MojWindows

Spoločnosť Microsoft plánuje odstrániť asi najnenávidenejšiu vlastnosť operačných systémov Windows. Je to ich veľkosť a nový Windows 10 by mal zabrať zhruba o 6.6 GB menej miesta na disku ako jeho predchodca Windows 8.1. Taktiež sa bude dať rýchlejšie reinštalovať a ľahšie sa bude dať zbaviť nežiadúcich predinštalovaných aplikácií.

Aby Microsoft tento cieľ dosiahol, používa diskovú kompresiu s názvom Wimboot, ktorá zmenší veľkosť súborov a aplikácií. Skôr ako však systém túto funkciu nainštaluje, skontroluje veľkosť operačnej pamäte a ostatných parametrov zariadenia, aby sa zaistil maximálny výkon. Bude možné vytvoriť aj vlastnú zálohu na obnovu operačného systému a aplikácií v ňom, namiesto riešenia problémov so súbormi, ktoré by bolo potrebné obnoviť po zlyhaní.

Microsoft taktiež prerába celú funkcionalitu obnovy a resetovania, aby nepoužívala oddelený recovery image, ktorý zvyčajne do zariadení implementuje výrobca. Vykonáva sa to z dôvodu zachovania „čistého“ stavu zariadení. Pod týmto slovným spojením rozumieme rýchlu obnovu, resetovanie a odstránenie nechcených aplikácií zo zariadenia. Vďaka spoločnosti Lenovo a softvéru Superfish, ktorý spôsobil pred časom veľké problémy sa niečo podobné veľmi hodí. Každý používateľ si totiž po zakúpení nového zariadenia od incidentu so Superfish okamžite odstraňuje všetky predinštalované aplikácie z počítača.

Zdroj: engadget

18.03.2015

+