MojWindows

Intel predstavil produkt, ktorý je v istom smere vrcholom technologického snaženia spoločnosti. Nejde o najvýkonnejší procesor súčasnosti, ale o špeciálne mobilné zariadenie. Zabudnite však na smartfóny a tablety, ktoré sú zväčša užitočné pre zdravých ľudí. Ľudia s telesným postihnutím ocenia úplne iné výdobytky modernej techniky, a tak sa špeciálny invalidný vozík od Intelu môže stať ich obľúbeným kúskom mobilných technológií.

Intel pracoval posledných desať rokov s uznávaným astrofyzikom Stephenom Hawkingom, ktorý je od technológií úplne závislý. Trpí totiž zákernou chorobou ALS (amyotrofická laterálna skleróza), ktorá sa v posledných týždňoch dostala do povedomia vďaka ALS Ice Bucket Challenge. Hawking je tak pripútaný k vozíku už veľmi dlho a iba vďaka technológiám je schopný komunikovať s okolím. Aj napriek tomuto handicapu však patrí medzi najväčších vedcov súčasnosti a zároveň stále pracuje ako profesor.

V spolupráci so spoločnosťou Intel sa tak podarilo vyrobiť špeciálny vozík pre ľudí s vážnym telesným postihnutím. Vozík zaznamenáva biometrické údaje užívateľa a zobrazuje ich na dotykovej obrazovke. Vozík dokáže zobraziť napríklad teplotu tela, srdcový tep či srdcový tlak. Tieto informácie sú doplnené o informácie o samotnom vozíku. Ten dokáže vyhodnotiť okolité prostredie a posúdiť, či je miesto s vozíkom dostupné. Aj toto je dôkazom toho, že mobilné technológie môžu pomáhať v kritických situáciách. Stephen Hawking je na ne odkázaný a aj vo videu uvádza, že medicína mu v súčasnosti pomôcť nedokáže, a tak sa musí spoľahnúť na technológie.

Zdroj: Intel (YouTube) via The Verge

12.09.2014

+