MojWindows

V minulosti mal Windows Mobile v sebe zabudované mnohé metódy, ktoré pomáhali IT administrátorom obmedziť zariadenie, keď bolo využívané na firemné účely. Časom však prišiel na trh Windows Phone (WP) a takmer všetky tieto metódy boli odstránené. Microsoft sa oháňal tým, že Windows Phone je na bežné používanie a nie je určený pre firmy, takže nepotrebuje tieto obmedzenia. Dnes sa však zdá, že spoločnosť si uvedomila svoju chybu. Do najnovšej verzie Windows Phone 8.1 totiž vracia väčšinu nastavení, ktoré odchodom Windows Mobilu odstránila.

Pred nedávnom Microsoft oznámil, že do WP 8.1 dodá aj tzv. „firemný balíček“, v ktorom sa budú nachádzať funkcie pre administrátorov. Tento balíček by mal urobiť s Windows Phone operačný systém akceptovateľný pre potreby firmy. Nové vlastnosti a funkcie, ktoré sú k dispozícií vo WP 8.1 sú veľmi dobré:

  • schopnosť zablokovať snímanie obrazovky ako prevencia úniku dát z firmy
  • zablokovanie GPS
  • zablokovanie Wi-Fi a schopnosť zariadenia vysielať Wi-Fi pripojenie(tváriť sa ako Wi-Fi hotspot)
  • zablokovanie Bluetooth alebo NFC
  • zabránenie zariadeniu služiť ako USB kľúč
  • zabránenie užívateľovi prístup na SD kartu
  • zablokovanie copy/paste

1

Z ďalších obmedzení tu máme schopnosť administrátora vypnúť alebo zablokovať prístup na Windows Phone Store. Taktiež môže zakázať internetový prehliadač Internet Explorer a donúti tak užívateľa používať iný prehliadač – v tomto prípade mi však uniká pointa obmedzenia. Čo vo WP 8.1 chýba sú internetové obmedzenia na vyskakovacie okná, blokovanie skriptu a pod. Otváranie firemných dokumentov vo firmou neschválených aplikáciách taktiež chýba. Tento fakt je veľmi veľký nedostatok, ak sa ohliadneme za snahou Microsoftu obmedziť akýkoľvek únik firemných dát.

2

IT administrátori hlavne vyzdvihujú absenciu zablokovania mikrofónu a hlasového asistenta Cortana, vypnutia mobilu na diaľku a uvedenie zariadenia do módu lietadlo. Posledné 2 spomenuté by umožnili ochranu firemných dáť v prípade krádeže a zlodejovej snahy zabrániť vymazaniu dát na diaľku. Čo však v tabuľke nových funkcií Microsoft neukazuje, je umožnenie používania VPN. Toto opatrenie bolo prijaté, pretože mnohí administrátori si chcú byť 100% istí, že údaje nebudú zneužité ani počas odosielania medzi  firemnými zariadeniami.

Vďaka všetkým spomenutým obmedzeniam sa WP 8.1 dostal aj pred Android, čo do bezpečnosti. Spoločnosti Samsung a LG do svojich Android zariadení teda pribalili balíčky zvyšujúce ich bezpečné použitie vo firmách. To ale znamená, že spoločnosti si budú musieť vybrať spomenuté značky zariadení, ak chcú lepšiu bezpečnosť. Microsoft, Apple a BlackBerry však tieto funkcie vkladajú do OS, čiže zákazník (firma) má výhodu, že každá značka mobilných zariadení má takú istú úroveň ochrany.

zdroj: wpcentral

02.06.2014

+