MojWindows

Zatiaľ najväčším zariadením, ktoré som za posledné roky testoval je kontroverzne notebook, ktorý je veľmi praktický, rozmerovo malý a oproti konkurencii aj veľmi ľahký. Reč je samozrejme o zariadení Lenovo Yoga 2 Pro, ktorého miestami prezývka notebook môže uraziť. Ide totižto o zariadenie s až 4 režimami, ktoré využijete hlavne na prácu. Zábava mu však rovnako nie je cudzia, no pozná svoje hranice.

Konštrukcia

Konštrukčne je Lenovo Yoga 2 Pro naozaj vydareným spoločníkom. Pohodlne sa vojde do tašky na notebook aj s dokumentami a nabíjačkou, pričom vám hmotnosťou 1,54 kg nespôsobí ani po celodňovom nosení bolesť chrbta. Už a prvý pohľad vás zaujme tým, aký je tenký a voči konkurencii má navrch v takmer každom parametri konštrukcie. Telo je vyrobené z plastu, ktorý je však pevný a pružný. Základňa v okolí klávesnice ponúka príjemné vzorkovanie, vďaka ktorému si notebook neuchováva vaše odtlačky a značný prínos vidíme aj v tom, že sa vám po notebooku nešmýkajú ruky. Konštrukcia je sama o sebe spracovaná naozaj precízne a počas používania nás neotravovala vŕzganím ani inými nepríjemnosťami.

Medzi 4 polohy, v ktorých notebook Lenovo Yoga 2 Pro možno využívať,  patria režimy notebook, stand, tend a tablet. Okrem prvej možnosti sú všetky ostatné určené pre ovládanie dotykom (klávesnica aj touchpad sa vypnú). 13,3-palcový displej s úchvatným rozlíšením 3200×1800 pixelov si totižto dobre rozumie so zakončeniami vašich prstov a poslúcha ich naozaj na slovo (či dotyk?). Displejovú časť zariadenia môžete ohýbať po horizontálnej osi až o 360°, čo zabezpečujú zdvojené kĺby so špecifickým hranatým dizajnom. Ich kvalitné spracovanie by malo vydržať tísicky zmien polohy, čo sme samozrejme za dva týždne používania nedokázali otestovať, no ide už o druhú verziu Yoga notebooku a my veríme, že technológie Lenovo by nás v tomto smere nesklamali ani po roku používania. Na správne zobrazenie údajov na displeji slúži aj akcelerometer, ktorý obraz otáča podľa polohy notebooku. Hlasné reproduktory sú v tomto prípade umiestnené v rohoch spodnej strany a aj napriek tomu, že sú otočené smerom dolu, hrajú naozaj kvalitne a dostatočne hlasno.

Ovládanie

Silnou stránkou tohto zariadenia je klávesnica. Tá je pre Lenovo notebooky príznačná a nájdeme ju aj v starších zariadeniach. Vôbec však Lenovu v tomto smere nevyčítame absenciu nejakej inovácie, pretože klávesnica, na ktorú sme od tohto výrobcu zvyknutí, je naozaj kvalitná a dobre spracovaná. Tlačidlá s nenápadným „úsmevom“ vo svojom tvare ponúkajú ideálnu výšku aj rozloženie, pričom bonusom je podsvietenie, ktoré oceníte najmä pri písaní v noci. Za menšiu nevýhodu však pokladáme iba jednoriadkový Enter, menšie tlačidlo Shift pod ním a funkčné klávesy, ktoré sa nachádzajú v pravej časti klávesnice. Pri písaní sa nám veľakrát totižto stalo, že sme namiesto Enteru stlačili klávesu Home, ktorá nás vrátila na začiatok webstránky alebo dokumentu. Najlepšie spracovanie neponúka ani touchpad, ktorý občas nereaguje správne na dotyky a má problémy s gestami. Taktiež nás nepotešil tým, že zachytáva nadbytočné množstvo odtlačkov.

lenovo-yoga-2-pro-04

lenovo-yoga-2-pro-07

lenovo-yoga-2-pro-08

Výkon

Lenovo Yoga 2 Pro sa predáva v rôznych konfiguráciách. Základom sú procesory Intel Core i3, i5 a i7 v najnovšej verzii Haswell, doplnené o 4 až 8 GB RAM. Rozdielne sú jednotlivé verzie aj vo veľkosti SSD disku – od 128 do 512 GB. Nami testovaný notebook ponúkal strednú konfiguráciu – teda procesor Intel Core i5 s taktom 1,6 GHz (2,3 GHz TurboBoost), 4 GB RAM a 128 GB SSD disk. Na bežnú prácu je notebook priam stvorený, práca s internetom a dokumentami je rýchla a bezproblémová, rovnako dobre zvládne Yoga aj základné programy a utility. Horšie to však je s graficky náročnejšími aplikáciami a hrami, ktoré musí notebook spustiť iba na integrovanej grafickej karte. Ak si teda chcete zahrať niektorý z modernejších titulov, budete sa musieť uspokojiť s nižšou kvalitou alebo s občasnými zaváhaniami. Výsledky benchmarkov vám prinášame v screenshotoch nižšie.

