MojWindows

Microsoft iba pred pár dňami oficiálne odhalil zmeny, ktoré budú vykonané v novom operačnom systéme. Ten ponesie označenie Windows 10, čo možno šokovalo mnohých užívateľov. Už menej šokujúce sú niektoré novinky v systéme, ktoré boli očakávané. Napriek tomu je veľmi dobré vidieť, že Microsoft stále myslí na svojich používateľov a aj počúva ich názory a pripomienky.

Microsoft prisľúbil počas predstavenia systému aj to, že preview verziu bude možné stiahnuť už v najbližších dňoch. Tento sľub aj dodržal a odteraz je teda možné vyskúšať si najnovšiu verziu Windowsu aj na vlastnom počítači. Zatiaľ teda ide iba o počítače a notebooky, kde je možné novú verziu systému otestovať. Netýka sa to smartfónov či tabletov, aj keď medzi najväčšie novinky systému Windows 10 patrí práve kompatibilita a použiteľnosť v širokom spektre rôznych zariadení.

win10

Microsoft teraz sprístupnil novú verziu Windowsu vrámci vlastného Insider programu, pomocou ktorého sa bude snažiť odpovedať na spätnú väzbu užívateľov, ktorí si nový systém nainštalujú. Dá sa očakávať, že v ňom bude viacero chýb a nedostatkov a práve k ich odstráneniu budú slúžiť prví užívatelia. Nový systém je dostupný na stiahnutie v podobe ISO súborov. Tie môžete nainštalovať na virtuálny počítač, prípadne ho môžete vyskúšať na zvyšnom zariadení, ktoré máte v domácnosti. Samozrejme, teoreticky je možné nový systém nainštalovať aj na notebooku či počítači, ktorý pravidelne používate. Dokonca je možný aj upgrade zo staršej verzie systému, no treba myslieť na to, že ide o jednu z prvých verejne dostupných verzii. Preto sa v nej môže nachádzať množstvo chýb a môžu sa tiež vyskytnúť problémy s kompatibilitou. Nižšie pod článkom nájdete odkazy na stiahnutie jednotlivých súborov, pričom na stránke Microsoftu zasa nájdete všetky detaily týkajúce sa sťahovania a inštalácie nového Windowsu 10. Pri sťahovaní systému myslíte na to, že verzia x86 má 2,9 GB a verzia x64 dokonca 3,8 GB. Zatiaľ nie je dostupná verzia pre 32-bitové počítače.

Windows 10 Technical Preview (x86)

Windows 10 Technical Preview (x64)

Zdroj. The Verge, Windows Technical Preview, Windows Insider Program

02.10.2014

+