MojWindows

Windows sa snaží vložiť do svojho systému Windows 8.1 všetky funkcie, ktoré by mohol používateľ niekedy chcieť použiť. Navyše, neexistuje žiadny rozdiel medzi plnohodnotným systémom v počítačoch a tabletoch. Aj preto si môžeme dovoliť tvrdenie, že Lenovo Thinkpad 8 ponúka všetko a pre všetkých. Na tomto tablete sme však našli aj niekoľko múch. Prečítajte si našu recenziu a dozviete sa viac.

KONŠTRUKCIA

Lenovo ThinkPad 8 je šikovný tablet, ktorý vám okamžite padne do ruky. Oblé hrany, kvalitné materiály a množstvo prvkov na tele s príjemnými rozmermi 224,3 x 132 x 8,8 mm vo vás vyvolajú chuť bádať, no to sa ešte znásobí po prvom prihlásení sa do tabletu. Prednú stranu zariadenia vypĺňa 8,3-palcový displej s dobrým rozlíšením, vzadu sa zas môžete tešiť na 8 MPix fotoaparát schopný nahrávať Full HD video. Všetky dôležité ovládacie prvky sú vložené do obvodu zariadenia, pričom slot na pamäťovú kartu nájdete pod záslepkou. Hoci je telo vyrobené z plastu, pôsobí naozaj masívne a pevne. Za to má u nás Lenovo ThinkPad 8 naozaj plus. Plus má u nás tablet aj za dotykové tlačidlo pod displejom, ktoré má tvar loga systému Windows. Jeho reakcie sú rýchle a presné.

lenovo-thinkpad-8-03

Okrem tlačidla vypínania a ovládania hlasitosti v pravej časti zariadenia sa na obvode nachádzajú aj vymoženosti ako microHDMI slot či otvor na slúchadlá. Mnohých určite poteší aj USB vo verzii 3.0, ktorým zariadenie nielenže rýchlejšie nabijete, ale vložíte doň rýchlejšie aj dáta. Priložený kábel môžete použiť priamo s vaším PC, najlepšie urobíte, keď ho vložíte rovnako do USB 3.0 slotu.

lenovo-thinkpad-8-09

Displej tabletu Lenovo Thinkpad 8 ponúka 8,3-palcovú uhlopriečku a jemné rozlíšenie 1200 x 1920 bodov. To je v prepočte až 273 PPI, takže sa môžete tešiť na naozaj dobrú obrazovú kvalitu. Tú zabezpečuje aj IPS panel vložený pod ochranným sklom tabletu. O automatický jas sa stará svetelný senzor, pri hrách zase oceníte podporu pre multitouch. Viditeľnosť displeja je najmä v interiéri nadpriemerná, vonku sa budete musieť spoľahnúť na 100% jas. Vhod vám príde aj malá handrička, ktorou displej očistíte od mastných odtlačkov. Tie sa na dotykovej ploche usádzajú častejšie než na iných zariadeniach.

lenovo-thinkpad-8-07

VÝKON A PAMÄŤ

O bezproblémový chod tohto zariadenia sa stará procesor Intel Atom Z3770 so 4 jadrami taktovanými na 2,4 GHz. Použitá technológia Bay Trail doplnená o integrovanú grafiku Intel HD a 2 GB RAM zvláda aj náročnejšie aplikácie, no pri Photoshope či After Effects nečakajte zázraky. Aj toto zariadenie má svoje hranice. Náročnejšie hry ako Asphalt 8 však zvláda hravo. Vnútorná pamäť nami testovaného tabletu ponúka kapacitu 64 GB, no pri nedostatku miesta môžete využiť aj pamäťovú kartu typu microSD. Tú nájdete v ľavom boku pod plastovou záslepkou, ktorá kartu ochraňuje a zabraňuje jej vypadnutiu.

OPERAČNÝ SYSTÉM

Heslom tohto zariadenia je „konkurovať klasickým počítačom a notebookom“. To ThinkPad 8 dokáže nielen vďaka kvalitnému spracovaniu, ale aj vďaka systému Windows 8.1 v plnohodnotnej podobe. Prostredie je rovnaké ako na počítačoch, a tak sa pripravte na prihlasovaciu obrazovku a menu s dlaždicami Live Tile, ktoré vyvoláte tlačidlom Štart. Opisovať vzhľad prostredia Windows 8.1 by bolo zrejme zbytočné, a tak si povieme len o funkciách, ktoré sú pre tento tablet špecifické. Ide najmä o množstvo predinštalovaných aplikácií, no majiteľa rozhodne potešia aj drobnosti ako napríklad „rýchle nastavenie zariadenia“. To vám po prihlásení sa v Obchode umožní pár dotykmi nainštalovať aplikácie, ktoré máte vo svojom PC s OS Windows 8.x, pričom sú zosynchronizované aj všetky vaše dáta a heslá, ktoré na svojom PC bežne používate. Do niekoľkých minút ste tak vybavení na plnohodnotnú prácu či zábavu, no v tomto prípade s dotykovým displejom a perfektnými parametrami, ktoré vložíte aj do väčšieho vrecka na bunde.

lenovo-thinkpad-8-01

Z predinštalovaných titulov spomenieme Lenovo Companion, čo je akýsi sprievodný nástroj pre používateľa. Nájdete v ňom informácie o vašom zariadení, odkaz na stránky výrobcu, ale aj zaujímavé aplikácie rozdelené do kategórií. Práve Lenovo Companion by mala byť aplikácia, ktorú po prihlásení otvoríte ako prvú.

