie mód
Ohľadom robenia „selfíkov“ máme tiež dobrý výstup. Napriek tomu, že je k dispozícií aj „front“ optika, používal som tradičnú pocitovú verziu zadnou optikou pre uchovanie atmosféry. Aj tu ma prekvapilo ako zaujímavo to vyzerá, keď mňa z blízka rozostrí a parťáčku ktorá je ďalej zaostrí. Tento efekto som osobne poznal len z fotoaparátov s manuálnym zaostrovaním.

WP_20150414_021[1]

„Portértové fotografie“
Fotenie skupinových fotografií zvláda bez problémov, čo akoby bolo „gro“ tohoto zariadenia. Takto to vyzerá, keď stretnem kamarátov v Tatrách, ktorí trénujú na skialpinistický pretek v Poľsku.
WP_20150414_040[1]

 

 

Video záber:
V Tatrách sa nedá nespraviť video záber, hlavne ak máte na to telefón, a tak som Vám spravil z okolia Téryho chaty vo výške 2015 m.n.m jeden panoramatický.

27.04.2015

+