MojWindows

Informácie o tom, že Microsoft pracuje na zariadení, prostredníctvom ktorého chce priniesť niečo skutočne unikátne, mimo konceptu tradičných kategórií, sa objavujú už dlhú dobu.

Zverejnených bolo viacero patentov, kde sa objavujú rôzne prvky a nápady vhodné na tento účel, a odkazy na projekt „Andromeda“ sa dokonca opakovane objavili aj v zdrojových kódoch z produkcie Microsoftu.

Napriek tomu, narozdiel od „cenovo dostupného“ tabletu Surface, ktorý sa má objaviť ešte pred koncom tohto roka, nie je situácia ohľadom digitálneho pomocníka do vrecka až taká ružová.

Portál TheVerge koncom júna informoval, že z prostredia Microsoftu získal viacero dokumentov a časť internej komunikácie, kde sa mysteriózne zariadenie s pracovným názvom „Andromeda“ opakovane spomína, a to vrátane základného popisu toho, ako by malo vyzerať.

Microsoft má na projekte pracovať minimálne dva roky, no s myšlienkou vytvoriť zariadenie „rozmazávajúce hranice medzi kategóriami počítačov a prenosných zariadení“ sa podľa všetkého pohráva už dlhú dobu – prinajmenšom dekádu.

Odvážny produkt v dokumentácii popisuje ako „nové vreckové zariadenie Surface vo vyhotovení, ktoré spája inovatívne hardvérové a softvérové prvky s cieľom vytvoriť skutočne osobný a všestranný používateľský zážitok“.

Na základe svojich zdrojov portál ďalej tvrdí, že podoba existujúcich prototypov je vierohodne zachytená na vizuálnych konceptoch, ktoré, vychádzajúc z dostupných patentov, vytvoril dizajnér David Breyer.

Napriek tomu, že Microsoft chcel pôvodne stihnúť novinku uviesť počas tohto roka, tieto plány boli zjavne až príliš optimistické. Doriešené neboli niektoré fundamentálne otázky a zdroje z Microsoftu dôrazne upozorňujú, že celý projekt môže kedykoľvek dostať ráznu stopku, podobne ako sa to stalo v prípade produktu Surface Mini.

Opäť tak môže ísť o ambiciózny projekt, ktorý nakoniec na trh neprinesie reálny produkt. Na túto veľmi reálnu možnosť navyše upozorňuje aj Mary Jo Foley z portálu ZDnet.

S odvolaním sa na vlastné zdroje totiž tvrdí, že na základe rozhodnutia výkonných predstaviteľov Microsoftu, softvérové zázemie potrebné pre zariadenia „novej kategórie“ tento rok nebude dostupné. Bez neho „Andromeda“ na trh jednoducho nedorazí.

Podpísať sa na tom mali problémy s načasovaním, otázka celkovej kvality, nedávna reorganizácia, no čo je podstatnejšie, skutočnosť, že „ešte stále neexistuje presvedčivý dôvod na to, aby Microsoft na trh uviedol zariadenie [Andromeda] v aktuálne realizovateľnej podobe“.

V podobnom duchu sa k situácii vo svetle nových informácií vyjadril aj Tom Warren z portálu TheVerge. Potvrdzuje, že zariadenie z produkcie redmondského giganta tento rok neuvidíme, no dokonca uvádza, že celý projekt je prehodnocovaný nakoľko zo strany aplikácií chýba zázemie potrebné pre jeho úspech.

Zdroj: ZDnet, TheVerge

07.07.2018

+