2014-03-15 12_24_34-Intel HD Graphics 4400 Mobile video card benchmark result - Intel Core i5-4200U,

Čo sa chladenia týka, Lenovo Yoga 2 Pro je naozaj tichým notebookom. Ventilátor nebolo zhruba počas 90% času vôbec počuť a otáčky sa zvyšovali až pri multitaskingu s niekoľkými náročnejšími aplikáciami spustenými naraz, prípadne pri spustení náročnejšej hry. Prehrávanie videí vo vysokom rozlíšení však prebehlo v tichosti a zvuk filmu nebol „fučaním“ ventilátora vôbec rušený. Pri väčšej záťaži pocítite zvýšenú teplotu len medzi pántami, kde sa nachádza výduch ventilátora, základňa zostala po celú dobu nezmenená.

Displej

Za najsilnejšiu stránku tohto notebooku považujeme jednoznačne displej. Ide o 13,3-palcový IPS panel, ktorý v interiéri ponúka dobré pozorovacie uhly a poteší aj rôznymi úrovňami jasu. Pri svetle odrážajúcom sa priamo z displeja do tváre však trpí Lenovo Yoga 2 Pro zníženou čitateľnosťou a na prácu v exteriéri nie je vôbec stavaná. Určite by sme ocenili matné spracovanie povrchu displeja. Za navýhodu musíme tiež označiť chýbajúcu možnosť pre zmenu DPI, teda množstva informácií, ktoré je na dispeji možné zobraziť. Pri spustení niektorých programov sú ich tlačidlá, a celkovo prostredie prispôsobené na priemerné rozlíšenie počítačov, veľmi malé a takmer neovládateľné. Nižšie prikladáme niekoľko screenshotov zachytávajúcich túto situáciu. Zmena rozlíšenia ani umelé zväčšienie ikon (o 400%) v tomto prípade nie sú riešením, pokiaľ nechcete mať na ploche iba niekoľko veľkých ikon. Toto je teda podľa nás problém, na ktorom by Lenovo malo v najbližšej generácii Yoga notebooku zapracovať najviac.

lenovo-yoga-2-pro-Windows Media Player

lenovo-yoga-2-pro-Adobe Photoshop CS5

Operačný systém

Operačným systémom je v prípade notebooku Lenovo Yoga 2 Pro Windows 8.1 vyzbrojený iba základnými programami Microsoftu. Lenovo však pod kapotu svojho zariadenia nainštalovalo niekoľko programov, ktoré vám pomôžu so správou fotografií, receptami alebo pripojením zariadení. Praktickým je aj oznámenie, ktoré sa v pravej časti displeja zobrazí vždy pri zmene polohy, vďaka nemu viete, či sa klávesnica notebooku už vypla. Systém Windows 8.1 prispôsobený aj na dotykové ovládanie, takže sa notebook dá ovládať prakticky v každej polohe bezproblémovo. Treba si však zvyknúť na stláčanie menších ikon, ktoré sa (vďaka veľkému rozlíšeniu displeja) zobrazujú v oknách programov veľmi často. V priemere sme dotykové ovládanie využívali asi len po dobu 1/10 celkového času stráveného s Lenovo Yoga 2 Pro.

 lenovo-yoga-2-pro-Ponuka Štart

lenovo-yoga-2-pro-Ponuka Štart-2

Batéria

Batéria tohto zariadenia ponúka 4 články typu Li-Po, ktorých celkovú kapacitu sa nám nepodarilo. Výrobca však udáva výdrž až 9 hodín v pohotovostnom režime pri svietivosti displeja 150 nitov a 6 hodín pri rovnakej svietivosti a pri prehrávaní Full HD videa. My sme znaznamenali priemernú výdrž na úrovni 5 hodín, kedy sme mali neustále zapnutú Wi-Fi a pracovali sme s viacerými kartami prehliadača Google Chrome, Photoshopom a niekoľkými jednoduchšími programami. Displej sme pritom mali nastavený zhruba na polovičný jas. Na 100% kapacity sa batéria tohto notebooku nabije za 2 hodiny a 20 minút (môže to však závisieť od náročnosti aplikácií, ktoré na notebooku počas nabíjania vykonávate).

lenovo-yoga-2-pro-14

Hodnotenie

Notebook Lenovo Yoga 2 Pro ma zaujal už na prvý pohľad a odvtedy ma, až na pár výnimiek, neprestal prekvapovať. Ide o plnohodnotný pracovný nástroj pre biznismenov, ale aj náročnejších používateľov, ktorí kladú vysokú dôraz na kvalitnú konštrukciu a displej. Hoci má svoje muchy, jeho klady prevyšujú a celkovo v nás zanechal Yoga 2 Pro naozaj dobrý dojem. Počas testovania sme však pociťovali, že ide „iba“ o druhú generáciu tohto zariadenia a Lenovo má ešte čo vylepšovať. Voči konkurencii má však toto zariadenie v mnohých aspektoch navrch a je hodné aj svojej ceny na úrovni približne 900 – 1500€, v závislosti od konfigurácie. Za originalitu a kvalitu sa platí, čo si musí uvedomiť každý z potenciálnych kupcov.

Pozitíva

  • konštrukcia
  • výkon (Intel Haswell, SSD disk)
  • 4 režimy
  • klávesnica
  • displej

Negatíva

  • nedoriešené DPI
  • menší Enter a Shift na pravej strane klávesnice
  • pomerne vysoká cena
  • menej slotov (USB, chýbajúce VGA)
Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro 59-404634 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Technické parametre

Zdroj: Lenovo.com
Zdroj: Lenovo.com

Za zapožičanie notebooku na test ďakujeme spoločnosti Lenovo Slovensko.

18.03.2014

+