MojWindows

Dnešný deň je pre Microsoft a všetkých zanietených fanúšikov jeho produktov významným dňom. Práve pred 20-timi rokmi bol na trh oficiálne uvedený operačný systém Windows 98, a hoci podľa mnohých nepredstavoval až taký veľký technologický skok ako jeho predchodca, milovaný Windows 95, rozhodne stojí za zmienku.

Windows 98, svojho času známy aj pod kódovým označením “Memphis” bol kľúčovým prvkom počítačovej histórie, išlo o poslednú verziu Windows, ktorá využívala kombináciu 16- a 32-bitovej platformy, pričom sa stále opierala o MS-DOS. Prvá beta verzia bola dostupná už v roku 1996 a k výrobcom zariadení sa v takzvanej RTM fáze dostal 15. mája 1998.

Po vizuálnej stránke si táto dvojka bola skutočne veľmi podobná, “98-čka” so sebou však priniesla viacero zaujímavých vylepšení, ktoré neboli viditeľné na prvý pohľad. Išlo o veci ako vylepšená práca s multimédiami, panel Rýchle spustenie, lepšia správa hardvérových súčastí zavedením ovládačov Windows Drive Model, pridanie podpory UBS a AGP zberníc, či podpora pre zdieľanie internetového pripojenia, ktorá sa objavila vo Windows 98 Second Edition.

Neoddeliteľnou súčasťou systému bol webový prehliadač Internet Explorer, poštový klient Outlook Express, komunikačná aplikácia Microsoft Chat, webový editor FrontPage Express, či multimediálny klient NetShow Player, ktorého neskôr pri vydaní Windows 98 SE vystriedal známy Windows Media Player.

Hardvérové požiadavky tohto systému sú dnes nesmierne úsmevné. Na to, aby ste mohli používať Windows 98, postačoval počítač s procesorom 486, 16 MB operačnej pamäte, diskom s kapacitou 175 MB, disketovou mechanikou a VGA grafickou kartou. Pozostávať mal z 13 miliónov riadkov zdrojového kódu.

Jednou z vecí, na ktoré sa vývojári pri optimalizácii Windows 98 zamerali, bolo zrýchlenie celého procesu jeho vypnutia. Jeho predchodcovi, Windows 95, totiž bolo vyčítané, že “vypnutie trvá veky”. Zrýchlený bol ale aj samotný štart.

Hoci sa Microsoft s Windows 98 snažil vychytať predošlé chyby zistené vo Windows 95, jeho používanie nebolo vždy ideálne. Staršie ročníky si môžu spomenúť na pretrvávajúce problémy so stabilitou, kedy v systéme došlo k nejakej vážnejšej chybe a celé to vyústilo zobrazením legendárnej “modrej obrazovky smrti“.

O tom, že Windows 98 mal problémy so stabilitou vie svoje aj sám Bill Gates, ktorému systém “kľakol” priamo počas prezentácie, a tak vznikla ikonická chvíľa, na ktorú sa spomína dodnes.

Dnes je Windows 98 už len kúskom histórie a nájsť ľudí, ktorí ho ešte stále používajú by mohlo byť značne problematické. Oficiálna technická podpora mu totiž skončila 30. júna 2002, rozšírená 11. júla 2006.

25.06.2018

+