MojWindows

Spoločnosť HTC sa preslávila na poli mobilných zariadení hneď niekoľkokrát. Doposiaľ najväčší dopad na mobilný priemysel dosiahla predstavením úplne prvého Android smartfónu HTC Dream v roku 2008. So smartfónmi ako takými však začala taiwanská spoločnosť oveľa skôr.

Konkrétne to bolo v roku 2002, kedy Microsoft predstavil operačný systém pre telefóny. Medzi prvými partnermi boli okrem HTC aj Samsung, Sendo a Compal. Práve taiwanský výrobca bol ale tým, ktorý vyrobil úplne prvý smartfón so systémom od Micorosftu, neoficiálne známym pod menom Windows Mobile 2002. HTC sa pred tým zameriavala na výrobu notebookov a až operačný systém od Microsoftu bol zlomovým momentom.

HTC Canary obsahoval 2,2-palcový displej s rozlíšením 176 x 220 pixelov, pričom zobraziť mohol 65 000 farieb. Poháňaný bol 132 MHz  procesorom TI OMAP, ktorý bol doplnený o 16 MB pamäte RAM a 32 MB vnútornej pamäte, ktorú bolo možné rozšíriť pomocou microSD kariet. Batéria mala kapacitu 1000 mAh a k telefónu bolo možné pripojiť VGA kameru. Softvér zariadenia ponúkal niektoré služby Microsoftu, ako napríklad Outlook, Internet Explorer a Media Player. Smartfón bol známy aj pod menom Orange SPV, pričom táto línia zariadení existovala až do roku 2007, kedy bol predstavený HTC Vox. Ten obsahoval Windows Mobile 6.0 Standard a vysúvaciu QWERTY klávesnicu.

HTC-Canary-Orange-SPV-02

HTC aj týmto smartfónom navždy zmenilo vnímanie mobilných zariadení. Je pravda, že aj pred tým existovali vreckové počítače s možnosťou uskutočňovať telefonáty a práve tie sú často označované za úplne prvé smartfóny. Taiwanská spoločnosť odvtedy prešla dlhú cestu a teraz je orientovaná takmer výhradne na operačný systém Android. To sa ale môže už čoskoro zmeniť, keďže sa očakáva, že HTC prinesie do konca roka nový smartfón so systémom Windows Phone 8.1

Zdroj: phoneArena

14.07.2014

+