MojWindows

Microsoft podľa nedávno prihláseného patentu naďalej koketuje s myšlienkou vylepšiť svoje dotykové pero Surface Pen, ktoré je jedinečným príslušenstvom pre zariadenia produktového radu Surface.

Aktuálne je na jeho napájanie využívaná AAAA batéria, a hoci ju vo väčšine prípadov stačí vymeniť až po roku používania, Microsoft by zjavne bol najradšej, keby k tomu vôbec nemuselo dochádzať.

V predmetnom patente totiž popisuje možnosť zaviesť solárne napájanie, kedy by pero energiu získavalo zo svetla, ktoré vyžaruje obrazovka zariadenia. Pre dosiahnutie tohto cieľa by sa solárne články nachádzali vnútri pera, umiestnené blízko k hrotu.

Navrhovaná technika využíva práve skutočnosť, že články by sa týmto spôsobom nachádzali v tesnej blízkosti zdroja svetla, čo by poskytovalo potrebnú efektivitu pre generovanie dostatku energie. Pero by sa vďaka tomu mohlo úplne oprostiť od závislosti na napájaní pomocou batérií a používatelia by s ním mohli pracovať prakticky neprestajne.

Patent popisuje aj možnosť vytvoriť dokovaciu stanicu s LED osvetlením, kam sa pero zasunie a dobíjať sa tak môže nezávisle na zariadení, s ktorým je obvykle používané.

Zatiaľ sa jedná len o patent a to, či sa dočkáme reálneho nasadenia niečoho podobného je otázne. Výmena batérie raz ročne predsa len nepredstavuje vážny problém. Na druhú stranu, ide už o tretí patent týkajúci sa Surface Pen, ktorý sa v ostatných mesiacoch dostal do pozornosti. Je teda celkom možné, že nejaké to vylepšenie sa v dohľadnej dobe dostaví.

Zdroj: WindowsCentral 

12.06.2018

+