MojWindows

Spoločnosť Microsoft v budúcnosti plánuje dodávať všetky aktualizácie operačného systému Windows 10 pomocou tzv. peer-to-peer (P2P) protokolu. Tradične totiž používa službu Windows Update na aktualizáciu systému a aplikácií v ňom pomocou jediného zdroja.

Tento fakt sa však práve novou technológiou peer-to-peer má zmeniť. Aktualizácie si bude používateľ môcť stiahnuť na svoje zariadenie hneď z viacerých zdrojov, čo zaručí ich rýchlejšie obdržanie. Aplikácie a systémové aktualizácie teda budú prístupné na stiahnutie na lokálnej sieti, pomocou kombinácie lokálnych a internetových počítačov a tradičných Microsoft Windows Update serverov.

windows10 update

Nie je nijakým prekvapením, že Microsoft má záujem prejsť na tento systém distribúcie aktualizácií, keďže v roku 2013 úspešne uzavrel akvizíciu so spoločnosťou Panda Networks, ktorá bola tvorcom peer-to-peer zdieľania súborov podobným tomu, čo teraz ponúka BitTorrent. Microsoft ešte oficiálne neoznámil prechod na túto technológiu, no je rozumné očakávať, že tento príchod ohlási v blízkej budúcnosti a implementuje peer-to-peer do ďalšej aktualizácie Windows 10 Technical Preview.

Zdroj: theverge

16.03.2015

+