MojWindows

Spoločnosť Dell je vo svete známa najmä vďaka svojmu PC segmentu, konkrétne vďaka vysoko výkonným notebookom a desktopom Allienware, ktoré sa môžu radiť medzi tie najvýkonnejšie na svete. K nám do redakcie však zavítal ich tablet s názvom Dell Venue Pro 11 (7130), ktorý patrí medzi drahšie, ale aj výkonnejšie zariadenia na trhu. Hneď na prvý pohľad pôsobí tablet ako veľmi dobre konštrukčne zostrojený a disponuje dokonca odnímateľným zadným plastovým krytom a USB 3.0 konektorom, ktorým sa môže pochváliť len veľmi málo tabletov na trhu. Zariadenie je veľmi univerzálne, pretože v sebe spája skladovateľnosť tabletu, výkon Ultrabooku a zážitok z desktopu (pokiaľ si zákazník zvolí ako príslušenstvo prenosnú stanicu). Poďme sa teda pozrieť, ako si počínal u nás v redakcii.

Konštrukcia | Kvalitné spracovanie

Telo alebo ak chcete kostra tabletu Dell Venue Pro 11 je vyrobená z magnéziovej zliatiny, ktorú vzadu zastupuje kvalitný a ohybný odnímateľný plastový kryt. Tento kryt disponuje 15 úchytmi, ktorými sa pripevňuje na telo tabletu. Veľmi ľahko sa odoberá a človek sa pritom nemusí obávať, že by sa zlomil, pretože je veľmi ohybný. Pri pripevňovaní na telo tabletu sa kryt trošku ťažšie „nacvakáva“, takže je potrebné použiť nevyhnutné množstvo sily na jeho správne upevnenie. Kryt však veľmi dobre drží na mieste a nemusíte sa báť, že vám odpadne. Je taktiež veľmi dobre opracovaný, pretože sa jeho povrch vôbec nešmýka v ruke. Na zadnej strane tabletu sa okrem tohto krytu nachádza ešte 8 Mpix kamera, ktorá dokáže vyprodukovať obstojné fotografie a natočiť aj nejaké to video a proti poškodeniu ju chráni ochranné sklíčko.

Dell-1

Keď prejdeme na prednú stranu tabletu naskytne sa nám pohľad na 10.8 palcový Full HD IPS displej, ktorý je chránený odolným sklom a lemovaný lesklým čiernym rámčekom. Okrem displeja na tejto strane nájdeme Windows logotyp a v hornej časti prednú kameru s 2 Mpix rozlíšením, ktorá je určená najmä na videohovor prostredníctvom vstavanej aplikácie Skype.

Dell-2

Horný okraj tabletu ukrýva štvoricu stereo reproduktorov, ktoré majú po jednom súrodencovi na ľavom aj pravom okraji zariadenia. Na ľavom okraji sa zhora nachádza 3.5 mm jack určený pre pripojenie slúchadiel, tlačidlá na regulovanie hlasitosti, ľavý reproduktor a v dolnej časti osamotený USB 3.0 konektor. Na pravom okraji sa navrchu nachádza strieborné tlačilo slúžiace na zapnutie/vypnutie tabletu, pravý reproduktor, slot na microSD kartu, microUSB a microHDMI konektor. Nakoniec prejdeme na spodný okraj zariadenia, na ktorom sa nachádzajú konektory, ktoré sú určené na pripojenie k mobilnej klávesnici alebo prenosnej stanici.

Dell-5

Hoci je konštrukcia na veľmi dobrej úrovni, hmotnosť tabletu by mohla byť nižšia, vzľadom na cenu a fakt, že sa také zariadenie hneď ináč drží v ruke . Dell Venue Pro 11 totiž váži 772 g, čo je takmer o 200 g viac ako Asus Transformer Book T100, no o 120 g menej, než váži Microsof Surface Pro 2, ktorý sa testovanému tabletu vyrovná v hrúbke. Keď Dell porovnáme s tabletom iPad Air, zistíme, že nielen o 300 eur drahší, ale aj o 5,5 mm hrubší a o 300 g ťažší než spomínaný produkt od Apple, čo je dosť výrazná nevýhoda.

