MojWindows

30. septembra 2014 spoločnosť Microsoft konečne oficiálne predstavila svoj najnovší operačný systém, ktorý však prekvapivo nenesie názov Windows 9, ale Windows 10. Spoločnosť sa rozhodla pre takéto pomenovanie v snahe nájsť ten najdokonalejší názov. Čo je však oveľa dôležitejšie, je fakt, že Windows 10 konečne spojí všetky zariadenia, ako desktopy, notebooky, tablety a smartfóny do jediného univerzálneho operačného systému. Microsoft taktiež plánuje vypustiť do sveta vývojársku verziu tohto operačného systému za účelom vylepšenia systému a eliminovania čo najväčšieho počtu chýb.

windows 10 devices

Čo nové (staré) Windows 10 prinesie?

Prvou veľmi príjemnou funkcionalitou je navrátené Štart menu, ktoré v mnohom pripomína to, ktoré používateľ dnes môže nájsť vo Windows 7. Toto Štart menu však na pohľad vyzerá skôr ako kríženec medzi Windows 7 a Windows 8. Štart menu môže používateľ podľa uváženia zväčšovať/zmenšovať a roztiahnuť po celej šírke obrazovky, tak, ako to jemu vyhovuje. Vrátilo sa taktiež vyhľadávanie, ktoré vďaka celoplošnému menu vo Windows 8 nebolo na svojom mieste a teraz dokonca po zadaní reťazca do vyhľadávacej kolónky rozšíri vyhľadávanie aj o internetové výsledky.

win102

Úplne novú funkciu reprezentuje tlačidlo Task View, ktoré sídli na paneli s úlohami a jeho úlohou je rozdeľovanie používateľských obrazoviek a vytváranie nových obrazoviek. Je to v podstate veľmi dobrá vec, pokiaľ používateľ potrebuje robiť viac vecí naraz. Môže si totiž vytvoriť jednu obrazovku pre domácnosť a ďalšiu do práce. Opäť raz sa však nejedná o nápad Microsoftu. Je to len prebratá myšlienka od Apple  OS X a Linux. Microsoft si ju síce trošku upravil pre vlastné potreby, ale to na veci nič nemení.

win103

win10

Priaznivou zmenou sú optimalizované aplikácie ako Music, Xbox Video a ďalšie, ktoré sa už nezobrazujú v plnej veľkosti ako to bývalo pri Windows 8. Teraz sa v hornej časti zobrazuje lišta s tromi tlačidlami v pravom hornom rohu. Sú nimi minimalizovať, maximalizovať a zavrieť. Dokonca tieto aplikácie používateľ môže presúvať po obrazovke a ľubovoľne meniť veľkosť okna. Je to vítaná zmena, pretože človek už konečne nemusí rozmýšľať, kde sa aplikácia zatvára.  Nasledujúce video, v ktorom sa predstaví viceprezident Microsoftu, Joe Belfiore demonštruje vyššie spomenuté funkcie v praxi.

Používateľa taktiež určite poteší, že pokiaľ zamieri kurzorom na okraj obrazovky, nebudú ho viac otravovať zbytočné Charms bary. Netreba zabúdať, že spomenuté funkcie, ktoré by sa mali objaviť v tomto novom operačnom systéme, sú len zlomkom toho, čo sa objavi na jar 2015, keď Microsoft oficiálne uvedie na trh kompletnú verziu Windows 10. Nasledujúce video ponúka podrobný popis najnovšieho operačného systému Windows 10 priamo z konferencie Microsoftu v San Franciscu.

Malým problémom tohto operačného systému je azda to, že množstvo funkcií, ktoré Microsoft po minulé roky vyhadzoval s príchodom svojich nových operačných systémov, teraz znova vracia do spomínanej verzie Windows 10. Tým pádom veľa vecí, ktoré nazýva novými, sú v podstate len tie isté funkcie s trošku obmeneným dizajnom a možno vylepšenou funkcionalitou. Určite je jasné, že používateľ množstvo z týchto renovovaných funkcií vo Windows 10 rád uvidí. Toto však len potvrdzuje fakt, že iba každý druhý OS od Microsoftu stojí za to – viď Windows XP, Windows 7 a nakoniec Windows 10.

Zdroj: theverge, gizmodo

01.10.2014

+