MojWindows

Pre konzoly rodiny Xbox One je v týchto dňoch dostupná ďalšia z pravidelných systémových aktualizácií, ktoré okrem opráv nedostatkov prinášajú aj nové funkcie a možnosti. Aktuálna, júlová, aktualizácia je čo sa týka obsahu síce menšia, no na druhú stranu prináša pre hráčov veľmi užitočnú funkciu FastStart.

FastStart

Vďaka tejto novinke sa budú hráči, pri vybraných tituloch, môcť pustiť do hrania omnoho skôr než to doteraz bývalo zvykom. Pri digitálnej inštalácii nových hier budú identifikované najdôležitejšie súbory, a práve tie majú počas sťahovania najvyššiu prioritu.

Hru bude možné spustiť pri stiahnutí menšieho objemu dát, zatiaľ čo zvyšné súbory budú sťahované na pozadí počas hrania. V porovnaní s predošlou metódou má podľa Microsoftu na spustenie hry postačovať stiahnutie približne polovice dát.

Na to, kedy bude hru možné spustiť upozorňuje počas sťahovania indikátor s popisom „Ready to start“, ako aj systémové upozornenie, ktoré sa zobrazí pri stiahnutí potrebného objemu dát.

Zo strany používateľa nie je vyžadovaný žiaden zásah, všetko prebieha automaticky. Podobný mechanizmus pritom môžeme poznať z klienta Battle.net od spoločnosti Blizzard.

Zo začiatku bude podporovaných len niekoľko hier, najmä z ponuky Xbox Game Pass, no situácia sa má postupne zlepšovať a ponuka rozširovať.

Skupiny

K používateľom sa po dlhšom čakaní a testovaní konečne dostáva funkcia Skupiny pre zoskupovanie hier a aplikácií v rozhraní My Games & Apps. Každá skupina môže mať vlastný názov, byť zoradená podľa vašich požiadaviek a pridaná na hlavnú obrazovku.

Skupiny budú navyše ukladané pre konto Microsoft a po prihlásení na iných konzolách okamžite k dispozícii.

Vylepšené vyhľadávanie

Vyhľadávanie obsahu v konzole je po inštalácii novej aktualizácie podstatne jednoduchšie. Stlačenie tlačidla Y kdekoľvek v systémovom rozhraní vyvolá dialógové okno vyhľadávania. Rozsiahlejšie výsledky vyhľadávanie bude možné zobraziť po zvolení „more results“.

Zdieľanie gamepadu cez Mixer a lepšia kvalita prenosu

Funkcia pre zdieľanie gamepadu počas streamovania herného obsahu mala prejsť menšími vylepšeniami. Microsoft avizuje, že pri jej používaní pribudla plná podpora pre zadávanie vstupov pomocou klávesnice a myši, ako aj podpora pre zadávanie vstupov zo zariadení s multidotykovou obrazovkou.

Pridaná bola aj tabuľka, kde je zobrazovaní prehľad, ktorí diváci hráčovi najviac pomohli počas obdobia zdieľaného ovládania. Aplikácia Mixer teraz navyše umožňuje počas prenosu prejsť do režimu celej obrazovky.

Výraznejšou optimalizáciou mala prejsť aj celková kvalita prenosu streamovaného videa. Zlepšenie má byť badateľné najmä pri hrách s režimom pre viacerých hráčov, ktoré sú náročnejšie na dátový prenos.

Náš tip
Aktuálna ponuka Games with Gold je v našom regióne mierne upravená

Zdroj: Microsoft

06.07.2018

+