MojWindows

Spoločnosť Lenovo začiatkom roka predstavila svoje vlastné „Always Connected“ zariadenie s operačným systémom Windows 10 postavené na architektúre ARM, a práve to sa teraz konečne dostáva do predaja, aspoň na zahraničných trhoch. Informácie o prípadnej dostupnosti a predajnej cene pre náš trh zatiaľ nie sú k dispozícii.

Hybrid Lenovo Miix 630 s 12,3-palcovou obrazovkou konkrétne poháňa mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 835, po boku ktorého sa „pod kapotou“ skrývajú 4/8 GB operačnej pamäte a 64 až 253 GB úložisko. Cena zariadenia sa v základnej konfigurácii pohybuje na 899 dolároch.

Napriek tomu, že Microsoft v platforme videl veľký potenciál ako v spolupráci s partnermi zvučných mien zákazníkom ponúknuť niečo nové a lákavé, k dnešnému dňu na trh dorazila len trojica zariadení tejto kategórie – Asus NovaGo, HP Envy x2 a najnovšie aj spomínané Lenovo Miix 630.

Hoci z pohľadu konektivity, okamžitého prebudenia a impozantnej výdrže batérie ide o zaujímavé produkty, kvôli problémom s celkovým výkonom, najmä pri používaní emulovaných aplikácií, ako aj z dôvodu niektorých kompromisov, zariadenia nemali práve najideálnejšie prijatie.

Produkty novej generácie na spadnutie

Treba však podotknúť, že ide o produkty prvej generácie, ktoré predstavujú len prvý pokus výrobcov o novú kategóriu používateľských zariadení. Už teraz má spoločnosť Qualcomm intenzívne pracovať na nových procesoroch optimalizovaných pre „Always Connected“ zariadenia.

Jedným z takýchto čipov je Snapdragon 850. Podľa zverejnených informácií sa postará o razantné inovácie v kritických oblastiach – spotreba, výkon aj rýchlosť mobilného pripojenia.

Qualcomm však má pripravovať aj o niečo sofistikovanejší a hlavne poriadne výkonný model s označením Snapdragon 1000, vytváraný špecificky pre použitie v zariadeniach s Windows 10. V tomto prípade má ísť dokonca o priamu konkurenciu pre notebookové procesory od Intelu.

Podľa informácií portálu WinFuture tento čip už prechádza testovaním v referenčných zariadeniach spolu so 16 GB operačnej pamäte a 256 GB UFS 2.1 úložiskom. Záujem o jeho reálne nasadenie údajne ako prvá prejavila spoločnosť ASUS.

Očakáva sa teda, že v dohľadnej dobe dôjde k prezentácii ďalšej generácie týchto strojov, kde už vďaka na mieru šitému čipu bude väčšina problémov súčasných produktov vyriešená. Medzičasom si technologickí nadšenci cez trojicu predávaných produktov môžu vyskúšať, o čom vlastne „Always Connected“ zariadenia sú.

Náš tip
Tablet Surface Go za 400 dolárov realitou

11.07.2018

+