MojWindows

Spoločnosť Microsoft chcela s príchodom nového operačného systému Windows 10 priniesť aj niečo nové do sféry prihlasovania a bezpečnosti zariadení. Taktiež plánovala vytvoriť oveľa osobnejšie prostredie v operačných systémoch, čiže zariadenie by rozpoznalo a rozumelo tomu, čo používateľ chce povedať alebo vykonať.

V tomto bode na scénu prichádza nová funkcia s názvom Windows Hello, ktorá vo Windows 10 zabezpečí prihlásenie pomocou biometrického rozpoznávania. Ide o rozpoznanie tváre alebo odtlačku prstu. Samozrejme podobné rozpoznávanie a prihlasovanie už v súčastnosti existuje na rôznych zariadeniach, čiže to nie je tak úplne novinka ako Microsoft tvrdí. Softvérový gigant však túto funkciu rozšíril aj do sféry overovania aplikácií a firemného prostredia. Určite si teraz myslíte, že niečo podobné je rovnako nespoľahlivé ak nie viac ako heslá, ktoré väčšina z nás v dnešnej dobe používa. Opak je pravdou. Biometrické rozpoznávanie tváre je zabezpečené spoľahlivým softvérom, ktorý sa nenechá oklamať podobizňou vašej tváre na fotografií a dokáže rýchlo rozpoznať obrysy tváre v rôznych svetelných podmienkach. To isté sa vzťahuje na snímanie odtlačkov prstov, kde sa údaje o vašom odtlačku ukladajú len do vášho zariadenia a nie na internetové servery ako heslá v súčastnosti. Je teda oveľa ťažšie pre hackerov získať tieto údaje.

Windows Hello taktiež spĺňa najprísnejšie normy v organizáciách, do ktorých sa bude môcť táto funkcia s okamžitou platnosťou implementovať po vypustení Windows 10 na trh. Hlavnou myšlienkou, ktorá za tým stojí je neefektívnosť hesiel. Pre bezpečnosť je totiž potrebné mať zložité heslo, ktoré sa ťažko pamätá a pokiaľ si ho napíšeme na kus papiera alebo do počítača hneď sa znižuje naša bezpečnosť. Ďalšou nevýhodou je nevyhnutnosť vytvorenia hesla na každom mailovom účte, stránke, či e-shope, kde nakoniec vlastní jeden používateľ aj 30 hesiel, ktoré si nemá šancu zapamätať. Väčšina ľudí preto volí lahšiu cestu jednoduchšieho hesla, ktoré používa pomaly všade. Výsledkom je strata údajov.

Windows Hello je voliteľnou súčasťou operačného systému Windows 10, čiže si každý používateľ môže navoliť, či túto funkciu bude alebo nebude využívať. Biometrické údaje budú uložené len na disku zariadenia a nikdy nebudú vyžadované k overeniu identity na internete. Ďalšou funkciou, ktorá prichádza s Windows 10 je Microsoft Passport, ktorý reprezentuje univerzálny kľúč, pomocou ktorého bude môcť používateľ na internete sťahovať aplikácia, prihlasovať sa na svoj Microsoft účet a podobne. Opäť bude uložený vo vašom zariadení a nie na internete, kde by bol ľahkým terčom pre útočníkov. Jediným spôsobom ako môže hacker ukradnúť vašu identitu pokiaľ používate Windows Hello a Microsoft Passport je ukradnúť vaše zariadenie a potom musí vymyslieť ako prelomiť biometrické rozpoznávanie bez vašich biometrických údajov.

Windows Hello teda šetrí čas a zlepšuje bezpečnosť na všetkých zariadeniach, ktoré budú disponovať operačným systémom Windows 10. Ponúkame vám aj demonštračné video, na ktorom je vysvetlená celá funkcionalita aj s názornými príkladmi využitia.

Zdroj: windowsblog

17.03.2015

+