Medzi ďalšie zaujímavé tituly patrí Evernote Touch, Skitch, antivírusový program Norton či Lenovo QuickCast, čo je akýsi bezdrôtový synchronizačný nástroj pre viacero Lenovo zariadení. Slúži na prenos dát alebo streamovanie multimédií. Pre Lenovo ThinkPad 8 sú inak dostupné tisícky aplikácií v predinštalovanom Obchode. Výhodou je podpora pre desktopové verzie programov, takže stačí k tabletu pripojiť bezdrôtovú klávesnicu a myš, a môžete plnohodnotne pracovať. Veľkým lákadlom je tiež plná verzia dotykového Office 2013, ktorú dostanete bezplatne k tabletu.

MULTIMÉDIÁ A FOTOAPARÁT

Na prehliadanie multimédií v tomto tablete môžete využiť predinštalované tituly alebo si stiahnuť niektorú z multimediálnych aplikácií v Obchode. Ak chcete pozerať filmy či seriály alebo počúvať hudbu, môžete si do slotu na slúchadlá pripojiť váš headset, prípadne si pustiť audio cez stereo hlasné reproduktory v zadnej časti zariadenia. Tie ponúkajú dobrú kvalitu reprodukcie aj hlasitosť, takže vás určite nesklamú ani pri grilovačke na záhrade či posedení s priateľmi.

lenovo-thinkpad-8-foto-2 lenovo-thinkpad-8-foto-3 lenovo-thinkpad-8-foto-4 lenovo-thinkpad-8-foto-5 lenovo-thinkpad-8-foto-1

Fotoaparát v zadnej časti tohto tabletu ponúka rozlíšenie 8 Mpix a zvláda nahrávať aj Full HD videá. Predinštalovaná aplikácia fotoaparátu však bohužiaľ neponúka žiadne nastavenia, a tak si pre kvalitnejšiu fotografiu budete musieť stiahnuť niektorú z alternatívnych aplikácií. My sme kvalitu tohto fotoaparátu testovali s predinštalovanou aplikáciou a prikladáme aj ukážky fotografií a video.

PRIPOJENIA

Tablet Lenovo ThinkPad 8 podporuje množstvo typov pripojenia, pričom nechýba základ v podobe Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2×2, WiDi) a pripojenia Bluetooth. Na pripojenie externých zariadení využijete microUSB 3.0, cez ktorý môžete ku tabletu pripojiť myš, klávesnicu, či externý HDD. Na pripojenie väčšieho displeja zase poslúži microHDMI v boku zariadenia. Všetky typy pripojení sme aj vyskúšali a fungovali bezproblémovo.

lenovo-thinkpad-8-08

HODNOTENIE

Tablet Lenovo ThinkPad 8 vystupuje z davu nielen svojím spracovaním, ale aj výkonom a funkciami. Medzi jeho hlavné prednosti patrí plnohodnotný systém, množstvo typov pripojení či jemný displej s Full HD rozlíšením. Zabudnúť netreba ani na fotoaparát v zadnej časti a podporu pre microSD, ktorú využijete najmä ak patríte medzi náročných používateľov. Celkovo sa nám tento tablet veľmi páčil a aj keď mu ku klasickému notebooku či počítaču ešte niečo chýba, je pre ne dôstojnou konkurenciou. Medzi jeho najväčšie nevýhody môžeme označiť slabšiu výdrž batérie. Na jedno nabitie tablet vydrží zhruba 8 hodín prevádzky. Od kúpy vás môže odradiť aj cena začínajúca na hranici základných notebookov. Tablet Lenovo ThinkPad 8 kúpite od 410€.

lenovo-thinkpad-8-06

Plusy

  • konštrukcia
  • výkon
  • plnohodnotný systém Windows
  • displej
  • prítomnosť fotoaparátu
  • USB 3.0
  • Office 2013 zadarmo k tabletu

Mínusy

  • cena
  • výdrž batérie
  • hlasitosť reproduktorov

Aktuálna cena Lenovo ThinkPad 8 20BQ000KXS v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Zariadenie na test zapožičala spoločnosť Lenovo.

05.06.2014

+