MojWindows

Spoločnosť Intel možno našla odpoveď na problém, ktorý nastáva v súčasnej dobe. Užívatelia chcú totiž ľahké, prenosné zariadenia, no zároveň potrebujú dostatočnú dávku výpočtovej sily. Tieto problémy by mala vyriešiť najnovšia generácia procesorov Intel Core M, ktorá umožní použitie v tenkých zariadeniach bez použitia ventilátora pri zachovaní vysokého výkonu. Nové procesory sú zároveň veľmi šetrné k batérii a spoločnosť uvádza, že zabezpečia až dvojnásobnú výdrž oproti zariadeniam spred štyroch rokov.

Spoločnosť uvádza, že nová generácia procesorov zabezpečí až o 50% vyšší výpočtový výkon a o 40% vyšší grafický výkon, ako štvrtá generácia procesorov Intel Core. Okrem toho ale prinášajú nové procesory až o 20% vyššiu výdrž na batériu oproti predchádzajúcej generácii a až o 100% vyššiu výdrž oproti štvorročným zariadeniam. Čipy Intel Core M však znamenajú aj dôležitý krok na ceste k prenosným a výkonným zariadeniam 2 v 1. Vďaka tomu bude možné vyrábať ultra-tenké tablety, ktoré po pripojení ku klávesnici budú slúžiť ako laptop, a to všetko pri zachovaní vysokého výkonu a dlhej životnosti batérie.

intel-core-m-cover

Nové procesory majú pritom až o 50% menšie rozmery a spotrebu iba 4,5 W, čo je až o 60% menej, ako predchádzajúca generácia. Vďaka tomu budú môcť výrobcovia implementovať nové čipy do ultra-tenkých zariadení s hrúbkou iba 9 mm, a tak sa môžeme tešiť na úplne novú triedu elegantných a výkonných notebookov a tabletov, ktoré ponúknu ešte vyššiu výdrž na jedno nabitie. Veľmi dobrou správou je aj to, že prvé zariadenia s procesormi novej generácie uvidíme už v októbri a do tohtoročných Vianoc by ich malo byť predstavených hneď niekoľko, takže budú už k dispozícii pri nakupovaní darčekov.

Vo svojich zariadeniach použijú nové procesory spoločnosti Acer, Lenovo, Toshiba, Asus, Dell či HP. Intel prisľúbil ešte širšiu dostupnosť nových procesorov v priebehu roka 2015. Procesor Intel Core M bude dostupný vo viacerých verziách, pričom najslabšou bude 2.0GHz Intel Core M-5Y10/5Y10a a najvýkonnejším bude procesor 2.6GHz Intel Core M-5Y70. Ten bude určený aj pre použitie v business sfére a ponúkne rôzne bezpečnostné prvky pre ochranu osobných údajov, užívateľskej identity a prístup k sieti.

Zdroj: Tlačová správa

06.09.2014

+