Dell-4

Displej | Nenadchol, ale ani nesklamal

Dell Venue Pro 11 disponuje 10.8 palcovým Full HD IPS displejom, ktorý je veľmi kvalitný a ponúka výborné podanie farieb. Displej veľmi dobre reaguje na dotyk a behom používania som nezaznamenal žiadne problémy s vykonaním akéhokoľvek príkazu. Vyskúšal som na ňom dokonca hru Hearthstone: Heroes of Warcraft, ktorá nedávno získala dotykovú podporu pre Windows zariadenia a musím konštatovať, že displej reagoval presne a s vôbec žiadnym oneskorením. Pochváliť musím aj automatický jas, ktorý sa vie prispôsobiť akýmkoľvek svetelným podmienkam. Čitateľnosť na priamom slnku taktiež nie je zlá, ale nie je ani najlepšia. Čo sa týka pozorovacích uhlov zaradil by som ich do zlatej strednej triedy. Vzhľadom na cenovú kategóriu, v ktorej tablet vystupuje by sa možno dalo očakávať aj niečo s väčším rozlíšením a lepšími pozorovacími uhlami, ale na bežné používanie vám bohato postačí.

Výkon | Zatieni nejeden tablet

Ak je niečo na tomto tablete, čo stojí za zmienku, tak je to určite jeho výkon. Mali sme totiž možnosť otestovať najvýkonnejšiu verziu tohto zariadenia, ktorá disponuje čipom Intel Core i5 4300Y s frekvenciou 1,6 GHz a grafickou kartou Intel HD Graphics 4200, na ktorej herní nadšenci spustia množstvo herných titulov. Spoločnosť im robí operačná pamäť RAM s viac než dostačujúcou kapacitou 4 GB a celkový obraz dopĺňa 128 GB SSD disk a 36 Wh batéria. Tablet nemal najmenši problém pri spustení ktorejkoľvek aplikácie v operačnom systéme a pri väčšom zaťažení nebol ani veľmi hlučný. Aby ste si výkon tohto tabletu vedeli porovnať aj s inými zariadeniami, prinášame vám aj výsledky benchmarkových testov.

Dell veľmi dobre obstál v grafickom teste 3D Mark, v ktorom naplno zvládol prvé dva testy a umiestnil sa na 10. mieste v rebríčku Windows tabletov v poslednom a najťažšom teste. V PC Mark 7 teste taktiež nepokoril tie najvyššie priečky, ktoré okupuje Microsoft Surface Pro 3, no výsledok, ktorý dosiahol, je veľmi chvályhodný a ukázal, že jeho výkon používateľovi bohato stačí. Test rýchlosti čítania a zapisovania na SSD disk už nedopadol tak dobre z pohľadu čítania, kde dosiahol len zhruba rýchlosť okolo 130 MB/s.

Operačný systém | Windows 8.1 Pro (64-bit)

Windows 8.1 Pro, ktorý sa nachádza v tomto tablete, nie je nejak zvlášť upravený a obsahuje množstvo natívnych aplikácií. Samozrejme je dotykovo optimalizovaný, aby sa zaručila dokonalá spolupráca medzi systémom a používateľom. Typickým znakom zostáva dlaždicový typ Štart menu, ktorý však s 8.1 aktualizáciou opäť získal tlačidlo na paneli s úlohami. Systém disponuje množstvom užitočných nástrojov, ako napr. vytiahnutie nedávno používaných aplikácií prostým potiahnutím palca od ľavého okraja obrazovky. Ďalej obsahuje prehľadné menu nastavení počítača, kde si používateľ môže nastaviť svoje Microsoft konto alebo sa pripojiť k inému zariadeniu prostredníctvom Bluetooth. V podstate je to operačný systém, aký nájdete v akomkoľvek Windows notebooku alebo desktope.

Užitočné vstavané aplikácie:

  • Video – aplikácia, ktorá umožňuje prehrávanie filmov
  • Hudba – aplikácia, ktorá umožňuje prehrávanie hudby
  • Mapy – prezeranie mép celého sveta a navigačné trasy
  • Fotoaparát – jednoduché fotografovanie pomocou 2 vstavaných fotoaparátov
  • Fotogaléria – prezeranie fotografií
  • Microsoft Office – kancelársky balík aplikácií

Multimédiá | Výborné stereo reproduktory

Dell-6

 

Šestica stereo reproduktorov ma veľmi príjemne prekvapila excelentnou kvalitou zvuku, ktorá chýba množstvu dnešných notebookov a tabletov. Ak berieme do úvahy cenovú kategóriu, do ktorej sa Dell Venue Pro 11 zaradzuje, tak tieto reproduktory sa určite nemajú za čo hanbiť. Zariadenie ponúka neuveriteľný rozsah hlasitosti a nerobí mu problém prehrať akékoľvek video alebo hudobný súbor. Na oboje má Dell vstavané aplikácie (hudba, video) priamo od spoločnosti Microsoft, ktoré prichádzajú spolu s Windows 8.1. Obe spomenuté aplikácie majú prehľadné menu, poskytujú vyhľadávanie titulov, vytváranie rozsiahlych kolekcií, v prípade hudby selekciu na albumy, interpretov a piesne a v prípade videa na filmy, televízne relácie a osobné videá.

