MojWindows

Ak ste majiteľom nového zariadenia so systémom Windows Phone alebo ste sa doteraz nezamerali na to, ako zlepšiť písanie na jeho softvérovej klávesnici, tento článok je určený pre vás. Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ako vaše písanie zefektívniť a urýchliť tak celkový čas písania správy či e-mailu. Ak pri písaní používate skratku, či iné vylepšenie, ktoré nie je spomenuté v našom článku, neváhajte napísať váš názor do komentárov nižšie.

1. Dvojité poklepanie po medzerníku vloží bodku

Keď dopíšete vetu, nemusíte samostatne vkladať na jej koniec bodku. Stačí, aby ste dvakrát poklepali po medzerníku a klávesnica bodku vloží za vás.

klavesnica-windows-phone-04

2. Rýchle napísanie čísla alebo symbolu

Ak vo vete potrebujete napísať iba jedno číslo alebo symbol, nemusíte sa prepínať do kontextového menu s týmito znakmi, ale stačí, aby ste potiahli klávesu „&123“ hore a gestom posunuli váš prst na symbol, ktorý chcete vložiť do textu. Tento typ zadávanie však funguje len v niektorých oknách, napríklad pri zadávaní kontaktu pri SMS správe.

klavesnica-windows-phone-02

3. Zakončenie opytovacej alebo zvolacej vety 

Chcete vetu zakončiť otáznikom? Alebo nebodaj výkričníkom?! Nemusíte to opäť robiť cez špeciálne menu, dlhšie podržte tlačidlo s bodkou a vyberte si symbol, ktorý potrebujete.

klavesnica-windows-phone-05

4. Písanie URL adries a vkladanie .com, .net, .org, .edu a ďalších zakončení

Ak ste vo svojom prehliadači internetu a chcete napísať novú URL adresu, jej koncovku môžete vložiť jednoducho dlhším podržaním tlačidla „.sk“. Nachádza sa tu ponuka s možnosťami .edu, .com, .org, .net a .gov.

klavesnica-windows-phone-08

5. Podržte shift pre caps lock

Pre písanie veľkých písmen v celom slove alebo vete stačí, aby ste dlhšie podržali tlačidlo „shift“, čo vám spustí režim veľkých kapitálok.

klavesnica-windows-phone-06

6. Rýchlejšie emotikony

Po zadaní emotikonu do správy sa musíte manuálne vrátiť do textovej klávesnice. V nastaveniach však existuje možnosť, ktorá to urobí za vás. Prejdite do Nastavenia > Klávesnica > Rozšírené a zaškrtnite možnosť Po dopísaní emotikonu prepnúť späť na písmená.

klavesnica-windows-phone-03

7. Pridajte si nové slová do svojho slovníka

Ak používate často slovo, ktoré sa nevyskytuje v štandardnom slovníku Nokie, môžete si ho tam pridať. Stačí, aby ste ho napísali, klikli naň a potom v lište klikli na „+vaše_slovo“. To sa automaticky pridá do slovníka a neskôr vám ho ponúkne aj automatická korekcia.

klavesnica-windows-phone-09

8. Písanie zlomkov

Ak chcete napísať zlomok 1/2, 1/3, 1/4, 2/3 a podobne, stačí, aby ste na numerickej klávesnici dlhšie podržali prst na čísliciach. Zobrazí sa vám kontextové menu, ktoré ponúka aj zlomky.

klavesnica-windows-phone-07

Zdroj: WPCentral

23.01.2014

+