Súčasťou tohto tabletu je aj 8 Mpix fotoaparát, ktorý dokáže odfotografovať veľmi obstojné obrázky. Ako to býva pri tabletoch zvykom, absentuje tu prítomnosť blesku, no keďže  fotoaparát je len akýmsi pomyselným bonusom pri každom tablete, jeho absencia blesku a kvalita fotografií nie je v konečnom dôsledku rozhodujúca. Ponúkame vám aj zopár ukážkových fotografií.

Batéria | Veľmi dobrá výdrž

Dell Venue Pro 11 disponuje vymeniteľnou 36 Wh batériou, pri ktorej výrobca uvádza výdrž asi 8 hodín. My sme však k tomuto tabletu obdržali aj príslušenstvo v podobe mobilnej klávesnice, ktorá sa dokáže k tabletu pripojiť pomocou dock napájania. Klávesnica funguje vďaka 26 Wh batérií, a keď sa sila týchto dvoch batérií spojí dohromady z tabletu som dostal takmer 12 hodinovú výdrž na jedno nabitie pri štandardnom používaní (počúvanie hudby, pozeranie filmov, surfovanie po internete a sem-tam nejaká hra). Veľkou výhodou je fakt, že batéria je odnímateľná, čo pri väčšine tabletov nebýva štandard. Batéria tabletu sa dokáže nabiť za 2 hodiny za pomoci microUSB napájacieho kábla, ktorý je zakončený netradičnou sieťovou prípojkou, ktorá v sebe spája 24 W AC adapter a zástrčku. Mobilná klávesnica sa taktiež dokáže dobiť pomocou toho istého microUSB napájacieho kábla.

Dell-3

Príslušenstvo – dobíjateľná klávesnica

Ako som už nadhodil v odstavci, kde som opisoval batériu, mali sme to potešenie spolu s Dell tabletom odtestovať aj dobíjateľnú klávesnicu, ktorá z tabletu jej pripojením v momente urobí skladovateľný laptop. Je veľmi kvalitne spracovaná a klávesy sú od seba oddelené, pre pohodlnejšie písanie. Obsahuje taktiež aj multidotykový touchpad, čo uľahčuje prácu hlavne pri niektorých úkonoch ako napr. zväčšovanie textu a prezeranie webových stránok. K tabletu sa pripája pomocou dock napájania veľmi ľahko a na jej následné odpojenie slúži tlačidlo uprostred, ktoré tablet uvoľní.

Dell-8

Dell-9

Hodnotenie

Z testovania Dell Venue Pro 11 (7130) mám zväčša kladné pocity, hlavne čo sa týka multimédií, výdrže batérie a výkonu. Nechápem ale fakt, že sa výrobca rozhodol na tento konkrétny model nalepiť takú vysokú cenovku, ktorá presahuje sumu 1000 €. Ak si to rozoberieme, tak zistíme, že napr. konkurenčný iPad Air je asi o 300 € lacnejší a to má pritom väčšie rozlíšenie displeja, porovnateľnú výdrž batérie a je takmer o 300g ľahší (ostatné parametre sú zhruba rovnaké). Samozrejme, iPad nemá v sebe integrovaný operačný systém Windows, ktorý umožňuje vykonávať širokú škálu činností. Dell Venue Pro 11 je predovšetkým pracovným nástrojom, ktorý vďaka jeho prevedeniu môžete zobrať skutočne všade so sebou a navyše s ním pracovať ako s klasickým tabletom. Niekoho však môže sklamať pomerne vysoká cenovka, ktorú Dell na tento stroj prilepil. Dell Venue Pro 11 (7130) sa na Slovensku v najvyššej konfigurácii totižto predáva od sumy približne 1000 €, za ktoré môžete mať kľudne oveľa výkonnejší notebook.

Dell-7

Plusy

  • výkon
  • kvalitné stereo reproduktory
  • výdrž batérie
  • univerzálnosť
  • konštrukčné spracovanie

Mínusy

  • cena
  • hmotnosť
28.10.2014

+